Vochtige muren, loskomend pleisterwerk, schimmel op de muur. Het zijn symptomen die verband kunnen houden met doorslaand vocht.
Condensatievocht op de ramen
Zijn de ramen van de woning met regelmaat beslagen?Dat is een duidelijk teken dat er teveel vocht in huis aanwezig is. De warme en vochtige lucht wordt afgekoeld door het koude glas. Hierdoor ontstaat condensatievocht.
De eerste symptomen van opstijgend vocht zijn behangpapier dat loskomt, plinten die loslaten, verf of pleisterwerk die afbladderen, een muffe geur en schimmelvorming. Merk je één van die zaken op, dan moet je snel actie ondernemen. Hoe vroeger je erbij bent, hoe minder ingrijpend de behandeling is.
Veilig vochtpercentage: hoe vochtig mogen je muren zijn? Het exacte vochtgehalte dat aanvaardbaar is voor een muur hangt sterk af van de materialen waarvan jouw muren gemaakt zijn. Het gemiddelde, ideale vochtpercentage voor in een woning bedraagt tussen de 5 à 12 procent.
Een vochtige muur laten drogen kun je versnellen door ramen en deuren open te zetten. Ook is het belangrijk dat wanneer je in bezit bent van ventilatiesystemen, deze ook gebruikt worden. Om vocht uit de lucht te verwijderen, is een ontvochtiger een goede optie. Deze verwijdert ook indirect het vocht uit de muren.
Je kunt de luchtvochtigheid in huis meten met een hygrometer. Deze kun je gemakkelijk online kopen. Houd er wel rekening mee dat je de hygrometer niet in de buurt hangt van plekken waar de luchtvochtigheid bij voorbaat al hoger of lager is. Plaats de meter dus niet in de buurt van een raam of verwarming.
Vochtproblemen vormen steevast een onderdeel van verborgen gebreken. Denk aan een barst waarlangs water naar binnen vloeit, doorslaand vocht of een lekkage achter een muur die op het moment van de bezichtiging niet zichtbaar was.
Grofweg droogt een muur ongeveer een centimeter per maand in, dus een muur van 12 cm dik die aan beide kanten kan drogen (geen voorzetwand of betegeling) zal na 6 maanden volledig droog zijn. Het vochtgehalte in de muren zal in de loop van de tijd tot de normale grenswaarden terugzakken.
Wat is doorslaand vocht? Doorslaand vocht, ook wel regendoorslag genoemd, is vocht dat via de buitenschil van een gebouw doordringt in de spouw en daarna verder oprukt richting binnenmuren. Dit fenomeen doet zich vooral voor bij poreuze of beschadigde buitenmuren.
De eerste tekenen van een (te) hoge luchtvochtigheid in uw woning is als de ramen in huis en de spiegels in de badkamer vaak beslagen blijven en als er schimmels op het plafond en muren staan.
Doorslaand vocht kan je ook herkennen door verschijnselen op de buitenmuur. Zo kunnen er naast vochtplekken ook zwarte vegen ontstaan op de gevel. Deze zwarte vegen komen van bovenaf waar de regen zijn sporen achterlaat. Doorslaand vocht op de buitenmuur kan je ook herkennen aan vochtige muren en gescheurd metselwerk.
In het geval van vochtschade veroorzaakt door een overstroming of overvloedige regenval, kun je gerust zijn: je brandverzekering zal tussenkomen in de kosten. Dit geldt eveneens voor andere vormen van 'plotse waterschade', zoals bijvoorbeeld een lekkende wasmachine of een ander defect apparaat.
Bewegen stimuleert de doorbloeding, waardoor je lichaam minder vocht vasthoudt. Drink dranken met een vochtafdrijvend effect, zoals gemberthee, groene thee of thee van paardenbloem, brandnetel of peterselie. Eet voldoende groenten met een vochtafdrijvende werking, zoals citroen, venkel en asperges.
Een lekkage aan het plafond kunt u herkennen aan de vocht- en of schimmelvlekken die verschijnen in of rondom het plafond.
Vochtplekken op de muur overschilderen of vochtplekken op een plafond overschilderen heeft alleen nut als de bron van het probleem is aangepakt. Pas hierna kun je over vochtplekken schilderen, mits ze eerst droog zijn. Schimmel kun je het beste eerst verwijderen. Dit kan bijvoorbeeld met deze Südwest Schimmelreiniger.
Hoe nat mag een muur zijn? Een muur mag natuurlijk niet te nat zijn, wanneer het vochtgehalte in de muur hoger is dan 17% dan is de muur veel te nat. Een ideaal vochtgehalte in de muur is tussen de 5 a 12 procent. Wil je weten hoe vochtig jouw muren zijn, laat dan een vochtmeting uitvoeren.
Mededelingsplicht verkoper
Als de verkoper op de hoogte is van een gebrek dat het normaal gebruik van de woning in de weg staat, dient hij dit aan de koper mee te delen. Doet hij dat niet, dan is de verkoper in beginsel aansprakelijk voor de schade die de koper vanwege het verborgen gebrek lijdt.
Er zijn 2 manieren om optrekkend vocht te bestrijden en op die manier ook schimmels en salpeter te verwijderen: door de muur te injecteren (meest goedkope optie) of door de muur te laten onderkappen. Bij het injecteren van de muur spuit men een chemisch middel in de gevel waardoor een chemische waterkering ontstaat.
Ook heeft de makelaar een zekere verantwoordelijkheid als het aankomt op verborgen gebreken. Hij of zij heeft namelijk een bemiddelingsfunctie en behartigt hierin de belangen van de opdrachtgever. De makelaar van de verkoper dient te helpen bij de meldingsplicht en de makelaar van de koper bij de onderzoeksplicht.
Een baksteen mag dan wel erg duurzaam en sterk materiaal zijn, waterdicht is het zeker niet. Via de poriën en kleine scheurtjes in de baksteen kan vocht makkelijk binnenglippen en jouw woning beschadigen. Ook de cementspecie die tussen de bakstenen wordt gemetseld brengt meestal ook geen soelaas.
Een goede luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40 en 60 procent. Wanneer de luchtvochtigheid in huis boven het percentage van 60 procent komt, bijvoorbeeld rond de 70 procent, is er sprake van een te hoge luchtvochtigheid.
Verminder vocht in huis: Hang uw natte was buiten. Wanneer het regent kunt u een raam openzetten in de ruimte waar de was droogt. Maak na het douchen de douchecabine en de muren eromheen droog met een doekje. Probeer ook tijdens het koken altijd de afzuigkap aan te zetten en een deksel op de pannen te leggen.
U zorgt voor gezonde, schone lucht in huis via ventilatieroosters, ramen en deuren. Zet de ventilatieroosters altijd open, ook in de winter. Als er geen ventilatieroosters zijn, probeer (klep)ramen dan zo vaak mogelijk op een kier open te zetten.