hoi → morsning, mors, hej, tja, hallå, tjena, god dag, hejsan.
sorry → ursäkta, förlåt.
*dat is Zweeds voor hallo
In Nederland hebben we maar liefst vijf miljoen leden.
Hei! Dit is de meest gebruikte manier om “hoi” in het Noors te zeggen. Je kunt aan vrijwel iedereen “Hei” zeggen, ongeacht of je die persoon kent of niet.
Beleefd antwoord op 'Hoe gaat het?' Hoe heet je? Vad heter du?
Toen The Local bij de Zweden zelf ging vragen waarom ze het doen, bleken ze het vooral makkelijk te vinden. “Je moet je mond niet opendoen om 'jo' te zeggen, je kan gewoon inademen.” Correct Zweeds is de klank niet en je kan hem ook niet schrijven. Het wordt alleen mondeling in het lokale dialect gebruikt.
Ha en bra dag!
"Ø", "ø" is een klinker en een letter die gebruikt wordt in het Deens, Faeröers en Noors en bestaat uit een O of o met een schuine streep. De uitspraak van de klinker is ongeveer als het Nederlandse "eu" (fonetisch symbool: [ø]) in het woord "reus".
Trondheim (spreek uit als trônheim) is een stad in de Noorse provincie Trøndelag. Met 198 219 inwoners (2019) is het de derde stad van Noorwegen.
Noorse medeklinkers
G wordt uitgesproken zoals in Engels “go”. L klinkt altijd zoals in Nederlands “la”. N wordt altijd uitgesproken. S is in het Noors altijd stemloos en klinkt dus nooit zoals de Nederlandse z.
Je kan je eenvoudig aanmelden op onze website. Door de IKEA Family kaart digitaal aan te bieden, helpen we mee aan een plasticvrij milieu. Doordat je de kaart altijd terug kan vinden in de IKEA app, heb je je kaart altijd bij je.
Als IKEA Family lid profiteer je van heel veel voordelen, zoals kortingen op veel producten en gratis toegang tot workshops en evenementen. We zijn er voor iedereen die meer van zijn interieur wil maken. Daarom krijg je als IKEA Family lid speciale kortingen, extra services en andere leuke voordelen.
Gebruik je een app op je telefoon om je klantenkaarten op te slaan? Vergeet dan zeker niet je IKEA Family kaart toe te voegen. Je kan je kaart ook opslaan in Google Pay of Apple Wallet. Kijk even in je IKEA Family nieuwsbrieven, je vindt je IKEA Family nummer rechtsboven en een QR code onderaan.
Bij een eerste ontmoeting geven Zweden elkaar normaalgesproken een hand. Vrienden kunnen als begroeting een omhelzing verwachten. Zoenen zijn in Zweden zeldzaam. Tijdens gesprekken is het belangrijk om oogcontact met je gesprekspartner te houden.
En, wat doe je voor werk? Så, vad jobbar du med?
Wat ben je aan het doen? Vad gör du?
De Æ wordt in het Nederlands uitgesproken als een lange 'e'-klank, bijvoorbeeld in 'fee', zoals in de namen Phaedra of Laetitia of als een lange 'a', zoals in namen als Maerten, die dan wordt uitgesproken als 'Maarten'.
Het Zweeds is nauw verwant aan de andere twee op het vasteland gesproken Scandinavische talen, het Deens en het Noors. Het Zweeds en het Noors, en in iets mindere mate het Deens, zijn onderling redelijk verstaanbaar. Sommige woorden zijn anders, grammaticaal komen de talen overeen. De spelling is wel verschillend.
De letter Å heeft in Scandinavische alfabetten een lange en een korte uitspraak. De korte versie representeert de /ɔ/. In het Zweeds staat de Å voor /oː/. In het Deens en het Noors is de lange versie uitgesproken als /ɔː/.
Of je de uitroep als o of als oh schrijft, hangt van de uitspraak af. De spelling o past bij de uitspraak met een 'open' o-klank, net als in zo en hallo. Oh heeft een 'doffere' o-klank, ongeveer als in door. De uitroepen o en oh bestaan allebei; ze kunnen onder meer vreugde, verdriet, verwondering en schrik uitdrukken.
Om het cijfer 0 en de letter o te onderscheiden, wordt in het cijfer 0 soms een punt of schuin streepje gezet. Vooral in de computerwereld ten tijde van MS-DOS kwam dit vaak voor. De variant met het streepje 0̷ lijkt op de letter Ø, maar het streepje komt niet buiten de ronde vorm.
Het Russische alfabet telt 33 letters. Dit alfabet bestaat sinds de 10de eeuw en is gebaseerd op het glagolitisch, ontworpen door de monniken Kyrill en Methodius. Vandaar de naam van het alfabet: Cyrillisch.
Sommige daarvan zijn in de late middeleeuwen in het Zweeds terechtgekomen dankzij handelscontacten: het Nederduits, dat sterk op het Nederlands lijkt, was destijds de handelstaal in de Hanzesteden. Vooral aan het begin van de 17de eeuw was de Nederlandse invloed op het Zweeds groot.
Zweden grenst aan Noorwegen in het westen en noorden, aan Finland in het noorden en oosten, aan de Botnische Golf en Oostzee in het noorden, midden en zuidoosten en verder aan het Skagerrak en het Kattegat in het zuidwesten. Sinds 2000 toen de Oresundbrug werd geopend is er ook een directe verbinding met Denemarken.