Voor kinderen die onrustige slapers zijn, is het het beste om de slaapzak aan te houden tot ze 2 jaar oud zijn. Met een dekbed zal uw kind, als het veel beweegt, de neiging hebben om zich af te dekken en het 's nachts koud te krijgen.
Baby's geen hoofdkussen
Je baby kan met zijn/haar hoofdje in het kussen terecht komen, en kan dan niet meer goed ademen. Daarom is het dus verstandig om je kindje tot hij of zij 2 jaar oud is niet onder een dekbed of met een kussen te laten slapen.
Een dekbedje kan te warm zijn en ligt bovendien los, waardoor baby's erin verwikkeld kunnen raken. Bovendien is het risico op wiegendood groter als het hoofd van de baby bedekt is. Gebruik daarom geen dekbedje voordat je kind 2 jaar is.
Kinderen tussen de 1 en 2 jaar oud kunnen het beste in een slaapzak slapen. Zo kunnen ze zich niet loswoelen en liggen ze veilig in hun bed. Als je dreumes een rustige slaper is, kan hij ook onder een laken en een deken liggen. Let er wel op dat je het bed kort opmaakt.
Je pasgeboren baby blijft netjes onder een laken op zijn rug liggen, maar er komt een moment dat hij begint te draaien en woelen in bed. Een babyslaapzak is dan een handig middel om je kindje lekker warm te houden én veilig te laten slapen.
Als je wilt controleren of je slapende baby het niet te warm of te koud heeft, voel dan met de bovenkant van je vingers aan de achterkant van het nekje. Voelt dit lauw aan, dan heeft je baby het aangenaam. Bedenk dat een gezonde baby niet zomaar onderkoeld raakt in de goed geïsoleerde en verwarmde Nederlandse huizen.
Voor kinderen die onrustige slapers zijn, is het het beste om de slaapzak aan te houden tot ze 2 jaar oud zijn. Met een dekbed zal uw kind, als het veel beweegt, de neiging hebben om zich af te dekken en het 's nachts koud te krijgen.
Leer een baby onder de 6 maanden niet aan om met een knuffel te slapen. Onderzoek toont aan dat knuffels voor deze baby's nog geen emotionele rol vervullen. Vanaf de leeftijd van 6 maanden kan een knuffel of doekje een geborgen gevoel geven. Een kind dat wakker is kan met zijn knuffel spelen of er troost bij zoeken.
Peuters tussen 1 en 3 jaar: hebben gemiddeld 12 tot 14 uur slaap nodig (inclusief een dutje). Meestal gaan ze tussen 19.00 en 20.00 uur naar bed. Kleuters tussen 3 en 6 jaar: hebben gemiddeld 10 tot 12 uur slaap nodig. Dat betekent dat zij net als peuters tussen 19.00 en 20.00 uur gaan slapen.
Een ideale kamertemperatuur voor een slapende baby is 16 tot 20 graden Celsius. Je baby mag dan slapen in slaapkleding met een dekentje of slaapzakje. Slaapkleding is fijn zittende kleding. Dat hoeft niet perse een pyjama te zijn.
Een peuterbed noem je ook wel een juniorbed. Het heeft een afmeting van 70 x 150 cm. Je kindje kan hier vanaf 2,5 jaar tot een jaar of 7 in slapen (hierna volgt het tienerbed). Het peuterbed heeft een 'tussenin-maat' en maakt de stap van een ledikant naar een groot bed (zonder spijlen) wat kleiner.
Vanaf de leeftijd van ongeveer 2 jaar, is het verstandig om je kind een hoofdkussen te geven. Je kind begint de ondersteuning nodig te hebben. Sommige kinderen leunen tijdens het slapen met het hoofd op de arm, een knuffel of frommelen het dekbed onder hun hoofd.
Een dekbed is voor kinderen tot 2 jaar niet veilig. Doordat een dekbed uit meerdere lagen bestaat, is het te warm voor een heel jong kind en kan warmtestuwing ontstaan. Dit vergroot de kans op wiegendood. Gebruik daarom altijd een babyslaapzak, eventueel met een dunne deken, tot je kind 2 jaar is.
Dan is wellicht een katoenen of synthetisch dekbed de beste keuze. Dit type dekbed kunt u wassen en blijft zo schoon en hygiënisch. Een wollen of donzen dekbed kunt u niet wassen en creërt zodoende veel stof. Katoenen kinderdekbedden zijn meestal zeer hygiënisch omdat dit type dekbed wasbaar is.
Wat is een goed hoofdkussen voor een kind? Het beste hoofdkussen voor een peuter is een speciaal kinderkussen: Niet te dik omdat het hoofd anders niet neutraal ligt. Niet te groot zodat het weinig gewicht en volume heeft en het kindje niet kan verstikken.
Als je baby op zijn buik ligt kan hij met zijn neus en mond tegen het matras liggen. Daardoor kan de lucht die hij inademt niet goed weg, en kan hij die deels opnieuw inademen (rebreathing). Dit kan ervoor zorgen dat je baby te weinig zuurstof krijgt.
Geen geschikt alternatief. VeiligheidNL adviseert om een baby te slapen te leggen in een eigen wieg of bedje. De baby box is volgens hen geen alternatief. Er zijn namelijk een aantal zorgpunten bij het gebruik van de doos als slaapplek voor je baby.
De functie van een speendoekje is tweeledig; het speentje raakt minder snel kwijt en het doekje wordt vaak als. Door het knuffelen komt er een herkenbare geur aan het doekje, wat je baby een rustig en vertrouwd gevoel geeft.
Materiaalkeuze kinderdekbed
Vaak is een dekbed van katoen of een synthetisch dekbed voor kinderen een goede optie. Katoen werkt warmteregulerend, kan veel vocht opnemen en ademt goed. Synthetische materialen zijn ook zeer geschikt, omdat ze makkelijk (en heet!) te wassen zijn.
Peuterbed opmaken, tips
Er blijft voldoende dekbed over om het kind goed in te stoppen. Het dekbed blijft de hele nacht goed liggen. Belangrijk is dat dit dekbed niet te dik is aangezien je hem nog een heel stuk onderaan het matras omvouwd. Voor extra warmte gebruik je dekentjes.
Waarom eigenlijk leg je een kindje in een slaapzak ? Verder is het slapen in een slaapzak zeker de eerste 2 jaar het veiligste. Je zorgt daarmee dat je kindje niet onder de lakentjes kan komen. Kindjes rollen minder makkelijk van rug naar buik, een kindje kan zich niet bloot woelen en kan moeilijker uit bed klimmen.
De meest opvallende symptomen van het KISS-syndroom bij baby's zijn duidelijke voorkeurshoudingen en een scheve stand van het hoofd. Andere symptomen zijn: Scheef ruggetje. Asymmetrisch bewegen van armen en benen.
Om zeker te weten dat je baby geen koud heeft kun je het best eens voelen in de nek. Indien het eerder klam aanvoelt, wil dit zeggen dat je baby te warm toegedekt is. Voelt dit eerder koud aan, dan is het beter om je baby iets warmer toe te dekken.
Als het erg warm is, kun je de baby laten slapen in een bodysuit, zonder pyjama en in een ongecoupeerde zomerslaapzak. Zelfs in het midden van de zomer, vermijd het maken van baby-slaapshirtless, want hij kon kou vatten tijdens de nacht, omdat tijdens bepaalde fasen van de slaap de temperatuur van het lichaam daalt.