De NeilMed Sinus Rinse neusdouche wordt wereldwijd het meeste verkocht en door artsen aangeraden. Ook Nederlandse KNO-artsen raden dit product aan. Bobeldijk: “Mijn man is geopereerd aan zijn neus en aan voorhoofdsholteontsteking. Zijn arts in UMC Utrecht vertelde dat de NeilMed-producten het beste zijn.
De neus spoelen
Voor een volwassene is dit 250 ml (grote beker) per keer. Uw KNO-arts zal aangeven hoe vaak per dag u dit moet doen. Meestal is dit 2 tot 3 keer per dag. Spoel onder de douche of boven de wasbak/gootsteen.
'Kan geen kwaad' Volgens Wytske Fokkens, KNO-arts van het Amsterdam UMC, is de neusdouche een prima middel. "Spoelen met zout water is een uitstekende therapie. Voor een gewone verkoudheid is niet bewezen dat het helpt, maar het kan geen kwaad."
Snot en korsten die in de neus(bij)holten blijven, irriteren het neusslijmvlies en onderhouden de ontsteking van het neusslijmvlies. Het spoelen van de neusholten kan het meest effectief gebeuren met een ruime hoeveelheid “zout water”.
Om de neus goed te reinigen moet u spoelen met relatief veel volume: ca.150-250 ml zout-wateroplossing per keer. Pas dan lukt het om zoveel mogelijk korsten en/of overtollig slijm of pus goed uit de neus te krijgen en de neus goed te reinigen. Spoel uw neus met een (licht) “positieve druk”.
Als u het gevoel heeft dat 'uw hoofd vol snot zit', dan kan een stoombad verlichting geven. Stoom maakt het slijm in de luchtwegen los en hiermee kunt u zelfs een eventuele holteontsteking voorkomen. Vul hiervoor een kom met warm water (nooit warmer dan 60 graden).
U kunt uw neus reinigen door van uw hand een kommetje te maken, een beetje van de zoutoplossing in uw hand te doen en het dan op te snuiven. Ook kunt u het spoelwater in een kommetje doen en het dan vanuit het kommetje opsnuiven.
Water alleen heeft dit zoutgehalte niet, daarom irriteert het je neus om alleen met water te spoelen. Je neus spoelen kan wel pijnlijk zijn als je niet de juiste of geen zout-wateroplossing gebruikt. Bijvoorbeeld door water te mengen met zout met jodium. Het gevoel kan wel even wennen zijn of ongemakkelijk aanvoelen.
Meestal is dit 2-3 keer per dag. Als er veel snot of korsten in de neus zijn is het goed vaker te spoelen.
Zout water
Het “zoute spoelwater” kunt u zelf goed bereiden door een theelepel keukenzout (even aftikken aan de rand) op te lossen in 250 ml lauw water (grote beker) dit benadert de lichaamszoutwater samenstelling goed. Het water hoeft niet gekookt te worden, Nederlands kraanwater is in principe voldoende schoon.
De arts en de Nederlandse Brandwonden Stichting adviseren niet meer te stomen. De gevolgen van hete stoom of een teiltje heet water dat omvalt kunnen desastreus zijn. Tientallen patiënten moesten de afgelopen jaren met brandwonden worden opgenomen in een ziekenhuis of in een brandwondencentrum.
Je kunt schade aan je neus door snuiven voorkomen. Spoel na afloop je neus met bijvoorbeeld lauw zout water of een neusspray om ontstekingen te voorkomen.
Symptomen neuspoliepen
De belangrijkste klachten zijn neusverstopping, regelmatig optredend verkouden gevoel en een verminderde reuk en smaak. In liggende houding verergeren meestal de klachten van neusverstopping. Soms zijn er klachten van hoofdpijn met een vol gevoel in het hoofd.
Zie ook de folder 'Neusspray'. Los een afgestreken theelepel keukenzout (natriumchloride) op in een kom met 250 ml schoon lauwwarm kraanwater. Het water hoeft niet gekookt te worden. Als het zout te 'sterk' is en pijn doet, kunt u wat minder keukenzout oplossen, bijvoorbeeld een halve theelepel in 250 ml water.
“Het beste kun je je neus ophalen. Op die manier gaat slijm ofwel snot het snelst via je keel naar de maag, waar maagzuur afrekent met de ziekteverwekkers. Bij snuiten bouw je kortdurend druk op in de neus, waardoor het slijm inclusief virus en bacteriën in de neusbijholtes terecht kan komen.
Het water hoeft niet gekookt te worden; Nederlands kraanwater is voldoende schoon. Tegen het koken van water is echter geen bezwaar. Breng het spoelwater voor het spoelen op lichaamstemperatuur: lauwwarm (37 graden), dit is het prettigst.
Het water hoeft niet gekookt te worden, Nederlands kraanwater is voldoende schoon. Een spuit van 20 of 50 ml. Deze kunt u kopen bij de apotheek. Er zijn verschillende manieren van neusspoelen: met een spuitje, een kommetje en een neusdouche.
Nasaal spoelzout bij apotheek
Met een breed assortiment aan producten zoals neusdouches, neusspray en neuszalf en producten voor kinderen en baby's kan je het hele gezin van lucht voorzien. Ook hebben we wond- en oordouches in ons assortiment.
Als er veel snot of korstjes in de neus zijn, is het goed wat vaker te spoelen. U kunt niet te veel spoelen. Het spoelen is - ook bij jarenlange toepassing - niet gevaarlijk.
Plaats de neusdouche in een van uw neusgaten en knijp rustig in de fles.Laat na het knijpen het nasale spoelzout uit uw andere neusgat stromen. Het spoelwater kan zowel via hetzelfde neusgat (bij ernstig verstopte neus) als via het andere neusgat naar buiten stromen. Beide is goed.
Door je neus te spoelen met zout water kun je de ontsteking namelijk sneller verhelpen! Met een neusspoeling week je namelijk het vastzittende slijm in de holtes los, dat je lichaam vervolgens via je neusgaten verlaat.
Waarom spoelt u de neus met zout water? Spoelen met zout water reinigt het slijmvlies en voert overtollig slijm, korsten en/of pus, af. Door regelmatig de neus schoon te maken, verkleint u de kans op een infectie. Ook bevordert u hiermee het herstel.
Nasaal spoelzout maak je dus eenvoudig zelf door 300 ml kraanwater te mengen met 2.7 gram keukenzout zonder jodium. Deze zoutoplossing heeft dezelfde zoutwaarde als je neusslijmvlies en zorgt voor comfortabel en verantwoord neus spoelen.
Het zoute spoelwater kunt u zelf goed bereiden door een eetlepel keukenzout op te lossen in één liter water (9 gram zout op 1 liter water). Het water hoeft niet gekookt te worden; Nederlands kraanwater is voldoende schoon. Tegen het koken van water is echter geen bezwaar.