In de Arbeidstijdenwet (ATW) is er geen maximale leeftijdsgrens voor het werken in een nachtdienst. Feitelijk kan iedere werknemer vanaf 18 jaar en ouder altijd nachtdiensten draaien.
In veel collectieve regelingen is de leeftijd wel gemaximeerd. Een voorbeeld hiervan is de CAO VVT (Verpleeg- & Verzorgingshuizen & Thuiszorg CAO 2018 – 2019) waarin is bepaald dat de werknemer die 55 jaar of ouder is niet meer wordt ingeroosterd voor een nachtdienst, tenzij deze werknemer daartegen geen bezwaar heeft.
Het is geen kwestie van weigeren maar gewoon overleggen met je werkgever.Er kunnen goede redenen zijn waarom een nachtdienst te zwaar wordt. En vanaf je 55ste is die mogelijkheid er. Er zijn steeds meer CAO`s die de leeftijd opschroeven naar 56 en 57.
Uw werkgever mag uw werktijden veranderen als dit in uw contract, cao of bedrijfsregeling staat. Deze afspraak heet een wijzigingsbeding. Het betekent dat uw werkgever zonder uw toestemming uw werktijden mag veranderen. Hij moet daar wel een belangrijke reden voor hebben, bijvoorbeeld een verplichte reorganisatie.
In iedere periode van dertien aangesloten weken mag je: maximaal 32 nachtdiensten werken, óf. maximaal 52 nachtdiensten werken als je dienst stopt voor of om 02.00 uur, óf. in een aaneengesloten periode van twee weken maximaal twintig uur werken tussen 00.00 en 06.00 uur.
Rusttijd na een nachtdienst
Na een (vroege of late) nachtdienst die 12 uur heeft geduurd, volgt een rust van minimaal 12 uur. Na een reeks van 3 of meer nachtdiensten mag een werknemer minimaal 46 uur niet werken.
Werken tijdens de nacht verstoort het dag-nachtritme van het lichaam. Volgens een advies van de Gezondheidsraad uit 2017 blijkt dat (langdurig) nachtwerk leidt tot een verhoogd risico op slaapproblemen, diabetes mellitus (type 2), en hart- en vaatziekten.
-De rusttijd na een nachtdienst moet minimaal veertien uur zijn; na meer dan drie nachtdiensten bedraagt de rusttijd minimaal 46 uur, binnen één week mag de dagelijkse rusttijd één keer worden ingekort tot minimaal acht uur.
In een periode van 16 weken mag u maximaal 36 nachten werken. Bij cao of bedrijfsregeling kan staan dat u vaker nachtdiensten heeft. U mag maximaal 7 diensten achter elkaar werken.
Snel opeenvolgende diensten
Eerder bleek al dat nachtdiensten het risico verhogen op diabetes en mogelijk ook het risico op borstkanker.
Er zijn geen wettelijke afspraken over extra vergoeding als u 's nachts, in het weekend of op een feestdag werkt. Een toeslag op uw salaris hangt af van wat u met uw werkgever heeft afgesproken.
Je bent niet verplicht om in het weekend te werken. Behalve als je dit vooraf met je werkgever hebt afgesproken. Werk je wel in het weekend, dan heb je ieder jaar recht op tenminste 13 vrije zondagen. Je mag in ieder geval weigeren om meer dan 40 zondagen te werken.
– Zorg ervoor dat je slaapkamer rustig, donker en koel is. – Probeer overdag minimaal zes uur, eventueel onderbroken, te slapen als je 's nachts gewerkt hebt. – Een dutje vroeg in de avond kan je helpen 's nachts wakker te blijven. – Gebruik eventueel oordopjes als geluiden je hinderen.
Een oudere is een AOW'er, maar volgens andere websites ook iedereen van 55 jaar of ouder. Onze Taal wilde meer duidelijkheid over de leeftijd van 'ouderen' en vroeg het haar eigen volgers op social media: in totaal bijna 900 mensen van alle leeftijden.
Rusttijd na nachtdienst
Je werknemer heeft recht op 11 uur aaneengesloten rusttijd na zijn nachtdienst als de nachtdienst eindigt voor 02.00 uur. Als de nachtdienst eindigt na 02.00 uur heeft hij recht op 14 uur rusttijd.
Het verbod op nachtarbeid is het algemeen principe. Een werkgever mag geen werknemers tewerkstellen tussen 20 uur 's avonds en 6 uur 's morgens. Dit verbod geldt zowel voor mannelijke als vrouwelijke werknemers (art. 35 van de Arbeidswet van 16 maart 1971).
Hoe lang en hoe vaak pauze
Voor uw pauzes gelden de volgende regels: Als u langer dan 5,5 uur werkt, heeft u volgens de wet recht op minimaal 30 minuten pauze. U mag de pauze splitsen in 2 keer een kwartier. Als u langer dan 10 uur werkt, heeft u volgens de wet recht op 45 minuten pauze.
Je hebt recht op de volgende pauzetijden
Werk je langer dan 5,5 uur per dag, dan heb je recht op minimaal 30 minuten pauze. Je mag dit splitsen in 2 keer 15 minuten. Als je langer dan 10 uur werkt, dan is de pauze minstens 45 minuten. Dit mag je splitsen in 3 keer 15 minuten.
Maximaal 1 keer per week mag dat 8 uur zijn. Maar alleen als het echt nodig is voor het soort werk dat je doet. Na een nachtdienst van 12 uur mag je minimaal 12 uur niet werken. Je mag maximaal 22 keer per jaar een nachtdienst van 12 uur draaien.
"Verder worden door slaaptekort meer ontstekingseiwitten gemaakt die onder andere insuline remmen en hoofdpijn kunnen geven. Je hebt daardoor dus meer trek waardoor je meer en ongezonder gaat eten, zo loop je een groter risico op obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten."
Voorslapen en slaap inhalen: slecht voor je? Om gelijk maar even met de deur in huis te vallen: voorslapen en slaap inhalen is allebei niet goed voor je. Het is zelfs zo dat je lichaam nog vermoeider kan raken. Dit komt omdat je biologische klok verstoord wordt.
Voor je nachtdienst
Probeer je slaapschema al in de nacht vóór je eerste nachtdienst aan het latere ritme aan te passen. Ga dus de nacht ervoor al later naar bed en probeer zo lang als mogelijk uit te slapen. Doe eventueel voor je eerste nachtdienst nog een dutje.
Als het donkerder wordt, produceert je lichaam het hormoon melatonine, dat slaperigheid veroorzaakt. Melatonine wordt vooral 's nachts aangemaakt, maar bij grote tijdverschuivingen, zoals een nachtdienst, kun je ook overdag heel erg slaperig worden of juist 's nachts moeilijk in slaap komen.
Werken 's nachts heeft zo zijn voordelen: 's nachts is het vaak wat rustiger, zijn er minder telefoons en je verdient er iets extra's mee. Toch is nachtwerk in België verboden tussen 20 uur 's avonds en 6 uur 's morgens (Arbeidswet van 16 maart 1971).