Gangbaar is 10% van de verkoopprijs. Opgelet, als de verkoop onder de wet-Breyne valt, dan mag het voorschot maximaal 5% van de totale prijs bedragen. Het voorschot wordt meestal door de notaris bewaard tot de ondertekening van de authentieke akte.
Het voorschotbedrag: meestal 10% van de verkoopprijs
Bij de verkoop van een huis of een appartement zijn het de verkoper en koper die samen een bedrag overeenkomen. Meestal wordt een voorschot ter waarde van 10% van de verkoopprijs betaald. Een notaris of vastgoedmakelaar kan je hierover meer advies geven.
Met betrekking tot voorschotten bestaat er geen wettelijke regeling. Dat is vrij overeen te komen door de leverancier en de klant. Een voorschot van 10 of 15 procent is in veel sectoren gebruikelijk, maar is nooit verplicht. Alle voorschotten zijn wettelijk toegelaten, gaande van 0 procent tot 100 procent.
Het betalen van een voorschot is niet wettelijk verplicht maar meestal eist de verkoper of aannemer dat wel. Vaak valt het bedrag van het voorschot samen met de schadevergoeding die u moet betalen als u de koop of aannemingsovereenkomst verbreekt.
Betaal het niet aan de verkoper
Het is alleszins van groot belang het voorschot niet zo maar aan de verkoper te betalen. Als de koop namelijk later uiteindelijk niet doorgaat (bv. omdat de bankier van de verkoper niet akkoord is) riskeer je dan immers je geld kwijt te zijn en dit bv.
Bij het compromis mag een voorschot van maximaal 5 procent van de totale kostprijs gevraagd worden. De rest van de betalingen moet in schijven gebeuren, en die mogen nooit de prijs van de al uitgevoerde werken overstijgen. Notarissen raden het betalen van een voorschot ook aan.
Hoeveel kost het om een compromis te laten opstellen door een notaris? Er zijn geen specifieke kosten bij het opstellen van een onderhandse verkoopovereenkomst door een notaris. De werkuren van de notaris worden betaald door de koper in de vorm van notariskosten.
Een handelaar mag wel een voorschot vragen, het is ook gebruikelijk, zeker bij grote bedragen of dingen die op maat gemaakt worden zoals hier een keuken. Hoeveel dat is spreek je zelf af met de verkoper. Gewoonlijk is het 25 à 30% van het totale bedrag.
Op de omvang van een voorschot geldt geen wettelijke limiet. Maar buitensporige bedragen van 50% en meer zijn af te raden.”
Binnen 4 maanden na de ondertekening van het compromis, moet u naar de notaris om de notariële akte te laten verlijden. Het kan en mag allemaal sneller, maar de notaris heeft toch tijd nodig om de administratie en het nodige opzoekwerk te doen.
Geen wettelijke verplichting, wel gebruikelijk
Maar in alle andere gevallen waarbij je vastgoed aankooptbestaat er geen wettelijke regeling: partijen zijn vrij het bedrag van het voorschot te bepalen. In België betalen kopers doorgaans een voorschot tussen de 5 en 10 procent op de overeengekomen prijs.
De wet zegt niets over de vraag of u als consument wettelijk verplicht bent om een voorschot te betalen. Dit betekent dat de onderneming u als consument in principe niet kan verplichten tot het betalen van een voorschot.
Betaal het voorschot dus via de notaris. Die heeft er een aparte rekening voor (een derdenrekening), waar noch jij, noch de verkoper zomaar aan kunnen. Het geld staat daar netjes geparkeerd tot de akte verlijdt.
Redelijke termijn. Maak je vooraf geen afspraken over een termijn voor de uitvoering spreekt de wet over een 'redelijke termijn'. Als het bedrijf zich niet aan die redelijke termijn houdt heb je als consument ook het recht om het contract te ontbinden en een volledige terugbetaling van je voorschot te eisen.
In de meeste gevallen wordt er ook een eigen inbreng gevraagd van ongeveer 20 % en de bijkomende kosten moeten zelf gefinancierd worden. Deze eigen middelen kunnen dan gebruikt worden om het voorschot te betalen. Een voorschot kan niet mee gefinancierd worden in het woonkrediet zelf.”
In principe is het niet noodzakelijk om een compromis te tekenen. De verkoop koopt immers tot stand van zodra er een akkoord is over het goed, de prijs en de identiteit van de partijen.
Is aanbetalen verplicht? Een aanbetaling is niet verplicht. U moet alleen vooruit betalen als u dat hebt afgesproken met de verkoper. Een afspraak over aanbetaling staat bijvoorbeeld in de overeenkomst of in de algemene voorwaarden.
Op een voorschotfactuur moeten dezelfde verplichte onderdelen staan als op een gewone factuur. Zo moeten de factuurnummers ook op chronologische volgorde komen te staan. Ook moet je op het voorschot BTW berekenen. Gebruik hierbij hetzelfde BTW-tarief als op de eindfactuur.
Antwoord. We raden u aan om via een aangetekend schrijven dit voorschot terug te vragen. Verduidelijk in dit schrijven waarom u dit voorschot terug wilt en wijs hem op de fouten die er toen gebeurd zijn. Als dit schrijven niets uithaalt, neemt u best een advocaat onder de arm.
Bij een bestelbon of offerte kunt u uw klant om een voorschot vragen. Deze wordt dan betaald bij acceptatie van de bestelbon/offerte. Om dit voorschot op de bestelbon/offerte af te drukken kunt u deze toevoegen tijdens aanmaak van de bestelbon/offerte.
Over het algemeen vragen aannemers in de bouw of bij verbouwingen een voorschot van 30% op het totale bedrag van de bouwwerf bij aanvaarding van de overeenkomst.
Hoeveel tijd heeft een klant om te betalen? De normale betalingstermijn voor zelfstandigen of ondernemingen bedraagt 30 dagen, te rekenen vanaf de ontvangstdatum van de factuur. Uiteraard kunt u in onderling overleg een andere termijn bespreken.
Na het compromis tekenen we de notariële akte. De zoektocht naar een woning kan een erg lang proces zijn. Je bekijkt verschillende zoekertjes, zowel online als in een kantoor of in een magazine. De stap om een afspraak te maken om te gaan kijken is spannend en leuk.
Bij de aankoop van de enige eigen woning is vanaf 1 januari 2022 3 procent (voorheen 6 procent) registratiebelasting verschuldigd. Bij een ingrijpende energetische renovatie (IER) of sloop en herbouw van deze woning betaalt u nog maar 1 procent (voorheen 5 procent) registratiebelasting.
Binnen een termijn van 4 maanden na de ondertekening van de compromis moet de authentieke akte verleden worden voor de notaris. Maar hoe lang is zo'n compromis geldig? Binnen een termijn van 4 maanden na de ondertekening van de compromis moet de authentieke akte verleden worden voor de notaris.