Recruiters kijken of je voldoet aan de harde eisen die voor de functie nodig zijn: je studie en opleidingsniveau, je werkervaring, je vaardigheden en je competenties.
Je cv bestaat minimaal uit de volgende elementen: persoonlijke gegevens, ervaring (werk, stages, nevenactiviteiten, vrijwilligerswerk), opleidingen/cursussen, kerncompetenties en je talenkennis. Aanvullende elementen kunnen je passies/hobby's zijn of bijvoorbeeld referenties. Wat vertel je wel en wat niet?
Laat weten wie je bent
Een cv kan niet zonder je persoonlijke gegevens. Daarom zet je helemaal bovenaan het document je naam, je adres en je geboortedatum. Om ervoor te zorgen dat de werkgever je kan bereiken voor een eventueel gesprek vermeld je ook je e-mailadres en je telefoonnummer.
Een goede recruiter weet anderen (binnen de organisatie) te mobiliseren en enthousiasmeren. Zij weet wie de relevante stakeholders zijn. Om de candidate experience optimaal te krijgen heb je anderen nodig. De hiring manager moet meewerken, HR, IT, marketing.
Door zoektermen en filters in te stellen vinden ze gemakkelijk mensen die passen bij openstaande vacatures. Vaak zoeken recruiters op de term 'beschikbaar', zorg dus dat je deze term gebruikt en jezelf op beschikbaar zet via de knop bovenaan je profiel. Zet in de kopregel en samenvatting waarvoor je beschikbaar bent!
Het vertelt eerlijk en in duidelijke taal wie je bent en wat je brengt. Een goed cv ziet er professioneel uit en bevat de volgende onderdelen. Persoonlijke informatie, je profiel, werkervaring, opleiding en aanvullende informatie, zoals competenties en interesses. (Naast een huisje staat: Persoonlijke gegevens.)
Met vaardigheden bedoelen we activiteiten waar je goed in bent. Deze activiteiten zijn aan te leren. Je oefent ze in de praktijk. Vaardigheden die je op je cv zou kunnen vermelden, zijn bijvoorbeeld: MS Excell, Photoshop, JavaScript maar ook: aftimmeren, steigerbouw, stucen of het besturen van een heftruck.
Het persoonlijk profiel is een kort stukje tekst aan het begin van je cv. Het is een profielschets en een inleiding tot je cv waarin jij jezelf presenteert: het zegt iets over wie jij bent en wat voor werk je zoekt. Je plaatst deze korte samenvatting op je cv nà de persoonlijke gegevens en vóór je werkervaring.
Vertel in een paar zinnen wat jou bezighoudt en vooral waar je passie ligt. Wanneer je vanuit je passie vertelt, zullen je ogen gaan twinkelen en komt er vanzelf een informeel gesprek op gang. Werkgevers/recruiters zijn op zoek naar die twinkeling, jouw enthousiasme.
'Heb je een relevant diploma en werkervaring en woon je op reisafstand, dan kom je bij ons op de ja-stapel. Pas daarna wordt er inhoudelijk verder gekeken naar competenties. ' Een goede profieltekst, waarin je kort uitlegt wie je bent, wat je kan, en wat het bedrijf aan je heeft, is eigenlijk onmisbaar.
Tenzij je de recruiter in kwestie persoonlijk kent, is 'geachte heer' of 'geachte mevrouw' dus het meest gepast in een sollicitatiebrief.
vraag 4: waarom moeten we jou aannemen
Geloof je dat jij de beste persoon bent voor deze baan? Laat het merken en zeg het! Zorg wel dat je dit onderbouwt door nogmaals jouw onderscheidende skills en ervaringen te noemen. Goed: “Jullie zouden mij moeten aannemen, omdat ik de beste kandidaat ben voor deze baan.
Zeg iets als: 'De vakken die ik heb gevolgd tijdens mijn opleiding hebben me goed voorbereid op deze functie' of 'De twee jaar die ik gewerkt heb bij bedrijf x hebben me ruime ervaring bijgebracht met alle taken en vaardigheden waar u om vraagt in uw vacaturetekst. '
Als u belt, vergroot u de kans dat u wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. De werkgever weet door uw telefoontje al wie u bent wanneer hij later uw brief en cv ziet. Besef ook dat slechts 5% van de groep sollicitanten belt voor informatie.
Gemiddeld duurt een sollicitatiegesprek 40 minuten. Maar uit onderzoek blijkt dat 33% van de recruiters in de eerste 90 seconden van het gesprek al weten of ze de sollicitant wel of niet aannemen. Belangrijk dus dat je direct een goede indruk maakt. Een goede voorbereiding is daarbij van essentieel belang.