1. Vostok Onderzoeksstation, Antarctica (–89.2°C) Het Russisch onderzoeksstation ligt 3.488 meter boven de zeespiegel en blijft tot vandaag officieel de koudste plek ter wereld. De recordmeting van -89,2 graden Celsius dateert van 21 juli 1983.
Verchojansk, Siberië, staat te boek als de koudste bewoonde plek op aarde. De inwoners zijn daar al lang aan gewend.
Minstens drie maanden per jaar is het in Jakoetsk, in het oosten van Siberië, rond de veertig graden onder nul. Daarmee is dit de koudste stad op aarde. Zeker, er zijn plekken waar het nóg kouder wordt, zoals ruim negenhonderd kilometer verder naar het oosten in het dorpje Ojmjakon (met 500 inwoners).
In het Russische dorp Ojmjakon - het koudste dorp ter wereld - zijn ze wel wat gewend, maar de kou is daar nu zo extreem dat zelfs een thermometer die er speciaal voor toeristen was geplaatst het begeven heeft. De laagste temperatuur ooit gemeten in Ojmjakon is -67,7 graden Celsius. Dat record stamt uit 1933.
In Siberië wordt het 's winters met gemak 30 of zelfs 40 graden onder nul. Maar waar je in Nederland zelf de temperatuur in huis bepaalt, doet in Rusland de overheid dat. En die stoken er flink op los: in Russische huizen is meestal zo'n 25 graden.
Zuidelijke Oceaan – 7.434 meter
Het diepste punt van de Zuidelijke Oceaan is de Zuid-Sandwichtrog met een diepte van 7.434 meter. Deze Oceaan is de koudste en jongste van de oceanen: in 2000 kregen de wateren rondom Antarctica een eigen naam.
In juli is de gemiddelde maximumtemperatuur 17 °C, en op warme dagen kan het ook 26 °C worden. In de wintermaanden liggen de temperaturen onder de -10 °C. De koudste maand in het jaar in februari. In februari is de gemiddelde minimumtemperatuur -14 °C en in koude nachten kan het zelfs -24 °C worden.
Op nummer 1 in de lijst staat Indonesië: dankzij de 17.000 eilanden, 50.000 kilometer aan kustlijn en meer dan 50.000 vierkante kilometer koraalrif, wint Indonesië het met een eindstand van 7,77.
Als je El Azizia niet meerekent, dan is Death Valley in Californië de warmste plek ter wereld. Daar werd op 10 juli 1913 een temperatuur gemeten van 56,7 graden Celsius. Om precies te zijn gebeurde dat in een plaatsje met de toepasselijke naam Furnace Creek.
Het absolute nulpunt of nul Kelvin, is min 273 graden Celsius, de temperatuur waarop atomen in theorie volledig zouden moeten stoppen met bewegen. Met een temperatuur van 100 nanoKelvin zijn de BEC's in het ISS kouder dan de gemiddelde temperatuur in de ruimte, waar het zo'n 3 Kelvin is of -270 graden.
In de Verenigde Staten worden temperaturen tot -40 graden Celsius gemeten doordat een extreem koude luchtstroom vanaf de Noordpool het land heeft bereikt. Zelfs als zo'n systeem richting Europa zou trekken dan houdt de Oostzee het tegen.
Met -63 graden is Snag de koudste plaats ooit in continentaal Noord-Amerika. Fort Selkirk, op 180 kilometer van Snag, claimde later een temperatuur van -65 graden Celsius. Helaas voor Fort Selkirk, het record werd nooit bevestigd en dus bleef Snag de koudste plaats in continentaal Noord-Amerika.
De laagste temperatuur die we ooit op aarde hebben gemeten is 89,2 graden Celsius onder nul. Dus -89,2°C. Dat was bij het Vostok Station, een Russisch onderzoekstation op Antarctica. Maar het schijnt op sommige plekken zelfs nog kouder te zijn geweest.
1. Reykjavik (IJsland) De gemiddelde dagelijkse maximum temperatuur van Reykjavik is 7.0 °C. De gemiddelde dagelijkse minimum temperatuur is 1.9 °C.
Op 26 januari 1942 kwam het kwik in De Bilt niet hoger dan min 11,2 graden en de nacht die volgde koelde het af tot min 24,8 graden, de laagste standen ooit op het hoofdstation van het KNMI gemeten. Op 27 januari 1942 registreerde Winterswijk min 27,4 graden, de laagste temperatuur van de eeuw in ons land.
39 graden is al uniek
Op 24 juli werd het 75(!) jaar oude hitterecord van Warnsveld gebroken toen het in Eindhoven39,3 graden werd. Ook dat was een barrière want nooit eerder werd er in ons land 39 graden gemeten. Tot op de dag van vandaag zijn 24, 25 en 26 juli 2019 de enige dagen geweest met maxima boven 39 graden!
Smogalarm in heel Nederland
De warmste dag ooit werd op 25 juli 2019 gemeten in Gilze-Rijen. Het werd destijds 40,7 graden. In Zeeland werd het op die dag 40,6 graden. Of we het Zeeuwse óf Nederlandse weerrecord morgen gaan verbreken, is nog even afwachten.
Thailand in januari
Heb jij wel eens nagedacht over een vakantie naar het koninkrijk Thailand? In dit Aziatische land geniet je in de wintermaanden van de warmte, met een gemiddelde maximum temperatuur van 30 graden!
Op 3 september wordt de stichting van de oudste nog bestaande republiek ter wereld gevierd. Het gaat hier om San Marino, een dwergstaat van 61 km² met een bevolking van ruim 33.000 inwoners. Het republiekje is een enclave in Noord Italië, geheel omringd door Italiaans gebied.
1. Nauru (160 bezoekers) In het midden van de Stille Oceaan ligt de kleine eilandstaat Nauru, met een oppervlakte van minder dan 21 vierkante kilometer en slechts 10.000 inwoners.
De zomers zijn aangenaam warm met 25°C aan de kust en tegen de 30°C landinwaarts. Het westelijke gedeelte, waar de Kalahariwoestijn ligt, is het warmst (35°C). In de winter, juni tot september, zakt het kwik tot 20°C. Aan de zuidwestkust is het dan nog wat koeler.
Moskou heeft een gematigd landklimaat met warme, zonnige zomers. De zon schijnt hier langer dan in Nederland. De gemiddelde temperatuur bedraagt in januari -11°C en in juli 20C. In de winter kunnen temperaturen van -20°C worden bereikt; in de zomer kan het kwik tot boven de 30°C stijgen.
(foto: Sim Broekhuizen) De taiga ten zuiden van de toendra wordt onder andere gekenmerkt door het voorkomen van wolf, veelvraat, lynx, bruine beer en eland. Verder komen hier edelhert, ree en talloze soorten pelswild voor, waaronder de sabelmarter, wezel, hermelijn, zilvervos en bunzing.