De eerste keer gebruik: De Grill Guru is een kamado grill van hoogwaardig cordoriet keramiek. Het keramiek moet wennen aan de hoge temperaturen. We raden je aan om de eerste 3x je Grill Guru niet hoger te stoken tot 250 graden Celsius.
Zet je de schuif op een kiertje dan loopt de temperatuur al snel op naar 100-120°C. Zet je de schuif volledig open, dan bereikt de kamado uiteindelijk een temperatuur van 400°C.
Het advies voor het eerste gebruik van je kamado: minstens drie keer heel langzaam naar een temperatuur van ongeveer 100 graden Celsius brengen en hem hierop een uur lang laten branden. Bij de derde keer kun je de temperatuur eventueel tot 200 graden Celsius laten stijgen.
1e keer gebruik:
Steek de kolen op 1 plek in het midden van de kolen aan. Steek deze juist niet op meerdere plekken tegelijk aan, daardoor stijgt de temperatuur te snel. Om de kolen aan te steken kun je de one minute lighter gebruiken. Breng de temperatuur langzaam naar 100 à 120 graden.
Ga je low and slow op een temperatuur van bijvoorbeeld 110°C dan mag de onderste luchtschuif op 1 cm open en de margrietschijf net niet dicht. Dit is bij elke kamado net weer anders en daar kom je achter door veel te oefenen.
Wanneer jouw kamado net nieuw is, ga je hem eerst inbranden. Hierdoor wennen het keramiek en de andere onderdelen van de barbecue aan elkaar. Verder is het aan te raden om de temperatuur van je kamado de eerste 3 tot 5 keer niet te ver op te stoken. Houd een temperatuur van maximaal 200 tot 250 graden aan.
Het is raadzaam om een beschermhoes te gebruiken om de kamado te beschermen tegen regen en andere weersomstandigheden. Zorg er wel voor dat de kamado volledig is afgekoeld voordat je de hoes erop plaatst.
De temperatuur regel je door meer of minder zuurstof toe te laten in de kamado, dit regelen doe je door middel van de luchtschuiven onderin en bovenop. De uitleg hierachter is eigenlijk simpel: met meer zuurstof gaan de kolen harder branden en gaat de temperatuur omhoog. Dus schuifjes open, temperatuur omhoog.
We raden je aan om de eerste 3x The Bastard niet hoger op te stoken dan tot 200 graden Celsius. Zorg er ook voor dat je de temperatuur zo langzaam mogelijk laat oplopen, zeker als het koud en/of vochtig weer is.
Alvorens je de Kamado BBQ aansteekt
Het is belangrijk om voldoende houtskool te gebruiken en goed de luchttoevoer te regelen. De vuurkorf mag volledig gevuld worden met houtskool. Let er wel op dat je steeds een paar cm lucht laat tot de onderkant van de hitteschilden.
Een overlappende keuze in al onze Kamado bbq tafels is het gebruik van hout. In alle tafels is hout verwerkt, tenzij u dat echt niet wilt.
Er komt veel rook vrij tijdens het grillen.
Het kan voorkomen dat er door druipend vet, meer rook vrijkomt tijdens het grillen dan bedoelt. In dat ge- val kunt u het beste de luchtregelaar onderaan sluiten en de luchtregelaar op de deksel openzetten, zodat de rook kan ontsnappen.
Bij direct grillen op je Kamado is het niet nodig veel olie te gebruiken. Laat in plaats daarvan het rooster eerst goed opwarmen voordat je begint.Wacht nadat je een product op het rooster hebt gelegd ook minimaal één minuut met omdraaien. Dat voorkomt dat producten blijven vastplakken.
Grillen (direct) op ongeveer 250 graden: onderste schuif 1/3 open en bovenste schuif op 1/3e open. Hot & Fast (indirect) op ongeveer 200 graden: onderste schuif halfopen en bovenste schuif halfopen. Pizza (indirect) op ongeveer 250-300 graden: onderste schuif helemaal open en bovenste schuif halfopen.
De kamado kan het gehele jaar door worden gebruikt, ook als het vriest.
Laat de barbecue voorverwarmen tot de gewenste temperatuur. Dit kan 10 tot 20 minuten duren, afhankelijk van de gewenste temperatuur en de grootte van je Big Green Egg. Je Big Green Egg is nu klaar om te gebruiken. Plaats je gerechten op het rooster en begin met koken volgens het recept of de gewenste bereidingswijze.
Gevoelstemperaturen boven 55 graden zijn levensgevaarlijk omdat het lichaam zijn warmte maar moeilijk meer kwijt kan. Dat leidt tot oververhitting.
Een kamado wordt afgebakken op ca.1250 graden Celsius, om maar even aan te geven dat hoge temperaturen uitstekend te doen zijn. Maar, wees voorzichtig, onder het mom, voorkomen is beter dan vervangen: Warm langzaam op, zodat vocht in de kamado verdampt is voordat je 'm heter dan 180 graden stookt.
De meeste pizza's op de kamado BBQ worden gedurende 3 tot 5 minuten gebakken op een temperatuur van 300 graden. De temperatuur hangt af van de dikte van je pizza. Wanneer je een dunne bodem hebt met daarbij ingrediënten die voorgegaard zijn, is een temperatuur tussen de 250 en 300 graden geschikt.
Je kunt deze ook schoonbranden in de kamado. Hiervoor leg je de deflector in de kamado, op de kop. De temperatuur moet 250 graden zijn en het schoonbranden neemt ongeveer een half uur in beslag. Neem er dus wel even de tijd voor.
Schud voor elk gebruik altijd even je houtskool op zodat de assen er af vallen, maak het as schuifje leeg en vul wat verse 'Restaurant Grade' houtskool bij. Voor standaard BBQ grillen is 180°C de aangewezen temperatuur. Hiervoor steek je de Kamado Joe aan met drie aanmaakblokjes die je bovenop de houtskool plaatst.
Voer de temperatuur van je kamado op tot 250°C en leg de burgers op het rooster. Sluit het deksel en draai ze na 5 minuten om.
Grill je dikkere worsten, dan zijn ze na 10 tot 11 minuten gaar.Grill je dunnere worstjes, dan kun je al na zo'n 5 tot 6 minuten eten. Bij een BBQ met deksel gaat het zelfs nog wat sneller.
Een keramische barbecue is gemaakt om de temperatuur lang vast te houden, het duurt daardoor ook langer voordat de kamado is afgekoeld. Over het algemeen duurt het ongeveer één of twee uur voordat de kamado barbecue is afgekoeld.
Voordat je een kamado voor 't echie gaat gebruiken is het belangrijk om hem eerst even in te branden. Niet aanbranden dus, maar inbranden. Met het inbranden van de Kamado barbecue laat je het keramiek en andere onderdelen aan elkaar wennen én laat je het vocht verdwijnen.