Ondergedoken in het Achterhuis De schuilplaats aan de achterzijde van het grachtenpand in hartje Amsterdam werd naar haar ligging "Het Achterhuis" genoemd, wat later ook de titel zou worden van haar postuum gepubliceerd dagboek. Anne Frank schuilde daar met haar ouders en zus van 6 juli 1942 tot 4 augustus 1944.
Om 12.45 uur gaan de helpers naar het Achterhuis om te lunchen. Meestal zijn dat Johannes Kleiman, Victor Kugler en Bep Voskuijl. In het begin is Beps vader Johan Voskuijl er ook vaak bij. Ook Jan Gies (de echtgenoot van Miep) eet regelmatig mee, hoewel hij elders in de stad werkt.
Door de week en op zaterdag werkten er mensen in zijn bedrijf. Zij mochten absoluut niet te weten komen dat er mensen in het achterhuis waren ondergedoken. Er waren 4 mensen die het wel wisten en de onderduikers hielpen, Miep Gies, Bep Voskuijl, Johannes Kleiman en Victor Kugler.
Tijdens WOII duikt het gezin van Anne Frank ruim twee jaar onder in het Achterhuis met het gezin Van Pels en Fritz Pfeffer.
De Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers (LO) was de voornaamste organisatie die onderduikers hielp met vooral adressen en papieren. Gedurende de Duitse bezetting van Nederland was de LO tevens de grootste en voornaamste verzetsbeweging.
In acht afleveringen volgen we Opekta-secretaresse Miep Gies (Bel Powley) en haar echtgenoot Jan (Joe Cole) gedurende de twee jaar dat ze de familie Frank, Van Pels en later ook tandarts Fritz Pfeffer helpen onderduiken op de Prinsengracht 263.
De bezetter pakt tijdens de oorlog bepaalde groepen mensen zomaar op. Sommige mensen duiken onder. Het gaat vooral om Joden, leden van het verzet die in gevaar zijn en mensen die zijn opgeroepen om te werken in Duitsland. Zij verbergen zich op zolders, in kelders of in andere geheime schuilplaatsen, zoals boerderijen.
Anne Frank wordt op 12 juni 1929 geboren in de Duitse stad Frankfurt am Main.
Hoewel er op de Lüneburger Heide, op het uitgestrekte terrein van de Gedenkstätte Bergen-Belsen, een symbolische grafsteen staat voor Anne Frank en haar zus Margot, is er voor hen geen echt graf.
Kort na de opsluiting wordt Anne Frank verliefd op de 16-jarige Peter van Pels. Ze betwijfelt echter of het echte liefde is of dat het voortkomt uit het feit dat beide jongeren niemand anders hebben. Anne heeft ook een innige vriendschap met één van de typistes van het kantoor.
Na de arrestatie van de acht onderduikers, hebben helpsters Miep Gies en Bep Voskuijl de geschriften van Anne in het Achterhuis gevonden. Miep bewaart Annes dagboeken en papieren na de arrestatie in een la van haar bureau.
31 maart 2015 — Dit jaar is het 70 jaar geleden dat Anne Frank in concentratiekamp Bergen-Belsen aan de gevolgen van vlektyfus overleed, te midden van de vele andere slachtoffers van het kamp. De datum waarop Anne Frank precies overleed is niet bekend.
Edith Frank sterft op 6 januari 1945 in Auschwitz, In maart sterven Margot en Anne in bergen-Belsen. Otto Frank is de enige van de onderduikers die de oorlog overleeft.
Toen Anne Frank de tweede versie (versie b) van haar dagboek schreef, noteerde ze op een lijstje welke namen ze de personen in een later te publiceren boek wilde geven. Zichzelf wilde ze eerst Anne Aulis, later Anne Robin noemen.
Kijk rond en ontdek het Achterhuis: de plek waar Anne Frank tijdens WOII meer dan 2 jaar onderdook en waar ze haar dagboek schreef.
Na twee jaar werd de familie verraden. Op 8 augustus 1944 werden de onderduikers opgepakt en per trein gedeporteerd naar Kamp Westerbork, op 3 september werden zij op de allerlaatste deportatietrein naar Auschwitz gezet. Alleen Otto Frank overleefde de oorlog.
Anne Frank wordt op 12 juni 1929 geboren in de Duitse stad Frankfurt am Main. Zij komt uit een Joods gezin, dat een vrij onbezorgd leven leidt totdat Adolf Hitler in 1933 aan de macht komt. Door de opkomst van het nationaalsocialisme neemt de Jodenhaat in Duitsland toe.
Deportatie. Symbolische grafsteen voor Anne en Margot Frank in Bergen-Belsen, 2003. In werkelijkheid liggen hun lichamen in een van de massagraven aldaar.
Hoeveel mensen precies actief waren in het verzet tegen de Duitsers is moeilijk te bepalen. Over het algemeen wordt ervan uitgegaan dat zo'n 45.000 mensen in het georganiseerde verzet zaten, waarvan aan het eind van de oorlog nog zo'n 35.000 in leven waren.
Naar schatting zijn er tijdens de bezettingstijd ruim 350.000 mensen kortere of langere tijd ondergedoken geweest. Ongeveer 25.000 joden doken onder, waarvan circa een derde later werd opgepakt.
Vanaf februari 1942 duiken steeds meer mensen onder in de illegaliteit om aan de vervolging van de bezetter te ontkomen. Zij verstoppen zich op zolders, in kelders of in andere geheime schuilplaatsen. Op het helpen van onderduikers staan zware straffen. De bekendste onderduikster is Anne Frank.
De familie Gies woonde op Jekerstraat 65, vlakbij het Merwedeplein waar de familie Frank woonde.
Het Achterhuis is een autobiografie en oorlogsroman. Het is een non-fictie dagboek geschreven door Anne Frank over haar leven.
Otto Frank nam zijn rol als beheerder van Annes dagboek op besliste wijze ter hand. Aan de ene kant deed hij er alles aan om het leven en werk van zijn dochter bekendheid te geven door vertalingen van het dagboek (meer dan 30 talen in 1970) en de toneelbewerking ervan.
Het Achterhuis is tijdens de Tweede Wereldoorlog twee jaar lang een schuilplaats voor Anne Frank en de andere onderduikers. Na de oorlog dreigt deze te vervallen. In 1957 wordt de Anne Frank Stichting opgericht met als belangrijk doel: het behoud van de schuilplaats.