Je hond voelt zich veilig bij je De meeste hondenrassen zijn getraind om met hun baasjes samen te werken en voelen zich prettiger in de buurt van hun baas. Een hond kan zijn kop op je schoot of voeten leggen om zich veilig te voelen. Hierdoor krijgen de honden een gevoel van warmte en geborgenheid.
Ze willen graag de geborgenheid en het sociale contact. Ze proberen je niet te domineren of de baas over je te zijn.
Hun liefde tonen
Dit kan een manier zijn om genegenheid te tonen, net zoals je ervoor zou kiezen om naast een vriend of geliefde te gaan zitten. Sommige honden blijven graag op de grond in plaats van naast je op de bank te zitten, dus ze eindigen vlak bij je voeten of bovenop hen.
Je hond toont zijn liefde
Het is je waarschijnlijk wel bekend dat honden loyaal en aanhankelijk zijn. Ze zijn blij als je na een dag werken weer thuis komt; er is geen fijner ontvangstcomité dan jouw hond. Je hond toont ook zijn liefde door zijn hoofd op jouw schoot neer te leggen.
De gezichtsuitdrukking en blik van een hond laten veel zien over hoe hij over jou denkt. Als je hond naar je kijkt met een ontspannen, open mond en opgetrokken wenkbrauwen en ontspannen oren, dan weet je: dit is een teken van liefde! Is je hond ontspannen, dan kan het heel verbindend werken om elkaar in de ogen kijken.
Als een hond je lang, aanhoudend oogcontact geeft, is dat een manier om te zeggen: 'Ik hou van je'. Door dit terug te doen bij de hond, zeg je dit dus terug.
Met name het gapen, het wegkijken en het uitschudden zijn manieren om sorry te zeggen en aan te geven dat ze niets kwaads in de zin hebben.
Hij laat weinig stresssignalen zien, hij eet goed en beweegt graag. Als je hond gelukkig is, dan is hij ook vrij in zijn gedrag. Hij benadert jou vrolijk, met een zacht en beweeglijk lichaam. Hij durft zijn gedrag te laten zien, hij is zelfverzekerd en speels.
Om je hond gelukkig te maken en te houden, is het belangrijk hem mentaal voldoende te blijven prikkelen en uitdagen. Leer hem zitten, liggen, apporteren of zelfs tussen je benen te lopen. Andere leuke denkspelletjes voor je hond zijn verstoppertje en schattenjagen.
Vertrouwen en veiligheid
Honden zijn zeer sociale dieren die zich graag veilig voelen in de aanwezigheid van hun roedel (gezin). Als een hond op zijn rug slaapt in het bijzijn van mensen of andere huisdieren, kan dit een teken zijn van vertrouwen en dat hij zich op zijn gemak voelt bij zijn omgeving.
Het merendeel van de honden bleek zich na een minuut nog te herinneren wat hun baasje had gedaan. Sommige dieren konden de handeling zelfs na een uur nog imiteren. Naarmate de tijd vordert, krijgen honden steeds meer moeite om zich een handeling te herinneren, net als mensen.
De slechtste plek om een hond te aaien is op het hoofd van de hond (helemaal als je de ogen van de hond afsluit en hij/zij niet meer goed kan zien). Een hond kan dit als bedreigend ervaren.
Honden kiezen als favoriet vaak iemand met hetzelfde energieniveau en dezelfde persoonlijkheid als zijzelf. Daarnaast zijn er hondenrassen die vooral een band opbouwen met één persoon, waarbij de favoriete persoon dus ook vaak de enige persoon is.
Pootje laten rusten op je hand
Honden hebben meerdere manieren om duidelijk te maken dat ze met je willen spelen, het is dan ook erg belangrijk voor ze! Ook wanneer ze hun pootje laten rusten op je hand vragen ze je om met ze te spelen.
Honden zijn van nature sociale slapers: ze slapen graag samen en voor honden is het onnatuurlijk om alleen te slapen. Een hond komt daarom ook graag tegen je aan liggen, dit wordt ook wel contactliggen genoemd.
Je hond wil je graag beschermen. Je hond wil de situatie controleren. Je hond vindt de situatie spannend. Je hond vindt dat hij de baas is en uit dominantie.
Hij lijkt te weten wat u voelt en u zelfs te willen troosten. Of beelden we ons dat maar in? Nieuw onderzoek wijst erop dat honden wel degelijk weten wanneer we verdrietig zijn. En dat ze vervolgens ook de behoefte voelen om hun medeleven te tonen.
Bij dieren geldt eigenlijk hetzelfde als bij mensen.Verliefdheid komt door het stofje oxytocine. Oxytocine is een hormoon dat ervoor zorgt dat een band versterkt wordt. In het dierenrijk is dit stofje ook aanwezig, ook bij je hond of kat.
Aanraken. Wanneer je hond lichaamscontact zoekt door bijvoorbeeld zijn pootje om je arm, zijn hoofd op je schoot of door gewoon lekker helemaal tegen je aan te leunen, wil hij duidelijk maken dat hij je een erg leuk persoon vindt. En slaapt hij ook nog eens dicht bij je? Dan is hij helemaal gek op je!
Honden zijn niet alleen harige woonkussens. Ze kunnen ook vaak deprimerend pijn doen, zelfs als ze een gezin hebben en geen eenzaam leven leiden. Eenzame honden vertonen veel gedrag dat lijkt op wanneer we naar beneden gaan; ze verstoppen zich en willen niets doen.
Honden willen graag aandacht: samen spelen, knuffelen en wandelen.
Eerste keer commando NEE zeggen
Trek niet je hand omhoog, maar houd deze bij de neus van de hond. Je zegt maar één keer de NEE. Deze mag ook duidelijk zijn, vanuit je onderbuik. Dit houdt niet in dat je moet gaan gillen of schreeuwen tegen de hond, je kunt ook duidelijk zijn zonder je stem te verheffen.
Honden praten met hun lijf
Hoe hij zich voelt, of wat hij wil gaan doen. Je kunt zien hoe hij staat of zit, hoe hij beweegt, en of hij kleine tekens geeft met zijn bek, oren of ogen. Maar je moet wel goed opletten om alles te zien. Soms is het niet makkelijk.
Veel hondeneigenaars denken zeker te weten dat hun hond zich schuldig voelt na een stoute actie: staart tussen de poten, ineengedoken lijf, een afgewende blik. Precies zoals we onszelf gedragen als we ons schuldig voelen (en een staart zouden hebben). 'Een hond kan zich niet schuldig voelen.
Een hond die moe is kan inderdaad, net als een mens, geeuwen. Toch is een hond die gaapt lang niet altijd moe. Gapen is een onderdeel van de hondentaal. Het kan ook een uiting zijn van nervositeit, angst of stress.