Wanneer je zonnepanelen hebt, heb je vanaf 2023 geen keuze meer of je wel of niet voor de slimme meter kiest. Vanaf dat jaar is het verplicht bij zonnepanelen een dergelijke meter te laten plaatsen.
Is uw oude meter echt aan vervanging toe, dan ontvangt u een andere meter. Dit is geen slimme meter, maar een digitale meter die niet op afstand uit te lezen is. Heeft u een slimme meter geweigerd maar wilt u die later toch aanvragen? Dan mag de netbeheerder kosten voor de slimme meter in rekening brengen.
Door veranderingen aan het hoogspanningsnet komt dit signaal vanaf 1 juli 2021 niet meer door. Hierdoor kunnen oude elektriciteitsmeter niet meer schakelen tussen het hoge en het lage tarief. Vanaf 1 juli 2021 heeft u een slimme meter nodig om gebruik te maken van het dubbeltarief.
Uiterlijk op 1 juli 2029 moeten alle meters vervangen zijn door een digitale meter. De timing van de plaatsing wordt door Fluvius bepaald. Als u de plaatsing van de digitale meters weigert, kan Fluvius een juridische procedure opstarten, waardoor u mogelijk kosten aangerekend krijgt.
Nee, een slimme meter is in de meeste gevallen niet verplicht. Je kunt ervoor kiezen om de slimme meter te weigeren. Bijvoorbeeld als je bang bent dat je privacy geschonden wordt of je liever de meterstanden handmatig wilt controleren en doorgeven.
PV-eigenaars met een installatie van minder dan 15 jaar oud en eigenaars van PV-installaties die gekeurd werden vóór 1 januari 2021 kunnen de plaatsing van een digitale meter nog uitstellen tot 1 januari 2025.
Heb je je zonnepanelen in 2009 geplaatst, dan zal je nog net van die volle vijftien jaar kunnen genieten. Heb je je panelen eerder geplaatst bijvoorbeeld in 2006, dan is je periode van 15 jaar al afgelopen in 2021 en mag je geen digitale meter meer weigeren.
Zonnepaneleneigenaars kunnen tot 2025 uitstel vragen voor digitale meter. U hoeft op dit moment zelf niets te doen. De komende jaren zal Fluvius met u contact opnemen om de digitale meter te komen installeren. Op dat moment zult u uitstel kunnen vragen.
Uit een statement van Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) blijkt dat ruim zevenhonderd gezinnen gezondheidsredenen aangrepen om de plaatsing van de digitale meter te weigeren.
Huishoudens waar de mechanische teller wordt vervangen door de digiale meter of nieuwe zonnepanelen installaties welke geplaatst worden voor 2020 zullen gedurende een periode van 15 jaar nog kunnen genieten van een terugdraaiende teller (via de slimme meter).
Digitale meter weigeren: gevolgen. Wanneer een zonnepaneeleigenaar na 1 januari 2025 nog steeds de plaatsing van de digitale meter weigert, verliest hij of zij het recht op de compensatiepremie. Eigenaars van zonnepanelen die nog geen digitale meter hebben, kunnen namelijk een compensatiepremie aanvragen.
Verhuist u naar een huis met een slimme meter? Of heeft de netbeheerder een slimme meter eerder bij u geplaatst en wilt u hem niet meer? U kunt uw netbeheerder vragen om de slimme meter te vervangen door een digitale meter. Hier moet u wel voor betalen.
En zodoende kan je met een analoge meter altijd blijven salderen, ook als de salderingsregeling is afgeschaft! En er kleven nog meer nadelen aan de slimme meter. De slimme meter is door de netbeheerder op afstand uit te lezen.
Registratie van opgewekte zonne-energie
Dan registreert een slimme meter niet alleen hoeveel energie je verbruikt, maar ook hoeveel groene stroom je teruglevert aan het net. Een traditionele meter kan dit niet. Vanaf 2023 is het verplicht om een slimme meter in huis te hebben als je zonnepanelen hebt.
Dit moet je weten. Netbeheerder Fluvius heeft al enkele duizenden aangetekende brieven verstuurd naar gezinnen die hardnekkig weigeren om een digitale meter te laten plaatsen. In het allerslechtste geval volgt een dagvaarding voor de rechtbank.
Er zijn 2 redenen om de slimme meter in te voeren. Consumenten krijgen zo meer inzicht in hun energieverbruik en de meter helpt om de elektriciteitsnetten klaar te maken voor de toekomst.
Met een app op je smartphone precies zien hoeveel energie je verbruikt en wat dat kost is tegenwoordig heel gewoon. Maar ruim 1 miljoen huishoudens kunnen dat niet. Zij hebben nog geen slimme meter. Hun meterstand wordt maar een keer per jaar opgenomen, terwijl de energietarieven veel vaker veranderen.
Een slimme meter wordt bijna elke dag uitgelezen. U ontvangt maandelijks een verbruiksoverzicht van uw energieleverancier. Zo krijgt u inzicht in uw energieverbruik. Als u geen maandelijks overzicht wilt ontvangen, kunt u dat stopzetten.
De slimme meter is niet op afstand uit te schakelen.
Wie tussen eind 2012 en begin 2021 zonnepanelen heeft geïnstalleerd, kan de plaatsing van de digitale meter uitstellen tot 1 januari 2025.
Zonnepanelen-eigenaars moeten dus meer hun opgewekte stroom verbruiken. Kan ik de digitale meter weigeren? Neen, je kan die niet weigeren. Het Grondwettelijk Hof heeft vastgelegd dat alle terugdraaiende tellers vervangen moeten worden door digitale meters.
Nee, het dag/nachttarief blijft hetzelfde.
Digitale meter nadelen
Toch zijn er ook nadelen aan verbonden, waardoor niet elk huishouden warm te maken is voor de digitale meter. De communicatie functie wordt als het grootste nadeel beschouwd. Je digitale meter kan gegevens over het verbruik naar je netbeheerder sturen, waardoor je minder privacy hebt.
De installatie van de digitale meter is volledig gratis.
Die bijkomende kosten zitten verwerkt in de nettarieven zelf. De Vreg heeft berekend dat je jaarlijks ongeveer 12 euro meer zal betalen voor aardgas en je elektriciteitsfactuur met 15 euro zal zien stijgen.
Dat kan, dit is gratis. Vraag hier je digitale meter aan. De kosten van de digitale meter zelf zijn inbegrepen in de netwerktarieven. De digitale meter stimuleert je om bewuster met energie om te gaan en dus te besparen op je energierekening.