Slaap is ook belangrijk bij het verwerken van emoties. Hoewel sommige verbindingen sterker worden, worden andere verbindingen juist zwakker als je slaapt. Hierdoor voel je minder spanning. Slaap helpt zo om stress en emoties minder erg te maken.
Normaal gesproken trapt je immuunsysteem in de middag en vroege avond wat op de rem. Daarom voel je je rond die tijd meestal iets beter. Niet alleen je immuunsysteem veroorzaakt het nachtelijke pieken in het slecht voelen tijdens een griepje of verkoudheid.
Slaap versterkt de immuniteit
Tijdens het slapen worden er meer witte bloedcellen en antilichamen aangemaakt om virussen te bestrijden. Bij onvoldoende slaap bent u vatbaarder voor griep en verkoudheden.
Als u ziek bent, worden de paden onderbroken en kan het het circadiane ritme verstoren. Als gezonde volwassene zou u elke nacht 7 tot 8 uur moeten slapen om u uitgerust te voelen en de ziekte beter te bestrijden.
's Avonds en 's nachts is je lichaamstemperatuur vaak hoger dan in de ochtend omdat je immuunsysteem een piek bereikt in de nacht. 's Nachts werkt je lichaam harder om het virus te bestrijden. Dit komt door je biologische klok en het ontspannen van je lichaam in de nacht. Overdag voel je je hierom vaak beter.
Tijdens het liggen stroomt er meer bloed naar het hoofd en neemt de doorbloeding van de neusschelpen toe.De doorgang kan hierdoor geblokkeerd raken.
Door extra rust te pakken, kan je lichaam de energie inzetten voor de bestrijding van infecties, waardoor het herstel sneller kan verlopen.
Water. Vocht is het belangrijkste om binnen te krijgen als je ziek bent. Het transporteert zowel voedings- als afvalstoffen in het lichaam en als je water drinkt, vul je het vocht aan dat je tijdens het ziek zijn bent verloren door bijvoorbeeld koorts, braken of diarree.
Een groot verschil met de symptomen die bij griep horen, is dat griep meestal plotseling en heftig begint (1 tot 4 dagen na de besmetting). Je kunt last krijgen van de verschijnselen die ook bij verkoudheid horen maar je hebt daar eigenlijk altijd koorts en spierpijn bij.
Het beste is om iedere week je beddengoed te verwisselen en als je ziek bent of erg veel zweet dan is het nog beter om het twee keer per week te doen.
Antwoord: Je longen gaan zich anders "plooien" wanneer je ligt. Als je zit, staat of loopt is dit niet het geval. Als je zit of staat zit het vocht onderin je longen wanneer je verkouden bent.
Hoe verder de nacht vordert hoe langer je REM-slaap duurt. Dit is dé fase waarin je ademhaling zwaarder (dieper en sneller) wordt. Het gevolg hiervan is dat je te veel koolzuurgas uitademt. Als reactie hierop raakt je neus verstopt.
Alles lijkt 's nachts erger doordat het deel in de hersenen waar onze emoties en gedachten gereguleerd worden, 's nachts óók minder actief wordt, anders zou je niet kunnen slapen. Dat zorgt ervoor dat de controle op angstgebieden een stuk minder is. De rem is eraf.
De middagdip is een natuurlijke reactie van ons lichaam. Doorgaans treedt hij ergens op tussen 2 en 5 uur 's middags. De meesten van ons hebben er tussen 3 en 4 uur last van en hij duurt ongeveer een half uurtje. Volgens chronobiologen heeft die plotse vermoeidheid alles te maken met ons bioritme.
Langdurig slaaptekort verhoogt de kans op obesitas, Alzheimer, depressiviteit en hart- en vaatziekten. Na een nacht met weinig slaap is het lastiger om je goed te concentreren, maak je meer fouten op het werk en ben je wat labieler dan normaal.
De basisregel die je het beste kunt hanteren luidt dat je na koorts tussen de 1-3 dagen rust moet houden, hetzij hele rustige training uitvoeren alvorens je weer intensiever gaat trainen.
Koude koorts betekent dat je het koud hebt tijdens de koorts. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer je temperatuur nog aan het stijgen is om de gewenste temperatuur te bereiken. Je lichaam stelt dan alles in het werk om je temperatuur te verhogen en je gaat vanzelf warmte opzoeken (denk aan dekentjes of een trui).
Kippensoep is altijd goed, in welk seizoen dan ook. Of je nu ziek bent of gewoon zin hebt in een kop van grootmoeders kippensoep. Lekker licht als voorgerecht of lunch, of met veel groenten als maaltijdsoep. Hoe je je kippensoep ook eet, de mogelijkheden zijn eindeloos.
Yoghurt - is makkelijk te eten een goede bron van calorieën, eiwitten, vitamines en mineralen. Sommige soorten yoghurt bevatten probiotica, die ervoor kunnen zorgen dat je minder vaak ziek wordt en sneller herstelt.
Door de warmte gaat u zweten waardoor het virus of de bacterie uit uw lichaam verdwijnt. Uw lichaamstemperatuur zal nooit oplopen tot 42 graden of hoger. Uw lichaam zorgt er door het zweten namelijk ook voor dat het de warmte kwijt kan. Ondanks dat koorts voor vervelende klachten zorgt, is het wel zeer nuttig.
Bij koorts tot 39,5 graden is het niet noodzakelijk de temperatuur te verlagen met medicijnen. Als je jezelf erg ziek voelt, kun je het beste paracetamol gebruiken.
Als je ziek bent en je dan een kilo gewicht verliest, verlies je een halve kilo vet en een halve kilo spiermassa en orgaanmassa.