Een studieschuld staat niet geregistreerd bij Bureau Krediet Registratie (BKR). Hierdoor weet een geldverstrekker niet of je een studieschuld hebt. Veel hypotheekverstrekkers vragen toestemming om informatie bij DUO op te vragen. Werk je daar niet aan mee dan kan de hypotheekaanbieder je hypotheekaanvraag weigeren.
Sinds oktober 2021 kunnen banken namelijk via een app studieschulden opvragen bij DUO. Maar dit kan alleen met jouw toestemming. Banken kunnen dus nooit op eigen houtje bij ome DUO aankloppen. Bij de aanvraag van je hypotheek mag de bank – met jouw toestemming – checken of je de waarheid spreekt over je studieschuld.
Als je het toch verzwijgt en de bank komt erachter, dan vervalt je recht op Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Ook is het verzwijgen van je schuld strafbaar, want dit wordt gezien als fraude en zo kun je die hypotheek hoogstwaarschijnlijk op je buik schrijven.
Meldt u uw studieschuld niet? Dan kan uw hypotheekaanbieder geen goede berekening maken van wat u verantwoord kunt lenen voor uw hypotheek. Het gevolg is dat u misschien een hypotheek krijgt, waarvan u de maandelijkse lasten niet kunt betalen.
Op Rijksoverheid Link opent externe pagina leest u hoe zwaar uw studieschuld meeweegt voor uw hypotheek. Uw lening bij DUO wordt niet geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR).
Klarna kan jou een BKR-registratie geven. Maar dit is niet bij alle betaalmethoden van Klarna het geval. Kies je voor de optie 'direct betalen' of 'betaal later', dan zal Klarna geen BKR-registratie plaatsen. Ook zullen zij bij het kiezen van één van deze twee opties, geen kredietcontrole uitvoeren bij het BKR.
Studieschulden zijn niet geregistreerd bij BKR en dus moet een hypotheekadviseur daar expliciet naar vragen. Een studielening wordt vaak gezien als een 'gratis' lening, zeker met de huidige rente. Aflossing heeft bovendien een redelijke mate van flexibiliteit.
Dan loop je de nodige risico's. We hebben de belangrijkste risico's om rekening mee te houden voor je op een rijtje gezet. 1. Je bent strafbaar: het verzwijgen van je studieschuld wordt gezien als het plegen van fraude en kan je duur komen te staan.
Een studieschuld is een financiële verplichting, die meetelt bij het bepalen van de hoogte van de hypotheek. De studieschuld staat niet geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie, maar je bent verplicht hem zelf te melden.
Een studieschuld is een financiële verplichting en een hypotheekadviseur moet deze meenemen om de hoogte van de hypotheek te kunnen bepalen. Je bent dan ook verplicht om met een uitdraai van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) aan te tonen hoe hoog de lening is en de maandlast van de studieschuld.
Na afloop van de aflosfase, van zowel 15 jaar als 35 jaar, wordt een eventuele restschuld kwijtgescholden. Dit gaat automatisch, studenten hoeven hiervoor geen actie te ondernemen. Eventuele achterstallige maandbedragen worden niet kwijtgescholden. Je kan er voor kiezen om zogeheten “jokerjaren” in te zetten.
Ze controleren of uw aanvraag aan allerlei hypotheekregels voldoet. Dit kunnen fiscale regels zijn, de regels van Nationale Hypotheek Garantie (NHG), wettelijke regels en de regels die beschreven staan in de Gedragscode Hypothecaire Financieringen (GHF).
In 2016 lag de gemiddelde studieschuld op 6,6 duizend euro. In 2023 was dit 11,8 duizend euro (CBS, 2023a).
Wat gebeurt er als ik mijn studieschuld verzwijg bij een hypotheekaanvraag? Als een bank ontdekt dat je je studieschuld hebt verzwegen bij de hypotheekaanvraag, dan kan dat grote gevolgen hebben. De hypotheekverstrekker kan bijvoorbeeld onmiddellijk het volledige hypotheekbedrag opeisen.
Het is verstandig om zo snel mogelijk je studieschuld af te lossen of te beginnen met aflossen. Hoe eerder jij van de schulden af bent, hoe minder rente je uiteindelijk betaalt. Wil je weten hoe hoog jouw rente is?
Sinds eind 2021 is je studieschuld verzwijgen niet meer mogelijk. Banken kunnen vanaf nu je studieschuld, met jouw toestemming, rechtstreeks bij DUO opvragen.
Mag iemand anders straks helpen met het aflossen van mijn studieschuld? Ja, dat mag. Andere personen (zoals je ouders of je partner) mogen helpen bij het aflossen van je studieschuld in de vorm van een schenking.
Als de bank denkt dat u gefraudeerd heeft, volgt opname in het Externe Verwijzingsregister (EVR). Dat kan door alle financiële instellingen worden geraadpleegd, bijvoorbeeld als u een nieuwe hypotheek aanvraagt.
U betaalt pas terug als uw draagkracht hoger is dan € 5,- per maand. Is het lager, dan hoeft u niet te betalen. U hoeft nooit meer dan 4% van uw inkomen boven de draagkrachtvrije voet te betalen. Bent u alleenstaand zonder kinderen, dan is de draagkrachtvrije voet 100% van het minimumloon.
Dit betekent dat 30% van de studenten geen studieschuld heeft opgebouwd als zij afstuderen, en de overige 70% van de studenten een gemiddelde studieschuld van €51.800 heeft bij hun afstuderen.
Als je een DUO-lening (studieschuld) hebt, dan heeft dat een impact op je maximale hypotheek. Een studielening vermindert namelijk het bedrag dat je mag lenen bij het aangaan van een hypotheek. Het is natuurlijk wel gewoon mogelijk om een huis te kopen met een studieschuld.
Als je een hypotheek aanvraagt, controleert ASN Bank of je geregistreerd staat bij het BKR. Zo kunnen we beter inschatten of je de hypotheek kunt betalen en of de hypotheek past bij jouw financiële situatie. Als je met een lening geregistreerd staat bij het BKR, heet dit een BKR-registratie.
Nadat je je achterstand hebt ingelopen, blijft die nog 5 jaar zichtbaar.
Koop je met een creditcard, dan worden die gegevens - in tegenstelling tot bij Afterpay - doorgestuurd naar het Bureau Krediet Registratie (BKR). Het BKR houdt een database bij van alle kredieten die consumenten afsluiten.
Vijf jaar nadat je kredietaanbieder laat weten dat jullie de kredietovereenkomst beëindigen, verwijderen we je registratie. We bewaren je gegevens 5 jaar omdat de ervaring leert dat mensen met betaalproblemen vaak opnieuw in de problemen komen. Dit willen we graag voorkomen.