Als hoofdgerecht wordt er een vlees- of visgerecht gegeten en dan worden er nog aardappels bij gegeten, of rijst, pasta en verse of gemarineerde groenten. Dit wordt in Rusland Vtoroye genoemd. Als dessert, (dit noemen ze Tretye) wordt er vaak taart, gevuld fruit of chocolade geserveerd.
Traditionele Russische pannenkoeken met kaviaar (ikra) zijn zeer aan te raden, maar ook de uit het tsarenrijk van weleer stammende kip - la Kiev en Boeuf Stroganoff zijn zeer smakelijk. Verder staan er heerlijke salades en stevige soepen zoals borsjtsj of sji op de menukaart.
De Russische keuken is van oorsprong een boerenkeuken, veel sobere, maar voedzame gerechten. Een aantal gerechten die u veel tegenkomt zijn haring, zuurkool en roggebrood. De oorzaak hiervan zijn de strenge Russische winters die ervoor zorgen dat er veel houdbare ingrediënten gebruikt worden.
De nationale drank van Rusland is natuurlijk wodka, al wordt er ook steeds vaker bier gedronken. Bij het eten drinkt men vaak wijn, maar ook wel frisdrank, sap of mineraalwater. In St. Petersburg vind je veel biertentjes in de openlucht inclusief karaoke-installatie.
Diner (Uzhin)
Hieraan beginnen de Russen meestal om ongeveer 19.00 uur, maar soms ook nog later. Ook het diner bestaat uit een warme maaltijd, maar iets minder uitgebreid dan de Lunch. Het avondeten wordt zonder de soep gegeten en ook meestal zonder het dessert.In de landbouwgebieden gaat het iets anders.
Het kokende water komt traditie getrouw uit een Samovar (heet waterketel). Russische koffie is een stuk slapper dan Nederlandse koffie. Russische espresso komt het meest in de buurt van Nederlandse koffie en ook Turkse koffie is een goed alternatief. Het is sterk af te raden om water uit de kraan te drinken.
Officiële feestdagen in Rusland zijn: Nieuwjaarsdag (1 januari), Russisch-Orthodox Kerstmis (6 en 7 januari), Internationale Vrouwendag (8 maart), Russisch-Orthodox Pasen (april/mei), Dag van de Arbeid en viering van de lente (1 en 2 mei), Dag van de Overwinning (9 mei) is dag waarop de voormalige Sovietlanden ...
Typische Duitse gerechten
In Duitsland zijn bier en schnitzel net zo traditioneel als pizza Italiaans is en baguette Frans is. Sauerbraten wordt door veel Duitsers gezien als een echt Duits gerecht, misschien wel hét nationale gerecht uit Duitsland.
In Oekraïne krijg je doorgaans een uitgebreid ontbijt. Vaak krijg je er een warm gerecht bij zoals pannenkoeken (nalisniki of mlintsi) met hartige vulling, honing of zure room.
Drinken in Oekraïne
Misschien verbaast het je, maar Oekraïners zijn echte theedrinkers. Koffie is er hoogstens bij het ontbijt, de rest van de dag is sterke thee favoriet. Een andere bekende non-alcoholische drank is kompot.
De officiële taal in Oekraïne is het Oekraïens. Het is net als het Russisch een Slavische taal. Veel inwoners van Oekraïne, vooral in het zuiden en oosten, beschouwen het Russisch als hun eerste taal.
Een Russisch ontbijt bevat in ieder geval proteinen, zoals eieren, worstjes, koud vlees en kaas. Dit gaat vergezeld van brood en boter met thee of koffie. Warme pap is heel populair bij moeders ;-).
Zavarka is de sleutel tot een goede kop Russische thee en wordt gemaakt door veel thee voor geruime tijd te laten trekken. De algemene verhouding is 5 theelepels per 220 ml, wat een sterk concrentraat maakt. Zavarka wordt dus gemaakt door vijf keer de gewone hoeveelheid thee bladeren in kokend water te laten trekken.
Ook nu nog wordt er niet eens zoveel meer gedronken dan in Groot-Brittannië of Tsjechië, al kunnen die er ook wat van. Een volwassen Rus drinkt gemiddeld ongeveer vijftien liter pure alcohol per jaar, tegen zeven per volwassen Nederlander.
Een Rus is nergens zo verknocht aan als aan zijn wodka. Ideaal voor het eten, tijdens het eten, na het eten of om iets te vieren. Zoals een verjaardag, een nieuwe baan, een nieuwe liefde of gewoon het begin van de avond. Met vrienden of alleen.
Heel zuivere wodka
De merkrechten voor Stolichnaya en Moskovskaya zijn in veel landen in handen van de Russische staat, zo ook in Nederland. Voor die merkrechten procedeert de Russische overheid al jaren tegen Spirits International van de Russische zakenman Joeri Sjefler.
Borsjt - lekker met lookbroodjes
Heerlijk op smaak gebracht met zure room of yoghurt, wordt borsjt meestal geserveerd met lookbroodjes. Oekraïners hebben ook een speciale voorjaarsborsjt die groen is. Traditioneel leert elk Oekraïens meisje borsjt koken voordat ze trouwt.
Kinderen eten ze graag met melk en suiker, voor volwassenen vaak bereid met vlees zoals in goulash. Het is maar een klein voorbeeld van hoe het eten voor Oekraïners verschilt van dat van Nederlanders. Eten speelt een grote rol in het dagelijks leven van Oekraïners.
1. Oekraïne is een grote Europese staat en een grote markt met 42 miljoen consumenten. Het land is rijk aan grondstoffen (vruchtbare gronden, steenkool en erts mijnbouw (mangaan, titanium, ijzer). Het Oekraïense BNP is bij huidige prijzen bijna 131 miljard USD.
Oekraïners douchen 's avonds en niet 's ochtends. Zij drinken graag zwarte thee met citroen, en houden van gecondenseerde melk en boekweit (te koop bij Poolse). Lunch is in Oekraïne vaak de hoofdmaaltijd. Brood is ongezond, en volvette zuivel is gezond (precies andersom als in Nederland).
Vanuit toeristisch oogpunt gezien ligt het gemiddelde prijsniveau in de Oekraïne 40 - 55% lager dan in Nederland. Het prijsverschil van 40% wordt veroorzaakt door de lage prijzen die u betaalt voor levensmiddelen en het feit dat uit eten gaan gemiddeld veel goedkoper is dan bij ons.