Antwoord van Jeroen Meus Als je liever geen aluminiumfolie gebruikt, plaats het vlees dan 10 minuten in een voorverwarmde oven van 50°C.
Wikkel de biefstuk na het bakken losjes in aluminiumfolie, met een kleine opening voor de stoom. Laat hem nog 3-5 minuten rusten. Zo kunnen de sappen in het vlees zich goed verspreiden en dat zorgt voor een malser resultaat.
Vergeet vooral het inpakken in aluminiumfolie.
De lekkere baksmaak gaat in het vocht zitten dat nog uit het vlees komt, want dichtschroeien is een mythe. Lichtjes afdekken met aluminiumfolie kan, maar een licht verwarmde oven werkt beter.
Vlees kun je het beste warmhouden door de oven op 60 – 70 graden te zetten. Wil je het gerecht langer dan 25 minuten warm houden in de oven? Dan kun je het gerecht het beste afdekken met aluminiumfolie of een deksel om te voorkomen dat het vlees uitdroogt.
Als er veel vleesvocht verloren gaat wordt het vlees taaier.
Als je het vlees graag even wilt laten rusten maar niet te veel wilt laten afkoelen, is het handig om het even losjes in aluminiumfolie te wikkelen of in de oven (op 65 tot 70 graden) even wat tijd te geven.
Wij leggen je stap voor stap uit hoe je dé perfecte biefstuk maakt. Haal de biefstuk minimaal een uur van tevoren uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen. Dit voorkomt dat het vlees 'schrikt'. Als je de biefstuk te koud in de pan legt dan krimpt het vlees, dit zorgt voor een taai stukje biefstuk.
Aluminium reageert namelijk sterk met zout en zuur.Door zoute of zure levensmiddelen in aluminiumfolie te verpakken, lost het aluminium op en komt het in je eten terecht. Het wordt dan ook door het Voedingscentrum afgeraden om zoute of zure levensmiddelen in contact met aluminium te laten komen.
Eigenschappen. Aluminiumfolie is goed bestand tegen warmte en koude en kan voedsel afschermen van licht, lucht, vocht en andere externe invloeden (bacteriën). Bovendien voorkomt folie dat voedsel uitdroogt. Het metaal is in tegenstelling tot bijvoorbeeld lood niet giftig.
Doe dit in een pan op hoog vuur met een mengsel van boter en olie of alleen margarine, 1-2 minuten per kant. Verpak vervolgens de biefstukjes in aluminiumfolie met de glimmende kant naar binnen en laat nog ongeveer 10-12 minuten in een op 120-140 graden voorverwarmde oven nagaren.
Dat is om ze tegen (zon)licht en temperatuurwisselingen te beschermen. Worden ze niet verpakt, dan oxideert de chocolade, wat ten koste gaat van de smaak. Vooral bij witte chocola is dat het geval. Aluminiumfolie is heel dun, maar sluit toch goed af en is daarom ideaal.
Te lang bakken van een biefstuk kan resulteren in taai vlees. Laat de biefstuk na het bakken 5 minuten rusten in aluminiumfolie. Snijd de biefstuk tegen de draad. Op deze manier behoud je de malsheid van jouw perfect gebakken biefstuk.
Gebruik hiervoor extra vierge olijfolie, verse zwarte peper en zeezout.Goed mengen en een uur laten staan, zodat de olie in het vlees trekt. Maak ondertussen je keuken gereed, want bij het bakken van biefstuk komt een hoop rook vrij. Zet de pan op hoog vuur en laat hem staan totdat hij extreem heet is.
Ook in de oven kan je prima wegkomen zonder folie of bakpapier. Bakmatten zijn eco-vriendelijke herbruikbare alternatieven. Zeker als je vaak bakt, ook slim voor de portemonnee, herbruikbaar en praktisch, want door een anti-sliplaag blijven ze vaak ook beter liggen dan folie.
Naast bakpapier is ook aluminiumfolie geschikt om de bakplaat mee te bedekken. Het is wel een stuk gladder en het kan wat makkelijker afbladderen als je in een oven met een hoge temperatuur bakt. Maar voor het braden van vlees of het grillen van groenten is dit een perfecte vervanger!
Aluminiumfolie maak je door een groot blok massieve aluminium steeds dunner te maken.Staven van 100% zuivere aluminium worden gesmolten in een oven. Het duurt drie tot acht uur om 27.000 kilo aluminium te laten smelten. De oven staat dan op 750 graden.
Maar waarom heeft aluminiumfolie dan twee verschillende kanten? De verklaring is vrij eenvoudig: tijdens de productie worden twee lagen folie tegelijkertijd geproduceerd. Wanneer de aluminium gewalst wordt, wordt de ene kant mat en de andere glanzend.
In de meeste huishoudens is wel een rol zilverfolie in de keuken te vinden. Met zilverfolie bedoelen we in feite aluminiumfolie.
Plastic huishoudfolie
Per gram is huishoudfolie zo'n acht tot negen keer minder belastend voor het milieu dan aluminiumfolie dankzij de CO2 productie. En dan is een vel aluminiumfolie nog zwaarder ook. Een groot nadeel van huishoudfolie is weer dat je het vaak echt maar een keer kunt gebruiken.
Laat voedsel zoals vlees niet ontdooien op het aanrecht, op de verwarming of in warm water, maar leg het vlees afgedekt op een bord of in een schaal in de koelkast. Zo voorkom je de uitgroei van ziekmakende bacteriën.
Aluminiumfolie
Ook dit kan je prima ter vervanging van het bakpapier gebruiken. Het is misschien een stuk gladder, maar het is wel geschikt voor de oven. Bij het braden, grillen of garen van vlees werkt aluminiumfolie vaak nog beter dan bakpapier. Denk bijvoorbeeld aan het braden van een hele kip of kalkoen met kerst.
Het in de microgolfoven gebruiken
Deze wist je waarschijnlijk al: aluminiumfolie en de microgolf gaan niet samen. De golven ketsen er namelijk op af, waardoor er ernstig brandgevaar kan ontstaan.
Door vlees te laten rusten zullen de vleessappen zich na het bakken weer verdelen door het vlees. Rusten zorgt daarom voor een betere smaak en malser vlees. Vlees kun je simpelweg inpakken in aluminiumfolie en gewoon even laten liggen. Een steak zul je zo'n 5 a 10 minuten moeten laten rusten.
Baking soda, bijvoorbeeld, kan je een 30-tal minuten laten intrekken in het vlees. Maar ook verschillende vruchten bevatten enzymen die je vlees extra mals maken. Ananas, kiwi en papaja (gepureerd) helpen bij het afbreken van spiervezels in het vlees. Ook ander zuur fruit, citroensap of karnemelk kan helpen.
Goed nieuws: bijna ieder stuk rundvlees kun je stoven en het wordt uiteindelijk lekker. Al is het een beetje zonde van een stuk ossenhaas of entrecote… Riblappen, sukadelappen, runderlappen, braadlappen, klapstuk, het kan allemaal. De stooftijd kan wel wat verschillen, natuurlijk.