Bruine bladranden kunnen ontstaan door teveel water, droge (radiator) lucht of een te warme omgeving of koude tocht. Bruine bladpunten kan te maken hebben met te weinig licht, teveel kalk in het water of een te lage luchtvochtigheid.
Als jouw plant bruine bladranden heeft kun je deze gerust afknippen. Zorg er wel voor dat je een schone schaar gebruikt en dat je nooit in het groene deel van het blad knipt! Als je het bruine deel geheel wegknipt – en dus in het groene deel van het blad knipt – zal er opnieuw een bruine rand ontstaan.
De bruine bladeren kun je niet meer herstellen, en kun je dus beter afknippen. Je zult zien dat nieuwe blaadjes gewoon weer mooi groen zijn.
Te vochtige ruimte
Een andere veelvoorkomende oorzaak van droge bruine vlekjes is een te hoge luchtvochtigheid in een te koele ruimte. Als de luchtvochtigheid erg hoog is en de kamertemperatuur weer laag, dan krijg je kurkvlekken op de bladeren. Je doet er dan goed aan om de plant op een ander plekje neer te zetten.
Een plant die te weinig water krijgt, ziet er treurig uit. Op plekken waar de stengels en het blad dun zijn, gaat de plant vaak slap hangen.
De meeste planten krijgen liever in één keer wat meer water dan elke keer een klein beetje. Zorg er wel voor dat je niet te veel geeft, dit merk je als de aarde altijd vochtig blijft. Je maakt dan kans op wortelrot en dan is het al snel gedaan met je plant. De juiste hoeveelheid is zoveel als de grond kan opnemen.
De meeste planten doen het goed als je ze water geeft ongeveer 1x per week in het voorjaar/zomer en 1x per twee weken in het najaar/winter. Voordat je een plant water geeft, is het belangrijk om te voelen of de kluit droog is. Is deze droog, dan geef je hem water.
Cladosporium fulvum is te herkennen aan gele vlekken aan de onderzijde van het blad. Later zullen deze vlekken bruin verkleuren als de schimmel sporen begint aan te maken. Wanneer de schimmel zich verder doorzet, dan verkleurt ook de bovenzijde van het blad geel.
Pak een schone, scherpe snoeischaar en knip het aangetaste blad zo dicht mogelijk bij de aarde of de stengel af. Is slechts een deel, bijvoorbeeld de punt of de rand, van het blad verdord, dan kun je beginnen met eerst alleen het lelijke deel weg te knippen. Wie weet blijft de rest van het blad wel mooi!
Bruine bladpunten zijn vaak het gevolg van te koude lucht of een tochtige standplaats. Afstervende en dorre bladeren kun je wegsnoeien door de bladeren dicht op de stam af te knippen.
Meestal heeft dit te maken met te weinig of te veel water. Ook kan het te maken hebben met seizoensgebonden veranderingen, mijt of verandering van omgeving of plek in huis. Gele bladeren bij planten is gelukkig niet iets waar je je enorm veel zorgen om hoeft te maken.
Plantenvoeding voor blije planten
Plantenvoeding zorgt ervoor dat je plant weerbaar is, nieuwe groei ontwikkelt en er gewoon veel beter uit ziet. Geef je planten vooral in het groeiseizoen, vanaf maart, extra voeding en geef nooit meer dan de verpakking aanraadt.
Gele randen en gele vlekken midden op het blad
Zie je dit verschijnen, ga dan na of je niet te veel water hebt gegeven. Check ook wat dieper in de pot, want soms is de aarde veel natter dan je verwacht. De bladeren zullen niet meer herstellen, maar de nieuwe groei zal weer mooi groen zijn.
Je merkt vaak snel of jouw plant iets mankeert: het blad wordt bruin en valt af of krult op, de groei stopt en de plant gaat er een beetje zielig uitzien. Soms worden de bladeren plakkerig, zie je witte stipjes op je kamerplant, verschijnen er allemaal vlekken op het blad, of zitten er beestjes op planten in de tuin.
Hoe herken je een geïnfecteerde plant? De bacterie Erwinia Amylovora veroorzaakt de ziekte en zorgt voor volgende symptomen: Bruinzwarte verkleuring, verdorring en verschrompeling (als door vuur verschroeid) van bloesems, bladeren en twijgen. Slijmdruppels op de plant.
Een mix van water en afwasmiddel doet bijvoorbeeld wonderen! Ook kun je knoflook, rode peper en citroensap mixen met water. Dit zouden de luizen niet lekker vinden en dus vertrekken. Je kunt ook andere planten in de tuin zetten om zo de bladluizen weg te lokken van je mooie plant.
Roetdauw is een ziekte die veroorzaakt wordt door schimmels zoals Capnodium of Fumago salicina. Deze schimmels ontwikkelen zich op de honingdauw die uitgescheiden wordt door sapzuigende insecten, zoals bladluizen, kaswittevlieg, schildluizen, bladvlooien en cicadelliden.
Water dat je hebt gekookt, bevat minder kalk. Het water is dus minder hard. Dit komt ten goede aan je (kamer)planten. Wij koken er niet speciaal water voor, maar er blijft toch best vaak water achter in de waterkoker.
Dan doe je er goed aan om 'm te dompelen: zet je vetplant dan met kluit en al in een bak met water (plant boven water houden), wacht twee uur tot de kluit helemaal lekker volgezogen is. Daarna kun je weer een à twee weken wachten met water geven.
Hoe langer je weggaat, hoe meer je planten je zullen missen. Althans, de meeste van hen. Vetplanten vinden het bijvoorbeeld prima als je langer dan een week weggaat, maar bloeiende planten zullen daar minder blij mee zijn. Die kunnen namelijk echt niet langer een/twee weken zonder verzorging.