Het kan bijvoorbeeld als een verborgen gebrek gezien worden bij de verkoop van een huis of bouwgrond. Overigens is er nog geen wetgeving in Nederland rondom de Japanse duizendknoop.
Wie is er verantwoordelijk voor het verwijderen van de Japanse duizendknoop? Dat ligt eraan waar hij groeit. Op ProRail terrein is ProRail verantwoordelijk.Voor aangrenzend terrein, wat niet van ProRail is, is de betreffende eigenaar verantwoordelijk.
Probeer de plant te verzwakken door de stengels meerdere keren per groeiseizoen af te knippen. Voer de stengels en plantenresten af in de grijze bak (restafval). Probeer de uitlopers heel secuur te verwijderen, zonder dat er wortels achterblijven.
De duizendknoop bestrijden kan alleen door de hele plant uit te roeien. Ieder klein knopje groeit namelijk zo weer uit tot een nieuwe plant en dan heb je binnen een mum van tijd weer je hele tuin vol.
De kosten voor het verwijderen van de duizendknoop met de grondzuiger in deze praktijktest bedragen €82,- per m2. Dit moet worden beschouwd als een grove indicatie van de kosten, omdat het slechts is gebaseerd op één locatie. Kosten voor de eventuele nazorg van de locatie zijn hierin ook niet meegenomen.
Glyfosaat is een systemisch werkend middel, het wordt opgenomen door de plant. Hierdoor zullen de bovengrondse delen van de plant èn een groot deel van het wortelstelsel afsterven. De duizendknoop stengels worden met een glyfosaat oplossing geïnjecteerd.
Verwijder de duizendknoop bij voorkeur met wortel en al, of in ieder geval met zoveel mogelijk wortel. De meeste wortels zitten binnen een centimeter of 50 onder de grond, maar als de grondwaterstand laag is, kunnen de wortels wel 3 meter diep de grond in gaan. En in sommige gevallen zelfs wel tot 7 meter!
Varkens (Bonte Bentheimers) worden ingezet om de duizendknoop te bestrijden. De varkens eten stengels, bladeren en beschadigen wortels door het wroeten in de grond. Voor de gezondheid van de varkens is het belangrijk dat het dieet niet uitsluitend uit duizendknoop bestaat.
Ziet u een Japanse duizendknoop in de openbare ruimte? Meld dit bij de gemeente. De wortels van de Japanse duizendknoop kunnen in kleine kieren groeien. Zo beschadigen ze uiteindelijk gebouwen, leidingen en wegen.
Ooit ingevoerd als tuinplant uit Japan, nu op de Europese lijst voor meest invasieve soorten. De Japanse Duizendknoop verdringt bestaande planten en kan door scheuren van funderingen groeien en door asfalt breken. De plant is vrij makkelijk te herkennen. De stengel bevat rode spikkels en het blad is hartvormig.
Het bestrijden van de Japanse duizendknoop erg lastig. Dit komt omdat de wortels tot wel 3 meter diep in de grond zitten. Door telkens de plant te maaien of beschadigen, worden de wortels uitgeput en zal deze op den duur verdwijnen. Dit kan wel 5 jaar duren.
De Japanse duizendknoop is vroeger als sierplant naar Nederland gehaald. De plant komt hier van nature niet voor en kan schadelijk zijn. De Japanse duizendknoop is niet giftig, maar vermeerdert zich makkelijk en verdringt andere, inheemse planten.
Ontkiemende of opnieuw uitlopende duizendknopen zijn rood van kleur. Als de scheut verder groeit ontstaan jonge, licht zigzaggende stengels met aan weerszijden om en om bladeren langs de stengel. De plant bloeit in augustus en september met crèmewitte (soms wit-roze) kleine bloemen.
Japanse duizendknoop, ook wel fallopia japonica, is een zeer hardnekkig onkruid en wordt dan ook tot één van de meest invasieve soorten gerekend. Dit zorgt ervoor dat dit onkruid dan ook veelal gevreesd is onder tuinierders.
Niet zelf maaien
De kans is heel erg groot dat u het probleem alleen maar erger maakt omdat kleine restjes van de plant achterblijven of verspreid worden door de grasmaaier en zo nieuwe groeiplaatsen worden.
De Japanse duizendknoop komt oorspronkelijk uit Japan, China, Taiwan en Korea. Het was de arts Philipp Franz von Siebold die de plant in de negentiende eeuw naar Nederland bracht. Hij verbleef op een Nederlandse handelspost in Japan en deed onderzoek naar de Japanse flora en fauna.
Japanse duizendknoop lijkt op Sachalinse duizendknoop (Fallopia sachalinensis) en op de kruising tussen Japanse duizendknoop en Sachalinse duizendknoop, de bastaardduizendknoop (Fallopia ×bohemica).
Verspreiding via wortelstokken en stengels
De Japanse duizendknoop die in Nederland voorkomt kan zich niet via zaden voortplanten omdat de meeldraden steriel zijn. Echter zijn recent mannelijke planten gevonden waardoor verspreiding via zaad wél mogelijk is. Daarmee kan de snelheid van verspreiding toenemen.
Japanse duizendknoop groeit enorm snel. Als plantendelen op vochtige bodem terecht komen ontwikkelen ze zich direct tot een nieuwe plant. De rode stengels kunnen tot 10 cm per dag groeien.
Inmiddels is de verkoop van glyfosaat in Nederland verboden, omdat het te schadelijk is voor milieu en dier. Roundup wordt niet alleen gebruikt voor het bestrijden van onkruid in tuinen, ook de agrarische sector gebruikt dit middel.
Duizendknoop is goed winterhard maar blijft niet groen in de winter.
De Nederlandse naam dankt het zevenblad aan haar veerdelig blad meestal bestaande uit 5 tot 7 deelblaadjes. Heel typerend is het topblad bestaande uit drie deelblaadjes en onderaan de 2 andere bladeren die bestaan uit een groot deelblad met 1 of 2 kleinere deelblaadjes die (deels) vergroeid kunnen zijn.
De Duizendknoop groeit goed in elke goede tuingrond. De plant kan zowel in de volle zon als in de schaduw op een wat vochtige grond uit de voeten.
Wieden of plukken.
Het onkruid met de hand uittrekken. Doet u het na een regenbui of maakt u eerst de grond heel goed nat, dan trekt u de planten er makkelijker uit, met wortels en al. Bij lastige onkruiden zoals paardenbloem of zevenblad zoveel mogelijk de wortels verwijderen. Gebruik zo nodig en onkruidsteker.