Drink je de whiskey puur, ook wel 'whiskey neat' genoemd, dan wordt een klein glas aanbevolen.Bij voorkeur met een zware bodem. Dit glas is ook nog wel prima als je slechts 1 of 2 ijsklontjes door de whiskey doet, of als je de whiskey een klein beetje met water verdund.
Neem een slokje en laat de drank flink je mond rondgaan. Zo zorg je ervoor dat de whisky langs alle verschillende smaakpapillen komt in je mond, waardoor je maximaal kans hebt om alle smaken te herkennen. Doe ook echt je best om deze smaken eruit te pikken. Zoek bijvoorbeeld naar vanille, karamel en toffee.
Bulleit is een Amerikaanse whiskey: ofwel een bourbon. Bulleit combineert het subtiele en fluweelachtige met een rijk, complex en kruidig karakter. Heerlijk om puur te drinken maar ook lekker in de mix met bijvoorbeeld vruchtensap en een klein beetje jam. Dit proef je: honing, vanille, chocolade en karamel.
VERTRAAG HET SMELTPROCES VAN JE IJS
Smelt je ijs te snel en komt er teveel water bij je whisky? Dan wordt de whisky verdunt, waardoor het smaakprofiel verandert. Volgens whisky-puristen voeg je om deze reden dus geen ijs toe!
Water zorgt ervoor dat de temperatuur van de whisky met 2 graden stijgt. Dit komt door de energie die vrijkomt wanneer de twee zich mengen. De eerste alcoholsmaak die je bij whisky hebt wanneer je het proeft wordt daardoor wat afgezwakt. Dit maakt het makkelijker om andere, fijnere accenten te proeven.
Net als rode wijn, bevat ook whisky gezonde antioxidanten die ontstekingsremmend werken en zo ziektes de kop in kunnen drukken. In 2005 gaf Dr. Jim Swan een speech waarin hij het woord verkondigde over de kracht van het levenswater. Zo blijkt dat single malt whisky's zelfs nog gezonder zijn dan rode wijn.
Houd het glas iets schuin onder je neus, eventueel een klein beetje ronddraaien zodat meer aroma's vrijkomen en ruik de geur van de whiskey. Neem een klein slokje van de whiskey en laat de whiskey over je tong rollen. Slik de whiskey daarna langzaam door. Drink het glas niet te snel leeg.
Vanwege verschillende alcoholpercentages van de dranken kent elke dranksoort een eigen standaardglas. Voor bier is dat 250 ml en een standaardglas whisky is 35 ml. Wijn schenk je in een standaardglas van 100 ml.
Jack Daniels, de Amerikaanse whiskey bijuitstek. Een kruidige whiskey en geen bourbon zoals vaak wordt gedacht. Een bijzonder smaak die ook echt een mooie variatie geeft binnen deze groep. Kortom een mooie lijstje whisky's waar je goed mee kan beginnen met het drinken van whisky.
Jack Daniel's is waarschijnlijk een van de bekendste whiskeymerken in de wereld en wordt vaak beschouwd als Amerika in een fles. Het achtergrondverhaal van dit merk is zo rijk als de whisky zelf.
Vul een longdrink glas met ijsblokjes. Voeg 35 ml Ballantine's Whisky en 100 ml Coca Cola toe. Roer en garneer met 1 schijfje citroen.
Een van de meest besproken onderwerpen is toch echt wel, doe je ijs of water in je whisky? Of drink je het toch gewoon neat. Een kenner deelde het volgende met ons: wanneer je voor het eerst whisky proeft, drink het dan neat.
De Japanse Yamazaki Single Malt Sherry Cask 2013 is volgens de World Whisky Bible de beste whisky ter wereld. Expert Jim Murray omschreef de whisky als een drank "van bijna ongelofelijke genialiteit", en kende de single malt prompt een score van 97,5 op 100 toe.
Veel mensen associëren drinken met de welbekende bierbuik. Niettemin heeft het drinken van whisky (met mate) geen directe invloed op je gewicht. Deze overheerlijke drank bevat geen vetten, heeft een zeer laag natriumgehalte en de kleine hoeveelheid suikers die de drank bevat worden snel afgebroken door het lichaam.
En voor de alcohol-liefhebbers die niet op zoek zijn naar een bierbuik, is whisky ook nog eens een goede keuze. Het bevat geen koolhydraten en vrijwel geen suiker, en ook minder calorieën dan bier en de meeste wijnen.
HOEVEEL WHISKY SERVEER JE? In de horeca wordt er een standaardhoeveelheid van 35cc whisky geschonken.
Vrijwel onbeperkt houdbaar in hele verpakking.
In België geven ze in de restaurants en bars gewoonlijk 5cl sterke drank in je glas, wat dus neerkomt op 14 glazen per fles, als het natuurlijk een fles van 70cl is. In UK krijg je slechts 2,5cl ingeschonken waardoor je er natuurlijk 28 uit 1 fles krijgt.
1. Glen Scotia Single Malt (25 jaar) Buiten deze categorieën om werd de Glen Scotia Single Malt expression van 25 jaar oud verkozen tot beste whisky van 2021. Volgens de jury is het 'een diepe, rijke en geconcentreerde elegante single malt'.
De hoeveelheid drank die in een shotglaasje kan, is meestal 2 of 3 cl, maar maximaal 5cl.