Betaalde vakantiedagen zijn voor veel
De feestdagen van de Volksrepubliek China worden vooral gevierd door bijna alle Chinezen. Er zijn zes feestdagen die in Volksrepubliek China gevierd worden, zes feestdagen die op Republiek China (Taiwan) gevierd worden en zeven feestdagen die in Volksrepubliek China en in Taiwan (ROC) gevierd worden.
Officieel mogen Chinese werknemers maximaal 44 uur per week werken, maar bij veel internet- en technologiebedrijven is zes werkdagen van twaalf uur al jaren de norm.
Festivals en feesten China heeft 9 nationale feestdagen: China kent een aantal nationale feestdagen: Nieuwjaar (1 januari); Internationale Vrouwendag (8 maart); Dag van de Arbeid (1 mei); Dag van de Jeugd (4 mei); Dag van het Kind (1 juni); Dag van de Communistische Partij (1 juli); Dag van de stichting van de PLA (1 ...
Hoewel Kerstmis geen officiële feestdag is in China, vieren Chinezen Kerstmis toch met even enthousiasme als de rest van de wereld. Vooral in grotere steden zoals Hongkong, Macau, Shanghai en Beijing; Kerstmis wordt gevierd door het kopen van en het geven van cadeaus, en door te genieten van luxe kerstdiners.
De munteenheid van China is de Chinese yuan (CNY). Let er wel op dat dit alleen de munteenheid van de Volksrepubliek China is. Hongkong, Macau en Taiwan hebben ieder hun eigen valuta. De CNY is beschikbaar in coupures van 1, 5, 10, 20, 50 en 100 CNY.
Ook de huidige president, Xi Jinping, opvolger van Hu Jintao, combineert het presidentschap van de volksrepubliek met dat van secretaris-generaal van de CPC. De president wordt door het Nationaal Volkscongres gekozen.
Een Chinees jaar heeft 354 dagen. Een maanjaar is dus ongeveer 11 dagen korter dan een zonnejaar. Hierdoor zou een maand die in het voorjaar moet vallen, ieder jaar 11 dagen vroeger vallen dan het vorige jaar.
Basis- en voortgezet onderwijs in China
Na het basisonderwijs volgen leerlingen de 3-jarige onderbouw van het voortgezet onderwijs aan een middelbare school, junior middle school (初中 chuzhong). Dan zijn ze gemiddeld 15 jaar en stopt de leerplicht.
Werk. Inclusief overuren werkt de gemiddelde Chinese fabrieksarbeider 60 uren per week. Zijn salaris ligt tussen de 1000 en 1900 yuan per week (120 à 220 euro).
De twee meest belangrijke sectoren van de economie zijn van oudsher landbouw en industrie, die samen meer dan 70 procent van de beroepsbevolking in dienst hebben en meer dan 60 procent van het BBP (bruto binnenlands product) produceren.
De kortste werkweken: Nederland, Oostenrijk en Noorwegen
In de lijst van landen met de kortste gemiddelde werkweken in 2022 wordt Nederland (32,4 uur) gevolgd door Oostenrijk (33,7 uur), Noorwegen (34,1 uur) en Denemarken en Duitsland (beide 34,6 uur).
Met een totaal van 38 wettelijke vrije dagen en feestdagen hebben de Oostenrijkers de meeste gegarandeerde dagen vrij, op de voet gevolgd door Frankrijk en Spanje met 36. België telt er 30. Buurland Nederland staat met 28 dagen laag in de Europese ranglijst.
Nochtans krijgen de Japanners wel een aantal jaarlijkse betaalde vakantiedagen, naast de nationale feestdagen waarop niet gewerkt wordt. Het minimum bedraagt 10 en het gemiddelde ligt op 18,5. Minder dan bij ons, maar niet zo ver van het wereldgemiddelde.
In China kent men twee nationale vakantieweken, de eerste week van mei en de eerste week van oktober. Bijna iedereen in China is dan vrij. Je kunt je misschien indenken wat dat betekent. Iedereen die ver van zijn/haar familie woont en werkt, en dat zijn er nog al wat, gaat voor een weekje terug naar huis.
Het schooljaar loopt van september tot juli met een vakantie in de winter in januari. Een gemiddelde schooldag begint om 7:30 uur en eindigt om circa 17.00 uur.
In China zijn leerlingen tussen de zes en vijftien jaar leerplichtig.
Ouders betalen er meer (ongeveer 10.000 euro per jaar) dan voor een gewone Chinese school, maar nog niet zulke exorbitante bedragen als op de luxe internationale scholen: tussen de 30.000 en de 40.000 euro per jaar.
De gemiddelde levensverwachting van inwoners van China is in de afgelopen 35 jaar met 8,6 jaar gestegen. Volgens een witboek van het Chinese kabinet is dat grotendeels te danken aan overheidsbeleid. In 1981 werden Chinezen gemiddeld 67,9 jaar. In 2016 is dat gestegen tot 76,5 jaar.
2023: Het jaar van het Konijn
2023 staat volgens de Chinese dierenriem helemaal in het teken van het Konijn. In tegenstelling tot de westerse sterrenbeelden, is de Chinese dierenriem gebaseerd op het geboortejaar in plaats van de geboortemaand.
Dit jaar is het jaar van het Konijn weer aan de beurt. Niet alleen 2023 mag zich rijk rekenen tot dit dier, ook de geboortejaren 1927, 1939, 1951, 1963, 1975, 1987, 1999 en 2011 zijn het knaagdier.
Desondanks blijft China lijstaanvoerder met 969 miljardairs, boven de Verenigde Staten met 691 miljardairs.
De Chinese productie van onder meer schoenen, mobiele telefoons, zonnepanelen, elektronica, auto's en schepen vormt bijna een kwart van de mondiale waarde in deze sector en draagt bij tot zo'n 40% van het Chinese bbp.
Volgens Forbes is het vermogen van Zhong Shanshan omgerekend 62 miljard euro. Daarmee staat hij vijftiende op de lijst met meest vermogende personen op aarde en is hij de rijkste man van China. De voormalige metselaar is zeker niet de enige Chinese multimiljardair. Bekijk de top 10 van 2023 in Forbes.