Eén op de drie mensen met migraine heeft last van aura's voordat de hoofdpijn komt. Meestal zie je dan lichtflitsen, zigzaglijnen of vlekjes in je blikveld. Bijna altijd zie je dit met allebei de ogen tegelijkertijd, maar begint het wel aan één kant van je blikveld.
Bij migraine met aura ziet u voor de hoofdpijn begint bijvoorbeeld lichtflitsen, vlekken of krijgt u een kleiner gezichtsveld. Misschien voelt u tintelingen in een hand, arm of rond uw mond. U kunt ook moeite met praten hebben. Deze klachten gaan over als de hoofdpijn begint.
Een migraineaanval is erg pijnlijk en vervelend en komt altijd ongelegen. Als de aanvallen regelmatig voorkomen, leidt dat vaak tot beperkingen op het gebied van werk, relaties of sport. Migraine is daarom een ernstige aandoening, maar geen levensbedreigende ziekte.
Onderzoek toont aan: migraine leidt tot hersenletsel
Leidse onderzoekers ontdekten het al in 2012: migraine kan leiden tot blijvende schade aan de hersenen, vooral als aanvallen vaker voorkomen. Bij 24 van de 295 migrainepatiënten vonden de onderzoekers door zuurstofgebrek afgestorven hersengebiedjes (infarctjes).
In principe kan iedereen ooit in zijn leven wel eens één of twee aanvallen van migraine krijgen. Maar iemand is pas migrainepatiënt wanneer hij of zij regelmatig aanvallen heeft. Wat is clusterhoofdpijn? Clusterhoofdpijn is een relatief zeldzame, maar buitengewoon ernstige vorm van aanvalsgewijze hoofdpijn.
De typische migrainehoofdpijn komt door de activatie van de vijfde hersenzenuw. Die zit in de hersenstam en heeft uitlopers naar de hersenvliezen die om het brein heen liggen. Bij de activatie komen allerlei ontstekingsstoffen vrij in de hersenvliezen. Die werken in op de pijnzenuwen.
Migraine komt het meest voor tussen de 40 en 54 jaar en komt veel vaker voor bij vrouwen. De jaarprevalentie. (Het aantal personen dat een bepaalde ziekte heeft gehad gedurende een bepaald jaar.) betreft alle mensen die ergens in het jaar 2021 bekend waren bij de huisarts met migraine.
Een MRI-scan hoofd en hersenen geeft inzicht in de oorzaak van klachten zoals chronische hoofdpijn en migraine. Ook de conditie van de bloedvaten wordt in kaart gebracht.
We kunnen een hersenscan maken als je vaak last hebt van hoofdpijn of migraine, met name wanneer de pijn steeds op dezelfde plek zit zoals het achterhoofd of het voorhoofd. Hoofdpijnklachten worden meestal veroorzaakt door langdurige stress (spanningshoofdpijn) of een verkeerde houding (spierspanningshoofdpijn).
Hoe ontstaat migraine? Impulsen van de hersenschors, de thalamus en de hypothalamus activeren het zogenoemde 'centrum voor migraine', wat vermoedelijk is gelegen in de hersenstam (raphekernen - kernen voor de aanmaak van Serotonine - en de locus coeruleus).
Medicijnen kunnen migraine niet genezen. Er zijn wel medicijnen om de klachten van een migraine-aanval minder te maken. Ook zijn er medicijnen om minder migraine-aanvallen te hebben. Vrouwen met migraine moeten soms extra opletten als ze pillen met hormonen willen gebruiken, zoals een voorbehoedmiddel.
Stress kan ervoor zorgen dat de spanning in de spieren wordt verhoogd. Spierspanningen in de nek kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van de hoofdpijn. Zo kunnen er bijvoorbeeld verhardingen in de nekspieren ontstaan, die hoofdpijn veroorzaken.
Als je eenmaal een migraineaanval hebt, kun je het beste een donkere kamer opzoeken en proberen uit te rusten of te slapen. Inspanning kan de klachten namelijk verergeren. Ook kan een massage helpen om je nek- en schouderspieren te ontspannen om de hoofdpijn te verminderen.
Advies. Als profylaxe van episodische migraine zijn metoprolol en candesartan (offlabel) middelen van eerste keus. Vervolgens komt amitriptyline als alternatief in aanmerking en in de tweedelijnszorg ook de anti-epileptica, topiramaat of valproïnezuur (alleen bij mannen, offlabel) en eventueel flunarizine.
Deze symptomen verdwijnen vaak na 1 tot 2 dagen, maar kunnen ook langer duren, bijvoorbeeld een week. In deze fase wordt de hoofdpijn iets dragelijker. Vaak kun je nu in slaap vallen en word je later wakker met nog maar lichte hoofdpijn. Het duurt wel even voordat je helemaal hersteld bent.
Heel eenvoudig uitgelegd betekent dit: - Het zoveel mogelijk vermijden van 'slechte' vetten. Dit zijn een overmaat aan verzadigde vetzuren in zuivel, vlees, kaas, vleeswaren en vooral de transvetzuren in koekjes, snacks, margarines en kant en klaar producten.
Bij migraine heb je last van een heftige, kloppende hoofdpijn. Meestal aan één kant van het hoofd, maar soms ook aan beide kanten. De hoofdpijn komt in meerdere aanvallen. Je hebt hier zoveel last van dat het je dagelijkse leven in de weg zit.
Hoe komt het dat migraine zo moeilijk aan te tonen is? 'De ziekte is niet aan te tonen met een laboratoriumtest, scan of lichamelijk onderzoek. Daarom kan de diagnose alleen worden gesteld op basis van het verhaal van de patiënt, met toepassing van kunstmatige, internationaal afgesproken criteria (zie kader onderaan).
Sommige factoren kunnen een migraineaanval uitlokken: slaapstoornissen, te lage suikerspiegel, menstruatie, stress, koffie, smaakversterkers, sterke geuren en alcohol.
Een CT-scan is een beeldvormende methode waarbij door middel van röntgenstralen een dwarsdoorsnede van de hersenen kan worden gemaakt. De arts kan op deze manier eventuele tumoren, infecties of andere medische problemen die de hoofdpijn veroorzaken opsporen.
Wat kun je niet zien op een MRI-scan? Een MRI-scan laat niet zien hoe de organen werken, daarvoor is bloedonderzoek nodig. Ook klachten die ontstaan in een bepaalde houding of situatie kun je met een MRI niet beoordelen.
De aanwezigheid van hersenletsel kan mogelijk worden aangetoond met een scan: bijvoorbeeld een CT-scan, een PET-CT-scan of een MRI-scan.
Door blokkades te voorkomen of te verhelpen, functioneert het lichaam weer naar behoren. Deze zorg biedt een functioneel neuroloog ook bij migraine. Door niet alleen tijdens aanvallen maar juist ook preventief blokkades te lokaliseren, worden aanvallen minder heftig en komen aanvallen minder vaak voor.
Er is geen speciale test om te bepalen of je migraine hebt. De dokter leidt dat af van de klachten die je hebt.
Buikmigraine of abdominale migraine komt vooral voor bij kinderen. Deze kinderen krijgen aanvallen van heftige buikpijn zonder dat hier een oorzaak voor aan te wijzen is. De buikpijn gaat gepaard met herhaald braken. Buikmigraine wordt soms aangezien voor een blindedarmontsteking.