Wanneer een startup een succes te noemen is, is ook weer per persoon verschillend. Een beursgang wordt vaak als succesfactor beschouwd.
Een bedrijf of onderneming is een organisatie van arbeid en kapitaal actief in de productie en/of het aanbieden van goederen en diensten.
Een Nederlandse eenmanszaak (ez) of IB-onderneming is een bedrijfsvorm waarbij één persoon in alle opzichten verantwoordelijk is voor de onderneming, en wel rechtstreeks, niet als eigenaar/bestuurder van een besloten vennootschap (bv).
Mag je als ondernemer meerdere eenmanszaken hebben? Het is niet toegestaan om meer dan één eenmanszaak te hebben. Dit komt omdat het privé-vermogen van de eigenaar onlosmakelijk is verbonden met de eenmanszaak. Dit is de uitkomst van een uitspraak van de rechtbank.
Doe de ondernemerstest op Kvk.nl en ontdek hoe sterk je bent in ondernemen; Vul de ondernemerstest op 123test.nl in. Je komt er snel achter of je over de eigenschappen beschikt, die horen bij een zelfstandig ondernemer; Op qredits.nl test je eenvoudig wat voor ondernemer je bent.
Als u een bedrijf start, moet u een rechtsvorm kiezen. Bijvoorbeeld een eenmanszaak, besloten vennootschap (bv), of vennootschap onder firma (vof). Kies een rechtsvorm die het best past bij uw situatie.
Bij een eenmanszaak hebt u de onderneming alleen. Bijvoorbeeld als u een zelfstandig beroep uitoefent (zoals notaris of huisarts) of als u de enige eigenaar van uw bedrijf bent. U kunt dus ook een eenmanszaak hebben als u personeel in dienst hebt.
bedrijf, firma, winkel, zaak. als synoniem van een ander trefwoord: bedrijf (zn) : etablissement, fabriek, fabrieksgebouw, firma, grootbedrijf, handel, handelsfirma, handelshuis, handelsonderneming, handelszaak, kleinbedrijf, maatschap, multinational, nering, onderneming, organisatie, tent, vennootschap, winkel, zaak.
Weet u niet onder welke branche uw bedrijf valt? Op het Ondernemersplein vindt u ook een overzicht van brancheorganisaties aan de hand van beroepen. Op deze link naar CBS kunt u bijv via zoeken op hierarchie vinden onder welke sector uw bedrijf valt.
Zelfstandig ondernemen is het organiseren van arbeid en kapitaal met als doel producten te maken en/of diensten te verlenen. Voor commerciële bedrijven is het streven naar winst noodzakelijk voor het voortbestaan. Daar komen wel risico's bij kijken.
Waar aan het begin van de COVID-19 pandemie er met spanning werd gekeken naar hoe de M&A-markt zich zou ontwikkelen, is er van die spanning nu nauwelijks meer sprake. Plaats is gemaakt voor een florerende M&A-markt met veel overnames in het vooruitzicht.
Vroeger was een ondernemer gewoon directeur, oprichter of eigenaar. De afgelopen decennia werd het vaak entrepreneur, founder of CEO (Chief Executive Officer). Tegenwoordig zie je ook steeds meer creatieve en unieke functienamen.
Een bv heeft gemiddeld een lagere belastingdruk bij hogere winsten dan een eenmanszaak. Maar wel hogere kosten. Onder meer door jaarrekeningverplichtingen en accountantskosten. Een eigenaar van een eenmanszaak heeft onder voorwaarden recht op ondernemersaftrek waaronder de zelfstandigenaftrek.
Zzp is een afkorting voor "Zelfstandige zonder personeel". In plaats van freelance of zelfstandig ondernemer wordt de benaming zelfstandige zonder personeel (zzp'er) gebruikt. In beide gevallen werk je voor verschillende opdrachtgevers en is er geen sprake is van een dienstverband.
Wat is een bv? Een bv (besloten vennootschap) is een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid. Dat betekent dat de bestuurders in principe niet aansprakelijk zijn met hun privévermogen voor eventuele schulden. U kunt een bv alleen of samen met anderen oprichten.
Bij een eenmanszaak betaal je als ondernemer gewoon inkomstenbelasting. Je krijgt maken met extra aftrekposten zoals de zelfstandigenaftrek en mkb-winstvrijstelling. Bij een bv krijg je te maken met vennootschapsbelasting, dividendbelasting en 'inkomstenbelasting over gebruikelijk loon'.
Dit boek geeft een beeld van wat er allemaal komt kijken bij het beginnen van een eigen bedrijf, inspireert je bij het verder uitwerken van je bedrijfsidee en je marketing én helpt je bij het maken van de beste keuzes voor jou! Karen Romme (1965) werd in 1991 als 25-jarige ondernemer.
Iedereen in Nederland moet deze inkomensafhankelijke bijdrage betalen. In loondienst is dit de taak van de werkgever, maar jij als ondernemer betaalt dit zelf. Je betaalt hierbij een percentage van je winst, over een maximumbedrag. Dit is in 2021 een percentage van 5,75% met een maximumbedrag van € 3.352.