Rond het jaar 2000, in mijn eerste jaar als redacteur bij Duden, stelde men dat de woordenschat van de Duitse standaardtaal 300.000 tot 400.000 woorden telde. Bij een analyse van het Dudencorpus, onze elektronische tekstverzameling, kwamen we onlangs uit op 17,4 miljoen grondvormen (woorden in hun niet-verbogen vorm).
200.000 woorden, hoewel de uitgever zelf er zeker van is dat de Duitse taal tussen 300.000 en 500.000 woorden telt.
Engels is de taal met de meeste woorden
Er wordt zelfs geschat dat er jaarlijks ongeveer 5.400 nieuwe Engelse woorden worden gecreëerd, hoewel er slechts ongeveer duizend van zullen worden opgenomen in de woordenschat van het grote publiek.
Sinds 1999 is officieel het langste Duitse woord: Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetz. Het woord telt 66 letters. Het verschil tussen het Nederlandse en het nieuwe Duitse woord is dat het Nederlandse woord grammaticaal en inhoudelijk correct is maar niet bestaat.
In de Taaldatabank van het Instituut voor de Nederlandse Taal zijn alle woorden en woordvormen (lezen: lees, leest, las, lazen...) van de 12de tot en met de 21ste eeuw opgeslagen. Die bevat al meer dan 60 miljoen woorden.
Het Pirahã is een van de fonologisch meest eenvoudige bekende talen. Er wordt beweerd dat het slechts tien fonemen kent (een minder dan het Rotokas).
Reken uit hoelang jij nodig hebt
80.000 : 500 = 160. Dus als jij 160 dagen lang elke dag 500 woorden schrijft heb je na 160 dagen (ongeveer 5 ½ maand) de eerste versie van je boek af.
Het langste Engelse woord is ook het langste woord ter wereld, met bijna 190.000 letters. Het is de scheikundige naam voor titine, het grootst bekende eiwit. Het langste woord in het Engels woordenboek is echter het 45-letterwoord "pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis", waarmee een longziekte wordt aangeduid.
Standaard Duits is de officiële en meest gesproken vorm van de taal in Duitsland. Het wordt ook het meest onderwezen als tweede taal of vreemde taal.
Volgens de onderzoekers heet de vreemdste taal ter wereld Chalcatongo Mixtec. Het Chalcatongo Mixtec wordt gesproken door 6000 mensen in het Mexicaanse Oaxaca. Het is de enige taal waar er geen verschil te merken is tussen een vraag en een mededeling.
Volgens het Guinness Book of Records zijn de moeilijkste talen het Tabassaran in de Kaukasus omdat deze taal maar liefst 48 naamvallen kent; de Noord-Amerikaanse indianentaal Haida, die met 70 de meeste voorvoegsels ter wereld heeft; Amale uit Papoea-Nieuw-Guinea, de taal met de meeste werkwoordsvormen: meer dan 69.000 ...
Deens en Zweeds zijn onderling het meest verstaanbaar, maar ook Nederlands en Duits zijn over en weer verstaanbaar. Van de onderzochte Germaanse talen wordt het Engels door de meeste sprekers van de andere Germaanse talen verstaan.
Het is voor Nederlanders heel makkelijk om Duits te leren
Aan het begin moet je een beetje aan de uitspraak letten en de naamvallen kunnen soms lastig zijn. Maar Duits is voor Nederlanders geen moeilijke taal om te leren, zeker niet in vergelijking met bijvoorbeeld Fransen, Amerikanen of Chinezen.
Het ontstaan van de Duitse taal
In de elfde eeuw werd het Oudhoogduits ontwikkeld tot het Middelhoogduits. Deze taal werd van 1050 tot ca. 1350 gesproken en werd de voorloper van het Vroegnieuwhoogduits. Deze taal werd tussen 1350 en 1650 gesproken.
Het duurt gemiddeld 44 weken en 1110 lesuren om dit soort talen onder de knie te krijgen. Als Nederlands en Duits zo op elkaar lijken, kan het in veel gevallen gemakkelijker zijn om Duits te leren spreken.
De meest bekende app om vreemde talen, waaronder Duits, te leren is Duolingo (ook te gebruiken via de website). Met deze service kun je je eigen dagelijkse doel vaststellen: hoeveel minuten wil je met Duits bezig zijn?
“Duh”. Volgens Bart de Boer, taalkundige van de Universiteit van Amsterdam, was dit waarschijnlijk het eerste woord van de mens. Door archeologisch onderzoek te combineren met hedendaagse experimenten hoopt hij te ontdekken hoe mensen met elkaar leerden praten.
Het kortste Nederlandse woord is u, aldus Onze Taal.
Ongeveer 2.880 mensen brachten hun stem uit. 'Meteorologisch' kwam daarbij als moeilijkste woord uit de bus. Het haalde eenderde van de stemmen (35 procent). Het woord werd op de voet gevolgd door 'defibrilleren' (32 procent van de stemmen) en op ruime afstand door 'bavarois' (11 procent).
U heeft een gemiddelde leessnelheid. De geschreven toespraak bevat 650 woorden. Uw toespraak zal dan 650/130 = 5 minuten duren.
'1000 woorden zijn de basis'
Als je die kent, dan kan je de taal grotendeels spreken. En dan zijn er zelfs zo'n duizend woorden die 85 procent van onze gesprekken dekken. Dus als je 1000 woorden kent, kom je al een heel eind."
De voorbereiding van een korte presentatie
Bepaal zelf of je een langzame, gemiddelde of snelle spreker bent. Dat kun je testen door gedurende 1 minuut een tekst voor te lezen. Als je rond de 120 woorden uitkomt, ben je een gemiddelde spreker. Neig je naar de 100 woorden per minuut dan ben je een langzame spreker.