Gorilla's hebben een zwarte vacht.Als de mannen volwassen worden, krijgen zij een zilvergrijze vacht op hun rug en benen. Niet voor niets worden zij ook wel 'zilverrug' genoemd. Gorilla's behoren tot de (grote) mensapen, net als orang-oetans, bonobo's en chimpansees.
Gorilla's leven in een haremstructuur. Dat betekent dat meerdere volwassen vrouwen (drie tot zes) met hun jongen samenleven met één volwassen man. Deze man wordt de zilverrug genoemd.
Van alle apensoorten zijn gorilla's de grootste en sterkste. Binnen een groep is er één aap de baas: de zilverrug. Hij kan wel 1,85 meter lang worden. Het gewicht van een zilverrug-gorilla is zo'n 180 kilo.
Met in totaal vier tot zeven individuen bestaat de groep uit één zilverrug met zijn vrouwen en hun jongen. Ook deze gorilla's maken nesten, maar doen dat afhankelijk van het seizoen op de grond of (vooral tijdens het regenseizoen) in bomen. Ze maken vaak meerdere nesten per dag, die ze soms ook hergebruiken.
DE BAAS Gorilla's leven in groepen. Zo'n groep kan bestaan uit 5 dieren, maar ook uit 30 dieren. De baas van een groep is een 'zilverrugman'. Vanaf ongeveer 12-jarige leeftijd, wanneer een mannetje leider van een groep kan worden, begint de rug lang- zaamaan een zilvergrijze kleur te krijgen.
Gorilla's zijn de grootste, sterkste en zwaarste apen die er bestaan.
Ook in het wild eten gorilla's soms hun eigen poep. Ze doen dit omdat niet alle voedingstoffen uit hun eten op tijd vrijkomen in hun darmen, waardoor ze waardevolle mineralen en vitamines (vooral B12) uitpoepen. Voedingstoffen die ze wel nodig hebben voor onder andere hun gewrichten.
Tot 3 meter groot
De gorillasoort is de grootste gekende apensoort ooit. De apen zouden volgens wetenschappers maar liefst tot 3 meter groot zijn geweest en een slordige 500 kilo wegen.
Bokito (Berlijn, 14 maart 1996 – Rotterdam, 4 april 2023) was een zilverruggorilla die van 2005 tot zijn overlijden verbleef in Diergaarde Blijdorp, een dierentuin in Rotterdam. De gorilla ontsnapte in 2007 uit zijn verblijf en takelde een bezoekster, die hem bijna dagelijks bezocht, zwaar toe.
Oostelijke laaglandgorilla (Gorilla beringei graueri)
Hij is de grootste ondersoort van de gorilla's. Hij kan toch wel 1,90 meter groot worden. Hij leeft in het laagland van het tropisch regenwoud in Oost-Congo.
Gorilla's zwemmen niet en zijn bang voor water. Het was tot vandaag onvoorstelbaar dat een gorilla over vier meter water zou springen.
Gorilla's planten zich namelijk niet zo snel voort. Een weggevallen groepslid wordt dus niet meteen vervangen. Met elke gedode gorilla wordt de leeftijdsopbouw van de groep verstoord. Stropers die een moederdier doden treffen daardoor meestal ook de jongen, omdat die vaak nog afhankelijk zijn van de moedermelk.
Gorilla's hebben eigenlijk geen natuurlijke vijanden. Alleen jonge dieren worden heel af en toe gevangen door grote roofdieren als de panter. De mens is dus hun enige en grootste vijand.
Berggorilla's kloppen wellicht op hun borst om informatie over zichzelf door te geven. Soms slaan berggorilla's op hun borst en brengen ze daarbij een trommelend geluid voort. Mogelijk doen ze dat om hun lichaamsgrootte aan andere gorilla's te communiceren. Het laat hen toe om de gorilla te identificeren.
Een gorilla kan ongeveer 2.000 kg tillen. Dat komt neer op meer dan 10 keer hun lichaamsgewicht. Een boze Bokito wilt u dus niet meemaken. De berggorilla komt in verschillende landen voor.
Gorilla's zijn sterke dieren, die al vanaf jongs af aan al erg gespierd zijn en goed tegen een stootje kunnen. Zij hebben vanaf de eerste dag al de kracht om zich stevig vast te houden aan hun moeder. Yanga is nog geen anderhalf jaar, maar kan zich met haar 12 kilo al optrekken in de touwen.
Hoe gaat het met Bokito? De vrouw die werd aangevallen, heeft lange tijd last gehad van de aanval. Ze heeft tientallen operaties gehad en heeft nog steeds therapie. Als onderdeel daarvan gaat ze ook een keer terug naar het apenverblijf, vertelt haar advocaat aan AD.
Yvonne de Horde heeft onlangs van haar artsen te horen gekregen dat zij nog enkele weken in het ziekenhuis moet blijven. Dinsdag is zij voor de derde maal geopereerd. Zij heeft diverse breuken, een verbrijzelde hand en meer dan honderd beten over haar hele lichaam. Ook psychisch heeft ze een flinke klap opgelopen.
Het Guinness World Book of Records benoemde Fatou in 2019 tot de oudste nog levende gorilla in gevangenschap ter wereld. Daarvoor hield Trudy, een gorilla uit 1956, de titel, maar op 24 juli 2019 blies zij op 63-jarige leeftijd haar laatste adem uit in de dierentuin in Little Rock, Arkansas in de VS.
Het zijn intelligente zachtaardige reuzen die geen natuurlijke vijanden hebben. Hun enige vijand is de mens. De oostelijke gorilla wordt zwaarder. Mannetjes kunnen een gewicht bereiken van 200 kg.
Introductie. In de Jungle Arena kun je de kleinste aapjes ter wereld bewonderen! De dwergoeistities (Cebuella pygmaea) 'zijn ondanks hun grootte' erg nieuwsgierig en komen zeer dichtbij om de boel te inspecteren.
Hoewel hun blaas 3600 keer groter is dan een blaas van een kat (18 liter tegen 5 milliliter), zijn olifanten net als katten binnen 20 seconden klaar met plassen. Dat melden Amerikaanse onderzoekers van het Georgia Institute of Technology in het wetenschappelijk tijdschrift PNAS.
Er zijn enkele enkele zoogdieren en vissen met een cloaca: haaien en roggen. De cloaca zit aan de buikzijde van vogels, achter de poten. Onder veren verstopt vind je de opening van de cloaca.Achter die opening zit een holte waar poep en plas, maar soms ook eieren en zaadcellen langs gaan.
Het eten van poep is op zich niet gevaarlijk. Poep bestaat namelijk uit onverteerde bestandsdelen van voeding en uit bacteriën. De meeste hiervan zorgen niet voor ziekte, maar toch kunnen er in poep gevaarlijke onderdelen zitten. Denk bijvoorbeeld aan virussen, ziekmakende bacteriën of parasieten zoals wormen.