De feestvierders worden Abderieten genoemd. Dik drie eeuwen lang wordt Breda met carnaval Abdera genoemd, blijkt uit tal van bronnen.
De carnavalsnaam van Breda is sinds 1971 'Kielegat', wat verwijst naar de boerenkiel, de traditionele kleding bij het Brabantse carnaval. De eeuwen daarvoor heette Breda ´Abdera´, een naam die van lieverlee op de achtergrond raakte. De kleuren van 't Kielegat zijn rood met oranje.
Tijdens het carnaval heet Oud Gastel Vastelaovedzottelaand.
Met carnaval heet Omroep Brabant voortaan Roeptoetgat.
Ook de consumptie van wortelen ('peeën') werkte op de lachspieren, hetgeen leidde tot namen als Peejenland (Hoeven) en Peejenrijk (Dongen). Hilvarenbeek heet Pezerikkengat.
Klundert kreeg dan ook de naam Loerendonck als carnavalsnaam. zie de webpagina D'n Ouwe Doos onder het menu “LAK”.
Geschiedenis en tradities carnaval Schijndel
Schijndel heet tijdens carnaval dus Schorsbos.
Zwolle (Overijssel), heet tijdens carnaval ook wel Sassendonk. De stad heeft verschillende carnavalsverenigingen en groepen, waarvan de grootste De Eileuvers is. Sassendonk is inmiddels één van de grootste carnavalssteden boven de rivieren en de binnenstad is tijdens carnaval supergezellig en bruisend.
De Tilburger wordt tegenwoordig wel een Kruik of Kruikin genoemd en Tilburg zelf heet tijdens carnaval Kruikenstad. De volledige bijnaam voor een inwoner van Tilburg is echter een Kruikenzeiker. De naam stamt uit de tijd dat Tilburg een echte Textielstad was en vele textielfabrieken had.
Geen wonder dat Waalwijk Schoenlapperslaand genoemd wordt!
Carnaval in Krutjesgat (zo heet Son en Breugel tijdens carnaval) wordt voornamelijk in het centrum van het dorp gevierd.
De carnavalsvereniging in Helmond heet dus de Keiebijters.
De stad zelf is de kern van de gelijknamige gemeente, die per 31 januari 2023 186.504 inwoners telde, en daarmee in grootte de derde gemeente van Noord-Brabant is en de negende gemeente van Nederland. De inwoners worden Bredanaren of Bredanaars genoemd.
Bijnamen van Breda: 'parel van het zuiden' 'Nassaustad' 'Oranjestad' 'De Heerlijkheid Breda' 'Bourgondisch Breda' 'Haagje van het Zuiden. 'Kielegat' (naam van de stad met carnaval)
Gezien het feit dat Carnaval van oorsprong een katholiek feest is, dat vooraf ging aan het vasten. Steden krijgen tijdens de feestvreugde compleet afwijkende namen toegewezen, en deze worden dan ook loyaal gebruikt onder de feestgangers.
Tijdens carnaval heet Raamsdonksveer 't Faantelaand. De inwoners worden dan vier dagen lang Faanten en Faantinnen genoemd.
Knotsenburg is de naam van de stad Nijmegen tijdens het carnaval. De naam wordt sinds 1968 gebruikt en is afkomstig van zogenoemde Knotsendragers, die zich in het jaar 1566 in de regio Nijmegen begonnen te bemoeien met de godsdiensttwisten.
De carnavalsnaam voor Amsterdam wordt Gròòtgragtegat. Eerder werd er een verkiezing uitgeschreven voor wat de carnavalsnaam moet worden. Op 22 januari komen de Brabanders de boel op z'n kop zetten in de Melkweg.
Venlo heet tijdens carnaval, ofwel Vastelaovend in Limburg, ook wel 't Jocus Riék of 't stedje van lol en plezeer. Vastelaovend in Venlo wordt georganiseerd door Jocus, de carnavalsvereniging.
Boeskoolstad: carnaval vieren in Oldenzaal
Oldenzaal wordt ook wel 'Stedke van plezeer' of 'de glimlach van Twente' genoemd. Er zijn verschillende carnavalsverenigingen waarvan de Kadolstermennekes (winterkoninkjes) de grootste is.
Heerlen (Heële) is een supergezellige carnavalsstad. Buiten Vastelaovend om, wordt het ook wel de urban-hoofdstad van Zuid-Limburg genoemd. Net als elders in Limburg wordt in Heerlen hoofdzakelijk straatcarnaval gevierd, dat op en rond de cafés in het centrum plaatsvindt.
In Nederland wordt carnaval bijna overal beneden de grote rivieren gevierd van Striepersgat (Valkenswaard) tot Vossenstad (Hulst).
Vastelaovend is de Roermondse naam voor Carnaval. Afgeleid van Vastenavond (het feest dat voorafgaat aan de veertigdaagse vasten voor Pasen). Jazeker wordt er in Roermond Carnaval gevierd! De stad heeft veel carnavalsverenigingen met ieder hun eigen vieringen en evenementen.