Voor velen is vertrouwen een onderbuikgevoel. Een emotie die we voelen bij mensen die we tegenkomen. En net zoals bij alle andere emoties, wordt het gevoel van vertrouwen bepaald door hormonen.
Wat is 'Vertrouwen'? Vertrouwen is de verwachting dat iemand je niet in de steek laat, ook al is dat mogelijk. Er sprake van vertrouwen als je afhankelijk van iemand bent voor iets dat belangrijk voor je is dat je niet volledig kan controleren, noch met zekerheid kan voorspellen.
Iets vertrouwen of wantrouwen is een overtuiging, gebaseerd op praktijkervaringen. De emotie angst speelt een belangrijke rol in vertrouwen. Dat is namelijk de emotie die ons alert maakt op zaken die mogelijk schade veroorzaken in de toekomst. Koester je de overtuiging dat het veilig is dan vertrouw je de situatie.
Vertrouwen in jezelf maakt je zelfverzekerder. Je weet waar je voor staat, wat je kunt en wat je wilt. Als je zelfvertrouwen hebt, kan je ook beter met tegenvallers omgaan. Positief denken helpt daarbij.
Vertrouwen is het geloof dat je hebt dat anderen jouw positieve verwachtingen van hen zullen waarmaken. Dat de ander wil (de intentie heeft), kan (de capaciteiten heeft) en doet (gedrag vertoont) wat je van hem of haar verwacht.
Vertrouwen is een essentieel onderdeel in ons leven. Zowel in de liefde, als op professioneel vlak, met vrienden of familie. Vertrouwen is een cruciaal onderdeel als het gaat om samenwerken en vooruitgang boeken in relaties.
Oorzaken van wantrouwig zijn
Wantrouwen komt vaak door een negatieve ervaring uit het verleden. Veel geweld, misbruik, plagen en pesten of andere vervelende gebeurtenissen die diepe wonden achterlaten. Maar het overlijden van iemand die je geliefd is, een scheiding of ontslagen worden voedt ook wantrouwen.
Een ander antwoord zou kunnen zijn: 'je krijgt vertrouwen door goed te luisteren naar wat voor de ander belangrijk is en door transparant te zijn over de afwegingen die je maakt die het belang van de ander raken'.
Het gaat over vertrouwen in je weg vinden, over kwetsbaar durven zijn. Uit leren komen voor wie je bent. Zelfvertrouwen begint bij zelfkennis, weten wat je in huis hebt en wat juist minder in je pakket zit. Het is weten wat je aan je zelf hebt in moeilijke situaties, situaties waarin druk op jou staat.
Hoe talent tot bloei komt. Zonder vertrouwen blijven problemen vaak onopgelost. Vertrouwen leidt tot een betere samenleving, een succesvollere organisatie en gelukkigere werknemers. 'Een goed leiderschapsteam vereist onderling vertrouwen als basis voor een gezonde cultuur in het bedrijf.
wantrouwen (ww) : argwaan koesteren, niet vertrouwen, verdenken. wantrouwen (zn) : achterdocht, argwaan, mistrouwen, verdenking.
Iets over beide termen dan, en hoe ze verschillen en aan elkaar relateren. Zelfvertrouwen is de mate waarin je vertrouwen hebt in je eigen kunnen. Je kan iets wel of niet. En de mate waarin je zelfvertrouwen hebt, is de mate waarin je vertrouwt op jezelf dat je het kunt.
Een groot deel van het vaststellen of iemand betrouwbaar is, bestaat uit het letten op zijn lichaamstaal, en hoe iemand zichzelf aan anderen presenteert. Het lezen van lichaamstaal moet wel met een korreltje zout genomen worden; de meeste signalen van lichaamstaal duiden namelijk op spanning en nervositeit.
Vertrouwen in een relatie betekent dat je gelooft dat je partner betrouwbaar is en dat hij het beste met je voor heeft. Het betekent dat je op de ander vertrouwt. En je voelt je emotioneel en fysiek gezien veilig bij hen, net als hij bij jou.
Vertrouwen. Definitie van de competentie vertrouwen Uitgaan van de goede bedoelingen van anderen. Er op rekenen dat mensen doen wat ze zeggen. Indicatoren van vertrouwen Positieve verwachtingen: gelooft dat een ander het goede doet.
Je voelt wantrouwen vaak doordat je jezelf het vertrouwen niet waard vindt. Je vindt jezelf het niet waard om vertrouwd te worden door de ander. En daardoor ben je bang dat jouw eigen vertrouwen misbruikt wordt. Het begint dus met zelfvertrouwen.
'Het vertrouwen is geschaad' en 'het vertrouwen is geschonden' betekenen dus beide dat het vertrouwen is aangetast, maar de zin met geschonden roept een wat krachtiger beeld op, namelijk dat er niets meer over is van het vertrouwen.
De enige hoop die je hebt om het vertrouwen te herstellen is om je partner ALTIJD de waarheid te zeggen en te laten zien dat je vastberaden bent om eerlijk te zijn, zelfs over pijnlijke zaken. Je houdt jezelf voor de gek als je denkt dat je je partner beschermt door bepaalde waarheden te verzwijgen.
Als je je vriend of man niet helemaal meer vertrouwt, komt dit meestal doordat je in het verleden een slechte ervaring hebt gehad. Dit kan zijn dat je ex bijvoorbeeld is vreemdgegaan of dat je man of vriend in jullie huidige relatie weleens te ver is gegaan bij een andere vrouw.
Als je de vertrouwensbreuk wilt oplossen, is het fijn als je weet wat jij eraan kunt doen. Dan moet je wel in staat zijn anders te denken. Realiseer je namelijk dat jij last hebt van de pijn, niet de ander. Die heeft wellicht nergens last van of heeft bijvoorbeeld een schuldgevoel.
Vaak zijn dit negatieve ervaringen uit het verleden. Fysiek en verbaal geweld, misbruik, verwaarlozing, pesten, en andere trauma's kunnen diepe wonden achterlaten. Maar ook iemand verliezen, een scheiding of ontslagen worden kan veel impact hebben.
Loslaten van je wantrouwen kan dan ook alleen maar als je leert op je eigen waarnemingen te vertrouwen. Hoe doe je dat? Dat doe je te ten eerste door je vanaf nu altijd te realiseren dat wat je denkt, niet meer dan een aanname, niet meer dan jouw interpretatie en niet meer dan jouw eigen vermoeden is.
Een paranoïde persoonlijkheidsstoornis is te behandelen, maar dit kan een langdurig proces zijn. Realiseer je dat de behandelaar jou wil helpen, en dat vrienden en familie jou kunnen ondersteunen.
In dat geval passen woorden bij je als: zorgzaam, gericht op de ander, maatschappelijke betrokkenheid, mentorschap of coaching, compassie of mededogen, dienstbaarheid, empathie, warmte, loyaliteit of toewijding.