Een koortsstuip kan optreden bij kinderen in de leeftijd van 6 maanden tot 6 jaar. Het komt vaker voor rond de leeftijd van 1,5 jaar. In Nederland hebben 2 tot 5 van de 100 kinderen ooit in hun leven een koortsstuip gehad.
Zo klein en dan zo ziek: een baby of klein kind in een koortsstuip is angstaanjagend. Bel 112 en zorg in de tussentijd dat het kind zich niet bezeert.
Een koortsstuip treedt vaak op als een kind hoge koorts heeft, meestal bij 39 C. Omdat je niet altijd in de gaten hebt dat je kind koorts heeft, komt het soms onverwachts. Een koortsstuip ontstaat door een tijdelijke 'kortsluiting' in de hersenen bij een jong kind. We noemen een koortsstuip ook wel een koortsconvulsie.
Is een koortsstuip gevaarlijk? Wanneer u als ouder een koortsstuip van uw kind meemaakt, kunt u daar behoorlijk van schrikken. Gelukkig is een koortsstuip een onschuldige aandoening. Koortsstuipen hebben geen nadelige effecten op de ontwikkeling van een kind.
Koortsstuipen komen regelmatig voor. Ongeveer 4% van alle kinderen krijgt een keer een koortsstuip; meestal als ze tussen de 6 maanden en 6 jaar zijn. Als een kind eerder een koortsstuip heeft gehad, kan het bij een volgende koortsperiode weer een koortsstuip krijgen. Deze zijn meestal kort.
Adviezen bij een koortsstuip
Leg uw kind op de zij zodat het zich niet kan verslikken. Zorg dat uw kind niet kan vallen en zich niet kan stoten of bezeren. Bel dan direct de huisarts, ook al is het schokken misschien al gestopt.
Geen schadelijke gevolgen. Kinderen overlijden niet aan een koortsstuip. Ook veroorzaakt een koortsstuip geen schade aan de hersenen. De ontwikkeling van kinderen die een koortsstuip hebben gehad, verloopt dan ook normaal.
Een 'gewone' koortsstuip, ook wel typische koortsstuip genoemd, duurt gemiddeld enkele minuten en in elk geval korter dan tien minuten. Het kind verliest het bewustzijn, kan soms de ogen wegdraaien, krijgt symmetrische schokken in de armen en benen, terwijl het gezicht bleek, grauw of blauw wordt.
De meeste stuipen treden op in het begin van een koortsepisode. Vaak is de stuip het eerste signaal van koorts, nog vooraleer de ouders doorhadden dat het kind koorts heeft. Kinderen die al hoge koorts hebben, krijgen meestal geen koortsstuip. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen typische en atypische koortsstuipen.
Hersenvliesontsteking komt vooral voor bij kinderen en jongvolwassenen. Mogelijke verschijnselen zijn: hoge koorts, een vlekkerige huid, een stijve nek, steeds overgeven, erge hoofdpijn en sufheid. Baby's willen niet drinken en huilen veel of kreunen.
Atypische koortsstuipen kunnen de volgende kenmerken hebben: • Ze komen voor beneden de leeftijd van zes maanden en boven de vijf jaar. Ze duren langer dan vijftien minuten. Ze zijn niet symmetrisch. Dit betekent dat de schokken eenzijdig zijn of vooral aan één kant.
Erfelijke aanleg speelt bij koortsstuipen een rol. Als één of meerdere kinderen koortsstuipen hebben, is het risico voor andere jonge kinderen duidelijk verhoogd. Dit is ook het geval als één van de ouders koortsstuipen gehad heeft.
"De huisarts vraagt dan hoe het gaat en komt dan meestal langs. In de meeste gevallen gaan koortsstuipen snel over en zien wij ze dus niet als we aankomen. Maar omdat het erg beangstigend is om mee te maken, is het wel prettig dat de huisarts je kind dan toch even ziet." Wanneer moet je zeker de dokter bellen?
Bij een infectie kan de temperatuur oplopen tot 40 of 41 graden. Dat kan geen kwaad. De koorts is niet schadelijk voor het lichaam of de hersenen. Zolang het lichaam de warmte kwijt kan, komt de temperatuur zelden tot boven de 41 graden.
Hevige koortsaanvallen kunnen acute stoornissen veroorzaken in het hartritme of in de werking van de hersenen. Zeker bij (oudere) mensen met cardiovasculaire problemen vormt dit een risico. In het ergste geval treedt een epilepsieaanval op, of een acuut hartfalen.
Wat kunt u doen tegen ijlen? Stel mensen met een koortsdelier gerust door te vertellen dat de dingen die ze zien niet echt zijn. Zorg verder dat ze het niet te warm hebben. Koorts is nuttig voor het lichaam, omdat het infecties aanpakt.
Het immuunsysteem is niet constant, maar afhankelijk van je biologische klok. Hierdoor ervaar je de ziektesymptomen het hevigst in de nacht, omdat het immuunsysteem dan gaat pieken.
Raadpleeg een arts als de lichaamstemperatuur meer dan 39°C bedraagt.
Belang van slaap bij ziekte
Bij een verminderde immuniteit en griep raden de dokters aan om in bed te blijven en extra te rusten. Met een warm deken op de bank rustig een boek lezen, mag ons zeker geen schuldgevoel geven. Door te rusten en zeker door extra te slapen, kan het lichaam het best genezen.
Volwassenen met koortsstuipen
Ook volwassenen kunnen een koortsstuip krijgen. Na een aanval kan een volwassene in slaap vallen of is een tijdje suf. Er kan hoofdpijn optreden die soms een dag aanhoudt. Vaak is hier erfelijke aanleg medebepalend voor.
Wat zijn koortsaanvallen? Bij koortsaanvallen heb je last van plotselinge stijgingen van koorts. Bij koorts is er sprake van een verhoging van de lichaamstemperatuur en een gevoel van ziek zijn, ofwel algehele malaise. Koorts is een reactie van het lichaam op bacteriën en virussen.
Stuiptrekkingen zijn onwillekeurige samentrekkingen van de spieren. De meest bekende stuiptrekking is de slaapstuit, die optreedt tijdens het waken en slapen in. Armen of benen kunnen plots hevig bewegen, zonder dat men de spieren zelf heeft aangestuurd.