Rijstepap van Melkunie is heerlijk zacht van smaak. En bereid met verse weidemelk. Lekker om zo koud of warm op te eten.
Havermout en rijstpap zijn zeer geliefd bij de meeste sporters. In dit receptje worden beide gecombineerd zodat je kan profiteren van de voordelen van beide koolhydraatrijke ingrediënten in één maaltijd. Rijst is een goede bron van complexe koolhydraten en zeer vetarm, waardoor het licht verteerbaar is.
Rijstepap maken met dessertrijst is het makkelijkst, want die rijst neemt lekker veel vocht op en wordt 'papperiger' als je het kookt. Risottorijst is daarom een goed alternatief, maar eventueel kun je ook rijstepap maken andere soorten rijst zoals basmatirijst of zilvervliesrijst.
Dessertrijst is glutenvrij en kun je goed gebruiken als je glutenvrij wil koken. Dessertrijst wordt veel gebruikt bij het maken van een nagerecht. Ook voor het maken van rijstepap of een rijstevlaai kun je dessertrijst gebruiken.
Een echte ouderwetse klassieker: deze Hollandse rijstepap! Ook wel rijstebrij genoemd. In ieder geval is het een oud-Hollands gerecht, gemaakt van rijst, melk en suiker.
De kerk legde een link tussen rijstpap en het paradijs. De arme bevolking moest voorbeeldig zijn op aarde zodat ze in de hemel terechtkwam, waar ze rijstpap met kleine, gouden lepeltjes te eten zou krijgen. Vandaar de uitdrukking die verwijst naar luxe en voorspoed: 'rijstpap met gouden lepeltjes eten'.
Dikke Ries wordt gemaakt van dessertrijst, een rijstsoort met een ronde korrel uit de Japanse familie van rijstsoorten, waartoe ook de risottorijst behoort. In de rest van Nederland en Vlaanderen wordt er vaak rijstepap van gemaakt, wat in het Gronings 'riezenbrij' heet.
De Dr. Oetker Pudding met vanillesmaak is een eetfestijn voor elke vanille fan. Een traktatie voor het hele gezin! Deze pudding bevat geen gluten en kan ook bereid worden met sojamelk voor een lactosevrije pudding.
Om dit wat te vermijden kan je de rijstpap iets minder lang laten inkoken, als je proeft en de korrels zijn zacht, dan mag je het vuur uitzetten en niet wachten tot de rijstpap de dikte heeft die je wil. Dan is hij wel veel slapper in warme toestand, maar ook minder vast als hij afgekoeld is.
Bewaartip voor dit product
Zet het product na gebruik altijd snel terug in de koelkast. Hierdoor blijft het langer goed. Gebruik een schone lepel om wat uit het bakje te scheppen. Dit voorkomt besmetting met gisten en schimmels.
Waar je normaal zo'n 75 gram rijst per persoon zou rekenen, heb je met 50 gram dessertrijst per persoon vaak al wel een toetje waar zelfs de grootste zoetekauwen genoeg aan hebben! Dessertrijst is in de basis een gezond product. Het kent relatief weinig vetten en er zitten best wat koolhydraten en eiwitten in.
Veel suikers
Deze 3 varianten bevatten vooral veel verzadigd vet en suikers. Hoewel bijvoorbeeld vla net als yoghurt calcium, vitamine B2, B12 bevat, zit er vooral ook veel suiker in. Net als in vla zit er in pudding veel suiker en wordt daar vaak nog room aan toegevoegd en daarmee veel verzadigd vet.
Chocolade op zichzelf is glutenvrij, maar in eindproducten van chocolade zitten toch vaak gluten of sporen van gluten verwerkt. Kies daarom altijd chocolade met het kenmerk 'glutenvrij', zo weet je zeker dat je ongestoord kan genieten!
De lekkerste (en enige glutenvrije?) Melba toastjes maak je gewoon zelf! En het is ook nog eens super makkelijk. Je snijdt de Ciabatta broodjes van Schär met een gekarteld mes in hele dunne plakjes (2 tot 3mm).
Tip 1: IJsjes van glutenvrije merken
Je hebt uiteraard ijsjes in de supermarkt die gecertificeerd glutenvrij zijn. Denk aan de nieuwe glutenvrije en vegan Cornetto's of de ijsjes van Schär. Daarnaast zijn er een hoop “gewone' ijsmerken die glutenvrije ijsjes hebben.
In een handomdraai zet je iets bijzonders op tafel. Doe de melk in een kom, voeg er het puddingpoeder aan toe, een minuutje mixen en daarna tien minuten opstijven in de koelkast. Zo eenvoudig kan het zijn. Aan Kloppudding kun je alleen echte melk toevoegen.
Met puddingpoeder word de vanillepudding poeder bedoelt waarmee je kookpudding maakt. Hierin zit vanille, melkpoeder, mayzena e.d. al verwerkt.
Bewaar overgebleven pudding maximaal 3 dagen in de koelkast. Doe de pudding in een luchtdichte bak. Gooi de pudding weg als deze na 3 dagen niet is gebruikt.
Het vliesje en die kiem (die bij witte rijst worden verwijderd) bevatten bijvoorbeeld ook vitamine B1, vitamine B6 en een best aardige hoeveelheid fosfor, kalium en magnesium. Kortom, meer voedingsstoffen voor dezelfde hoeveelheid calorieën. En dat maakt zilvervliesrijst de meest gezonde rijst!
Pandan heeft het aroma van pandanbladeren, dat lijkt op de nootachtige smaak van Jasmijn rijst. Basmati heeft in vergelijking met Pandan een nog langere korrel en kookt nog droger. Het heeft een lichte, luchtige textuur wat een heerlijk mondgevoel geeft.
Basmatirijst. Basmati is volgens velen de lekkerste van alle verschillende rijstsoorten. Dat is ook de reden waarom we er graag wel twee keer zoveel voor betalen als voor gewone witte rijst. Basmati komt oorspronkelijk uit India, maar tegenwoordig wordt het ook veel in Pakistan verbouwd.
Als je wil letten op je gezondheid en gewicht, dan is een magere of halfvolle vla beter. Zo krijg je minder verzadigd vet en calorieën binnen. Pudding, mousse en bavarois worden op dezelfde manier gemaakt als vla. Er wordt soms nog room aan toegevoegd en er wordt meer of ander bindmiddel gebruikt.