De prevalentie van parodontitis neemt toe met de leeftijd en heeft een piek tussen 50 en 60 jaar. Parodontitis is de reden voor ongeveer 35 van de tandextracties.
Symptomen van parodontitis zijn rood, gezwollen of slap tandvlees. Ook kan tandvlees gaan bloeden tijdens het poetsen. Bij een vergevorderde ontsteking kan het tandvlees ook pijnlijk aanvoelen. Parodontitis gaat vaak gepaard met een slechte adem, metaalachtige smaak in de mond en teruggetrokken tandvlees.
Ongeveer 50% van alle mensen kan parodontitis krijgen. Dit heeft te maken met individuele vatbaarheid en mondhygiëne. Er bestaan echter verschillende soorten en gradaties. Iedere parodontitis begint met tandvleesontsteking, maar niet iedere tandvleesontsteking leidt tot een ernstige parodontitis.
Ongeveer tien tot vijftien procent van de Nederlanders kampt met parodontitis. Niet iedereen gaat er mee naar de tandarts, omdat tandvleesontsteking lang kan sluimeren zonder meteen problemen te geven. Bloedend tandvlees en slechte adem zijn de eerste tekenen dat er iets mis kan zijn.
Het herkennen van parodontitis is in principe best eenvoudig, zeker wanneer parodontitis in een zeer vergevorderd stadium is. Parodontitis ontwikkelt zich normaal langzaam, hierdoor duurt het vaak lang voordat u de gevolgen van parodontitis merkt.
Wat gebeurt er als parodontitis niet wordt behandeld? Wanneer parodontitis niet wordt behandeld zal de ontsteking zich waarschijnlijk uitbreiden en het botverlies toenemen. Dit kan uiteindelijk leiden tot het verlies van uw tanden en kiezen.
Chirurgie. Zoals al eerder genoemd kan parodontitis door de combinatie van een goede mondhygiëne en gebitsreiniging genezen. Toch kan de mondhygiënist of tandarts nog plaatsen met ontstoken pockets vinden, doordat er plak en tandsteen boven en/of onder het tandvlees zit.
Tandvleespockets zijn helaas nauwelijks te herstellen, de behandeling richt zich op het verminderen van de ontsteking. Pijnklachten zijn 'gelukkig' zelden aanwezig. Je kunt pockets bij de tanden voorkomen en een halt toeroepen door dagelijks gebruik van interdentale ragers.
Flossen, stoken en ragen in combinatie met tandenpoetsen staat als nummer 1 op het lijstje om terugtrekkend tandvlees een halt toe te roepen. Wat te doen: Zorg ervoor dat u deze hulpmiddelen net als tandpasta & tandenborstel altijd bij de hand heeft. Leer op een juiste wijze flossen, stoken en ragen.
"Op het moment dat je ontstoken tandvlees hebt en daar niets aan doet, gaat het dieper zitten. Dat kan leiden tot een chronische ontsteking, parodontitis. Dat is in de eerste plaats slecht en gevaarlijk voor je gebit. Je kan er tanden en kiezen door kwijtraken.
Ontstoken tandvlees geeft een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. De bacteriën die met de parodontitis gepaard gaan, produceren giftige stoffen. Deze zogenaamde toxinen kunnen in de bloedbaan komen en ernstige aandoeningen veroorzaken of ziekteverschijnselen verergeren. Aderverkalking is de boosdoener.
Fluoridetandpasta en interdentale reiniging. Zoals gezegd: parodontitis ontstaat over het algemeen vanwege een slechte mondhygiëne. Door je mond gezond te houden, kun je het dus voorkomen. De eerste belangrijke stap daarbij is om je tanden twee keer per dag twee minuten te poetsen met een fluoridetandpasta.
Is parodontitis besmettelijk? Door het uitwisselen van speeksel, kunnen de bacteriën uit uw mond bij een ander terechtkomen. Ondanks dat deze bacteriën zich verspreiden is een tandvleesontsteking meestal niet besmettelijk.
Belangrijk voor het behoud van gezond tandvlees is een goede mondverzorging routine. Deze bestaat uit: tweemaal daags poetsen met een tandpasta zoals parodontax dagelijkse fluoride tandpasta; tussen de tanden (interdentaal) reinigen en reguliere controle bij de tandarts en/of mondhygiënist.
Eenmaal teruggetrokken, groeit het tandvlees helaas niet meer terug en kan het in het ergste geval zelfs leiden tot het verlies van tanden. Daarom is het belangrijk om er tijdig bij te zijn en het terugtrekkend tandvlees te stoppen of zelfs te voorkomen.
Wanneer je gingivitis, tandvleesontsteking hebt, is het aan te raden een product zoals Corsodyl mondspoeling te gebruiken. Deze mondspoeling is ontwikkeld voor kortdurende symptomatische behandeling van tandvleesontsteking.
De tandarts kan een lak aanbrengen met extra fluoride. Deze behandeling werkt tijdelijk. Bij ernstige klachten kan de tandarts de blootliggende halzen voorzien van een vulmiddel, bijvoorbeeld composiet. Het aanbrengen hiervan moet zeer nauwkeurig gebeuren.
Vitamine A belangrijk voor je tandvlees
Een tekort aan vitamine A kan leiden tot een slechte gezondheid van het tandvlees. Vitamine A helpt ook om ongewenste ontstekingsreacties te voorkomen. Zorg er daarom voor dat je dagelijks voldoende vitamine A binnenkrijgt want dat houdt je tandvlees gezond.
Hoe gingivitis (ontstoken tandvlees) te genezen? Gelukkig kunt u, als u uw tandvlees snel en effectief behandelt, gingivitis omkeren en parodontitis binnen ongeveer twee weken voorkomen. Parodontitis is een ernstige vorm van tandvleesontsteking die dure tandheelkundige zorg vereist en kan leiden tot tandverlies.
Parodontitis is een ernstige vorm van tandvleesontsteking. Als je last hebt van parodontitis laat je tandvlees los van je tanden en kiezen, waardoor deze los komen te zitten. Ook je kaakbot wordt aangetast. Afgebroken kaakbot is onherstelbaar.
Erfelijkheid (en overdraagbaarheid)
In bepaalde families komt vaker parodontitis voor. Het wordt steeds duidelijker dat erfelijke aanleg hierbij een rol speelt. Sommige mensen produceren meer ontstekings-eiwitten bij parodontitis dan andere.
Helpt met zout spoelen tegen tandvleesontsteking? Zout water heeft een reinigende en bacteriedodende werking en kan helpen tegen onder andere ontstoken tandvlees. Toch raden we u aan om te kiezen voor een mondspoeling die rook andere middelen bevat die de ontsteking tegengaan.
Enkele kenmerken die kunnen optreden zijn: rood, slap en gezwollen tandvlees, bloedend tandvlees bij het poetsen of eten en terugtrekkend tandvlees. Ook een vieze smaak of een slechte adem kunnen duiden op parodontitis. Parodontitis geeft zelden pijnklachten.