Omdat de Republiek door de Franse revolutionairen als een vijand van het Franse vrijheidsstreven werd beschouwd, vielen op 1 februari 1793 14.000 Franse militairen binnen onder leiding van generaal Dumouriez. De inval richtte zich vooral op West-Brabant. Men hoopte van daaruit door te kunnen stoten naar Holland.
Het is 1795, het Franse leger valt Nederland binnen. Het is een strenge winter en de rivieren zijn bevroren, dus de Fransen veroveren met gemak ons land. Napoleon die heerst over Frankrijk heeft ze gestuurd. Hij wil zijn macht over Europa uitbreiden.
Begin 1795 trokken Franse troepen onder leiding van Charles Pichegru en patriotten onder leiding van Hendrik Willem Daendels massaal de Nederlanden binnen, over de dichtgevroren rivieren. Op 19 januari 1795, een dag na de vlucht van Willem V, riepen ze in het stadhuis van Amsterdam de Bataafse Republiek uit.
Onder de Bataafs-Franse tijd verstaan we de periode tussen 1795 en 1813 waarin de Nederlanden onder Franse invloed stonden.
Effecten. De belangrijkste effecten van de Franse ofwel Bataafs-Franse Tijd waren: Het einde van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en het begin van het Koninkrijk der Nederlanden. Een gecentraliseerd staatsbestel verving de gedecentraliseerde macht van het oude systeem.
Aanvankelijk kon de stadhouder, prins Willem V, de patriotten te verdrijven; maar in 1795 bezetten Franse troepen de Nederlanden. Zij noemden Nederland de Bataafse Republiek, en zorgden in 1796 voor het eerste gekozen parlement.
Tijdens de Bataafse Revolutie werd Nederland bezet en moest de stadhouder naar Engeland vluchten. Nederland heette voortaan de Bataafse Republiek, en de Fransen werden volgens de patriotten als bevrijders gezien. De macht zou voortaan bij de patriotten liggen, maar toch onder Frans bewind.
De buurlanden van de Republiek voelden zich bedreigd door de macht van de Republiek en besloten in te grijpen. Frankrijk, Engeland, Munster en Keulen verklaarden de Republiek in 1672 de oorlog. Het grootste leger van Europa sinds de Romeinen stond voor de deur: 1672 zou dan ook de geschiedenis ingaan als het Rampjaar.
De Bataafse Revolutie was een revolutie die tussen 1794 en 1799 plaats vond. Deze revolutie was na de Gouden Eeuw en voor de Franse tijd. Door de Bataafse Revolutie werd de Bataafse Republiek opgericht en vertrok de stadhouder naar Engeland. De revolutie vond plaats in Nederland.
In oktober van 1811 is de Franse keizer Napoleon Bonaparte in Nederland. Hij verblijft in Amsterdam en onderneemt van hieruit diverse inspectietochten door Noord-Holland.
De Bataafse Republiek was een land op het huidige grondgebied van Nederland dat heeft bestaan van 1795 tot 1801.
De Bataafse Republiek (1795–1806) (in de toenmalige spelling Bataafsche Republiek), vanaf 1801 het Bataafs Gemenebest geheten, was een republiek die het grootste gedeelte van het huidige Nederland omvatte.
Van 1588 tot 1795 ligt hier (op een iets kleiner grondgebied) de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Het is een samenwerking van gewesten, die voor een groot deel hun eigen gang gaan.
Napoleon en zijn legers werden naar Parijs teruggedreven. Parijs werd door de bondgenoten op 31 maart 1814 veroverd en Napoleon 6 april 1814 gedwongen af te treden. Hij werd gevangen genomen en verbannen naar het eiland Elba voor de kust van Italië. In Frankrijk nam Lodewijk XVIII de macht over.
Op 10 mei 1805 werd Rutger Jan Schimmelpenninck ingehuldigd als eerste staatshoofd van Nederland (dat toen overigens het Bataafse Gemenebest heette).
1672 wordt het Rampjaar genoemd, omdat de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden van verschillende kanten werd aangevallen. Zo waren er invallen van Engeland, Frankrijk en de bisdommen Münster en Keulen. De strijd duurde meer dan een jaar (17 maanden) en had grote economische en politieke gevolgen voor de republiek.
In de Franse tijd wordt de oude Republiek der Nederlanden omgevormd tot een moderne eenheidsstaat, de Bataafse Republiek genoemd (1795-1806). Onder Lodewijk Napoleon werd Nederland voor het eerst een Koninkrijk, het Koninkrijk Holland.
Op talrijke plaatsen in Zuid-Holland, zoals in Rotterdam en Leiden, werd het bestuur overgenomen door revolutionaire comités van patriotten, die zichzelf ook wel Bataven noemden. Deze Bataven waren voorstander van gelijke rechten van alle burgers en voor bestuursverkiezingen.
Hoe groeide het oude Gallië uit tot het huidige Frankrijk? De Franken kwamen uit het huidige Duitsland en namen Gallië in de 5e eeuw in. Het huidige Frankrijk heette in de oudheid Gallië.
met samenvattingIn twee flitsen van pure klasse bepaalde wereldster Kylian Mbappé gisteravond het lot van Oranje tegen Frankrijk. Het bleek domweg te veel voor een gehavend Nederlands elftal, dat maandag in Athene voor een cruciale opdracht staat om de EK-kwalificatie te redden: 1-2.
De Hollandse Oorlog wordt ook wel de Frans-Nederlandse Oorlog genoemd. De oorlog begon in het Rampjaar 1672 en duurde tot 1679. Met de Vrede van Nijmegen eindigde de oorlog tussen Frankrijk en Nederland op 10 augustus 1678.
In juli 1794 wordt Robespierre geëxecuteerd. In de periode daarna vormen de thermidoriaanse Conventie (1794-1795) en het Directoire-regime (1795-1799) de aanloop tot de machtsgreep van Napoleon Bonaparte, van 1799 tot 1804 Consul en daarna keizer van de Fransen.
Na de periode van het Directiore (1795-1799) waarin een vijfkoppig bestuur het land bestuurde greep uiteindelijk Napoleon Bonaparte de macht. Hij kroonde zich tot keizer van Frankrijk en pakte de absolute macht. Dit betekende het einde betekende van de Franse Revolutie.
Tussen 1588 en 1795 heette Nederland de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Ook de Verenigde Provinciën of de Zeven Verenigde Gewesten waren gangbare benamingen voor Nederland in deze tijd. Tussen 1795 en 1801 werd Nederland de Bataafse Republiek genoemd.