Een fistel kan vervelende klachten geven. Er zijn verschillende operatieve behandelingen mogelijk. Als dat mogelijk is, doet de chirurg een fistulotomie. De fistel wordt dan open gelegd en groeit na verloop van tijd dicht.
Doordat het weefsel rond het anale kanaal (de sluitspieren) heel strak is, kan het zijn dat er alleen een klein abces onder de huid zichtbaar is terwijl dieper nog meer pus aanwezig is. Wordt dit niet goed geopend, dan is de kans op het later ontstaan van een fistel waarschijnlijk groter.
Soms ontstaat er een ontsteking waaruit een fistel groeit.Die fistel zoekt zich dan een weg naar de huid. Meestal ontstaat daardoor een abces. Omdat er stoelgang uit het wondje in de darm in de omliggende weefsels loopt, ontstaat er een ontsteking en een abces.
Fistels kunnen je enorm belemmeren in je dagelijks leven. Ze kunnen leiden tot pijn, vocht- en pusverlies en daarmee tot ongemak en schaamte.
Een fistel in de ana- le klier ontstaat door een ontsteking waarbij er geen of onvoldoende afvoer is van het vocht. In de klier ontwikkelt zich dan een klein abces, dat door kan breken naar de huid. Als deze door- braak niet geneest, maar chronisch ontstoken blijft, dan ontstaat een fistel die vocht blijft afscheiden.
Een fistel bij kanker kan ontstaan omdat de tumor in een orgaan doorgroeit. Of door complicaties van een behandeling van de tumor: operatie en/of bestraling. Een fistel komt vooral voor bij: kanker van de baarmoeder(hals), de vagina of de vulva.
De eerste symptomen van een perianale fistel kunnen zijn: pijn op de bil, die voelt als de pijn bij een diepe blauwe plek;een koortsig gevoel waarbij u het afwisselend warm en koud heeft. Dit komt door ontstekingen in de fistel.
De operatie. Om een fistel te laten sluiten is vrijwel altijd een operatie nodig. Alleen fistels die bijvoorbeeld ontstaan door een chronische darmontsteking kunnen met medicijnen behandeld worden.
Het wondgebied moet u regelmatig onder de douche schoonspoelen, met name na de stoelgang, maar ook tussendoor.Twee à drie keer per dag is vaak voldoende. Ook kunt u een zitbadje nemen. De seton moet iets gedraaid worden om deze los te houden in de fistel.
Een fistel hoeft niet per se klachten te geven. Het abces wat meestal voorafgaat aan de fistel geeft vaak hevige pijn, soms met koorts en ziek zijn. De fistel geeft vaak wat vocht, pus, bloed en soms wat ontlasting af. Dit veroorzaakt irritatie van de huid en geeft hygiënische problemen.
Niet vanzelf
Maar helaas: een fistel gaat vrijwel nooit vanzelf over. Als je er niets aan laat doen, wordt het vanzelf weer pijnlijk en kan de huid geïrriteerd raken. We horen ook vaak dat patiënten langdurig een zeurende pijn hebben. Daarbij schamen ze zich ook dat er een wondje zit in dat gebied.
De pus uit het abces moet dan worden afgevoerd. Zo ontstaat er een gangetje naar een ander orgaan, zoals de huid of darm. Fistels zijn lastig en vooral pijnlijk omdat ze een geïrriteerde huid veroorzaken. Daarnaast kan er voortdurende afscheiding komen uit de fistelopening of kan het abces doorbreken met pusverlies.
Wanneer het in het ruggenmerg zit, heet het een spinale durale arterioveneuze fistel. Durale arterioveneuze fistels zijn relatief zeldzaam. Het is onduidelijk hoeveel mensen een dAVF hebben. Bij 1 op de 10 miljoen mensen wordt jaarlijks een dAVF gediagnosticeerd.
Oorzaak. Een fistel ontstaat meestal door een ontsteking in een anaalplooi of -kliertje. Dit kan bij iedereen gebeuren; een aanleiding is niet bekend. Wanneer deze ontsteking zich verder uitbreidt naar de sluitspier van de anus en vervolgens door de huid breekt, blijft er een fistel over.
De kans dat de fistel binnen 3 maanden geneest ligt tussen de 50 en 70%. Meestal kan men na 2 weken weer werken.
Het is belangrijk dat u de wond twee maal daags schoon spoelt met water, en altijd na de ontlasting. Verder mag u gewoon douchen of in bad. Het kan geen kwaad als er zeep bij de wond komt. Na twee weken neemt het bloeden af.
Een fistel ontstaat na een ontsteking, bijvoorbeeld bij een steenpuist, en is een gang of buis onder de huid. Vaak komt een fistel voor in de omgeving van de anus of vagina.
Antibiotica kunnen de klachten van fistels duidelijk verminderen. Ook kunnen ze helpen bij het genezen van de fistels. Vaak worden antibiotica gecombineerd met setons of andere medicijnen, zoals immunosuppressiva of TNF-α blokkerende middelen.
In Nederland worden er ongeveer 2850 fistel behandelingen per jaar verricht. Fistels komen meer voor bij mannen dan bij vrouwen.
Een seton plaatsen
Door de seton kan het fistelkanaal niet dichtgroeien. Hierdoor nemen de ontstekingen af. Het doel is om de fistelgang ontstekingsvrij te krijgen. Deze behandeling wordt gekozen wanneer de fistel dieper ligt en de fistelgang door de sluitspier loopt.
Door tijdig de aambeien te behandelen kan dikwijls een cryptitis, en bij uitbreiding een abces, vermeden worden: dus beter voorkomen dan het risico te lopen op een mogelijk fistelvorming.
Een abces is een holte gevuld met etter. In 30 tot 40% van de gevallen vormt er zich ook een fistel. Een fistel is een gangetje tussen de etter en de darm of de huid rond de aars. Abcessen ontstaan doorgaans vanuit een wondje in de endeldarm.
Wanneer u klachten heeft zoals aambeien, een fistel (pijpzweer) bij de anus of andere klachten aan de anus en bekkenbodem, kunt u terecht bij het Proctologisch lasercentrum van het Albert Schweitzer ziekenhuis.
Een anusfistel kan ook pijn doen of jeuken als er een ontsteking is. Vaak komt er uit een peri-anale fistel vocht of pus. Er kan ook een soort puist (ontsteking) ontstaan, doordat pus zich onderhuids verzamelt. Een anusfistel kan ook pijn doen of jeuken als er een ontsteking is.