Wil je de woonoppervlakte berekenen? Vermenigvuldig de lengte met de breedte van een ruimte.Meet hierbij van binnenmuur tot binnenmuur.Tel de vierkante meters van alle ruimtes bij elkaar op en je hebt de totale oppervlakte van een woning berekend.
De makelaar bepaald het woonoppervlak als volgt: per woonlaag wordt de totale oppervlakte gemeten van alle ruimtes waar de hoogte tot het plafond minimaal 1,5 meter is. Er wordt gemeten exclusief de buitenmuren, maar inclusief alle binnenmuren.
Je kunt gegevens zoals de woonoppervlakte opzoeken in het taxatierapport van je woning. Heb je een nieuwbouwwoning gekocht? Dan staan de eigenschappen in de verkoopbrochure. Als de gegevens niet kloppen, dan kun je deze altijd aanpassen.
Een vierkante oppervlakte berekenen
Pak je meetlint en meet de lengte en de breedte van de ruimte. De formule is simpel: lengte maal breedte. Dus, als je kamer 5 meter lang is en 4 meter breed, dan is de oppervlakte 30 x 15 = 450 vierkante meter.
Met de BAG Viewer kunt u online via een kaart of luchtfoto actuele gegevens van woningen en andere gebouwen bekijken. Denk aan gegevens als bouwjaar, gebruiksdoel en oppervlakte. De BAG Viewer is gratis en u mag de gegevens zoveel gebruiken als u wilt.
Gebruiksoppervlak mag je namelijk de hal, berging technische ruimte de trap etc meetellen. Woonoppervlak zijn de ruimtes met een woonbestemming en moeten voldoen aan de bijbehorende bouwbesluit regels. Jouw zolder mag je strict gezien niet als woonfunctie tellen, aangezien de ruimte niet afgesloten kan worden.
Ruimtes zoals de garage, kelder, vliering, (externe) bergruimten en balkons hebben geen woonfunctie en worden daarom niet meegerekend. Er is dus een verschil tussen gebruiksoppervlakte en woonoppervlakte.
De oppervlakte wordt berekend door de lengte en de breedte van de woonruimte met elkaar te vermenigvuldigen, opgemeten aan de binnenkant van de buitenmuren (dus de lengte en breedte van binnenmuur naar binnenmuur).
Verschil woonoppervlak en gebruiksoppervlak
Het woonoppervlak gaat alleen over de ruimtes die geschikt zijn voor bewoning. Bij het gebruiksoppervlak tellen ook de volgende ruimtes mee: Sanitaire ruimtes (badkamer, toilet) Niet dragende binnenwanden.
Eigenlijk altijd zijn die gegevens opgesplitst in twee getallen: de woonoppervlakte, oftewel hoeveel woning je hebt, en de perceeloppervlakte, een totaalgetal. Het perceel is dus de woning inclusief de grond eromheen.Uiteraard zegt de woonoppervlakte hoe groot je woont, alle verdiepingen bij elkaar opgeteld.
Het bijgebouw, in dit geval een tuinkamer van OPUS – home office pods, mag je meetellen bij de woonoppervlakte wanneer het geïsoleerd is, verwarmd is, voldoende daglicht binnenlaat en bouwkundig is geschikt als verblijfsruimte.
De definitie van gebruiksoppervlakte (GO) volgens NEN 2580 is: de vloeroppervlakte van een ruimte of van een groep van ruimten, gemeten op vloerniveau, tussen de opgaande scheidingsconstructies, die de desbetreffende ruimte of groep van ruimten omhullen.
Als de lengte van de tuin 6 meter is, weet je dat de breedte van de tuin ook 6 meter is. Als je nu de oppervlakte van deze tuin wil berekenen, dan doe je lengte x breedte = 6 x 6 = 36 vierkante meter.
De woonoppervlakte is gelijk aan de som van de netto-vloeroppervlakten van de vertrekken van een woning. Tot de vertrekken behoren huiskamers, eetkamers, slaapkamers, werk-, eet- en woonkeukens en voorts andere binnenruimten, geschikt voor bewoningsdoeleinden, indien ze ten minste 4 m2 groot zijn.
Ontwikkelingen op de huizenmarkt
Voor een vierkante meter woonoppervlak werd in 2021 gemiddeld 3.300 euro betaald, 14,4 procent meer dan in 2020.
Wanneer je de woonoppervlakte meet, doe je dat binnenmaats (van binnenmuur tot binnenmuur). Daarnaast heb je nog ruimten met een andere funktie: de aangebouwde stenen berging of berging achter in de tuin. Of een kelder, vliering; die vallen onder de overige inpandige ruimte.
- Een onverwarmde berging, een garage, balkon en terras worden (meestal) niet meegerekend in de gebruiksoppervlakte wonen, maar in overige inpandige ruimte of in gebouwgebonden buitenruimte of externe buitenruimte.
In Nederland is de gemiddelde woonruimte per persoon 53 m2 en in Amsterdam 40 m2. Een eenpersoonshuishouden in Amsterdam heeft gemiddeld 62 m2woonoppervlakte tot zijn beschikking, een eenpersoonshuishouden in Nederland 88 m2.
Het Bruto Vloeroppervlak (BVO) van een gebouw is de oppervlakte, gemeten op vloerniveau langs de buitenmuren. Bij meerlaagse gebouwen wordt per verdieping gemeten. Bij de bepaling van het Bruto Vloeroppervlak worden vides groter dan 4 m² niet meegerekend.
Wat is woonoppervlakte
De woonoppervlakte is het aantal vierkante meters van het eigendom dat effectief bewoonbaar is. Alle ruimtes binnen de woning worden meegerekend, maar de tuin, oprit en andere buitenruimtes tellen niet mee in de woonoppervlakte. Deze ruimtes tellen wél mee bij de woonoppervlakte: Slaapkamers.
Als uitgangspunt geldt dat de bewoonbare oppervlakte wordt berekend door de oppervlakte van alle woonvertrekken samen te tellen, gemeten vanaf en tot de binnenkanten van de opgaande muren (dus de binnenmuren zelf niet meerekenen).
Factoren die de WOZ-waarde bepalen
De WOZ wordt bepaald op basis van verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in de buurt, maar ook de ligging van je woning, het bouwjaar, het type woning en voorheen de inhoud van de woning in kubieke meters.
In NEN 2580 is bepaald dat de gebruiksoppervlakte wordt berekend door van de totale oppervlakte binnen de wanden van de woning, het BVO (bruto vloeroppervlak) de volgende oppervlaktes af te trekken: Grondoppervlak van dragende wanden. Oppervlak van vides en trapgaten, indien groter dan 4 m2.
Een van die regels is dat een zolder pas als gebruiksoppervlakte wonen aangemerkt mag worden, als er voldoende daglichttoetreding is. Er moet sprake zijn van meer dan 0,5 m² raamoppervlakte. En hierin ligt het geheim voor het bereiken van meer mensen die jouw woning willen kopen. Mensen zoeken vaak op grootte.
Plattegrond zolder woning
Op de zolder wordt niets als verblijfsgebied aangemerkt. De zolder heeft dus ook geen verblijfsruimte.