De pitten van appels, peren en steenvruchten (abrikozen, perziken, pruimen, nectarines en kersen) kun je beter niet doorslikken. In deze pitten zitten plantengifstoffen die in je lichaam kunnen worden omgezet in cyanide.
Een heel peertje op een bord ziet er mooi uit, maar dan moet je wel het klokhuis verwijderen. Je kunt het klokhuis ook laten zitten, maar dat is niet eetbaar.
Peren bevatten een kern die moeilijk te eten is . Eet peren in hun geheel of snijd ze in vieren. Verwijder indien gewenst de kern. De schil is eetbaar en een geweldige bron van vezels.
Conclusie: Een eetbare schil zoals die van appel, peer, nectarine, perzik, pruim en citrusvruchten kan je dus gerust opeten nadat je de vrucht grondig gewassen hebt. Je doet er zelfs goed aan want ze bevat heel veel nuttige voedingsstoffen!
Het klokhuis van een appel bevat namelijk aanzienlijke hoeveelheden voedingsvezels. Vezels die essentieel zijn voor een gezonde spijsvertering, omdat ze de stoelgang bevorderen en helpen bij het voorkomen van obstipatie. Ze dragen ook bij aan een langdurig verzadigd gevoel, wat weer kan helpen bij gewichtsbeheer.
Een pitje is niet dodelijk
De pit is namelijk erg lastig te verteren, waardoor de meeste doorgeslikte gifstoffen eindigen in de toiletpot. Een appelpittendieet is dus levensgevaarlijk, maar een enkel pitje (of zelfs een heel klokhuis met pitten) kan geen kwaad.
Om maar meteen met de deur in huis te vallen, het is beter om de appelpitten niet door te slikken. Dat geldt overigens ook voor pitten van peren en abrikozen. Maar ook van steenvruchten als pruimen, kersen en perziken. De pitten bevatten gifstoffen die in ons lichaam omgezet worden in cyanide (blauwzuur).
Wedje leggen? Wist je dat een peer zinkt en een appel blijft drijven? Dit komt omdat een appel voor 25% uit lucht bestaat en daarmee lichter is dan water en een peer niet. Hét perfecte weetje om een weddenschap mee te leggen, want dit raad de ander nooit!
Wat is de minst gezonde fruit? Hoewel fruit over het algemeen als gezond wordt beschouwd, kunnen fruitsoorten met een hoog suikergehalte, zoals druiven en lychees, bij overmatige consumptie minder voordelig zijn voor je gezondheid. Het sleutelwoord hier is: balans. Geniet van druiven en lychees maar overdrijf niet.
De roestkleurige plekken zijn niet alleen eetbaar, maar hebben ook een heerlijke nootachtige smaak.
Het klokhuis is de lege ruimte in een appel of peer, die omgrensd wordt door het leerachtige vruchtvlees: de endocarp. De ruimte beschermt de zaadjes in de vrucht. Het klokhuis kan verwijderd worden met een appelboor.
Sommige recepten vereisen dat je eerst de kern van peren verwijdert , meestal raden mensen aan om een appelboor te gebruiken. Als je geen appelboor hebt, kun je ook een appelboor verwijderen en in deze video laat ik je zien hoe je een peer kunt ontpitten zonder appelboor.
Gelukkig voor fruitliefhebbers is de hoeveelheid chemicaliën in één appel- of perenpitje verwaarloosbaar en de harde schil van het pitje houdt de gifstof binnen. Je zou de pitjes moeten pletten of verpulveren om het gif vrij te laten komen of een kom met klokhuizen moeten eten om nadelige effecten te ondervinden.
Abrikozenpitten en de pitten van appels en peren bevatten een natuurlijk voorkomend toxine (amygdaline). Wanneer dit toxine wordt gegeten, kan het reageren met maagenzymen en een gif (cyanide) in de darmen vrijgeven. Dit kan maagpijn, ziekte en zelfs dodelijke gevolgen hebben, vooral voor kinderen.
Uitboren is de naam voor het verwijderen van de kern (meestal het klokhuis) uit een vrucht. De kok past deze techniek toe op appels, peren en soms ook op ananas. Voor het uitboren heb je een appelboor (ook wel kolomboor genoemd) en een groene snijplank nodig.
Waar zitten cyanogene glycosiden in? Cyanogene glycosiden zitten in bijvoorbeeld vlierbessen, lijnzaad, bittere amandelen en exotische knolgewassen (zoals cassave). Deze plantengifstoffen zitten ook in de pitten van steenvruchten zoals abrikozen, perziken, pruimen, kersen en in de pitten van appels en peren.
Waarom is Peer beter dan Kiwi? Beduidend meer quercetine per 100g. Aanzienlijk meer alfacaroteen per 100 g. Aanzienlijk meer beta-cryptoxanthine per 100 g.
In vergelijking met een peer zit er in een appel 3 keer zo veel vitamine A, 2 keer zoveel vitamine C en 20% meer vitamine E. belangrijk is dat 70% van de vitaminen meteen onder de schil zitten. Een appel schillen is dus eigenlijk geen goed idee. De appel zit boordevol anti-oxidanten om je tegen ziektes te beschermen.
(Over het algemeen blijven appels, bananen, sinaasappels en citroenen drijven . Avocado's, peren, limoenen en mango's zinken.) Laat de kinderen eerst elk stuk fruit aanraken en voorspellen of het zal drijven of zinken.
Tip 1: stop het fruit in een papieren zak
Fruit stoot bepaalde gassen uit. Ethyleengas is zo'n gas en dat gas zorgt ervoor dat je fruit sneller rijpt. Als je jouw peren in een papieren zak steekt, blijft het gas gevangen in de zak. Daardoor zullen de peren dus sneller rijpen.
De pitten van appels, peren en steenvruchten (abrikozen, perziken, pruimen, nectarines en kersen) kun je beter niet doorslikken. In deze pitten zitten plantengifstoffen die in je lichaam kunnen worden omgezet in cyanide.
2- De appel :
Pectine, een oplosbare en zeer hydrofiele vezel, is doordrenkt met water in het spijsverteringskanaal, verhoogt het volume van de ontlasting en vergemakkelijkt doorvoer in het geval van obstipatie. Rauw geconsumeerd, de appel heeft samentrekkende eigenschappen om bijvoorbeeld diarree te stoppen.
In Nederlandse appels zijn gemiddeld 3,6 en geïmporteerde appels 2,9 verschillende residuen aangetroffen. Greenpeace vond in 2015 in 13 appel monsters van Nederlandse bodem 3,7 verschillende residuen.