Voor het drogen van handdoeken, jeans en beddengoed kies je het katoenprogramma. Heeft je wasdroger speciale droogprogramma's voor deze soorten wasgoed? Dan kies je die. Voor de dikke stoffen van jeans en handdoeken, gebruik je de droogtegraad 'extra droog'.
Extra droog is voor dikker wasgoed. Bij strijkdroog is het wasgoed nog een beetje vochtig zodat je het makkelijk strijkt. Katoen kastdroog is het 'standaard' programma dat je het vaakst zult gebruiken. Voor beddengoed is de stand 'extra droog' of 'kastdroog extra' geschikt.
Droogtegraad kiezen
Strijkdroog: vlak voor het strijken. Kastdroog: voor veelgebruikte kleding. Kastdroog plus: écht droog wasgoed. Extra droog: voor dikke stoffen.
Drogen op normale temperatuur
Betekenis wassymbool: drogen kan op een normaal of heet programma. Geschikt wasprogramma: drogen tot 60 graden. Welk kledingstuk heeft dit symbool? Handdoeken en beddengoed.
Om de handdoeken goed schoon te krijgen, dien je deze te wassen met een 60 graden wasprogramma. Deze temperatuur is heet genoeg om alle bacteriën en schimmels te doden en vlekken te verwijderen. Een handdoek van goede kwaliteit zal op 60 graden niet krimpen.
Was op 60 graden met een mild wasmiddel zoals Neutral en volg de aanwijzingen op de verpakking. Droog in de droogtrommel voor extra schone en zachte handdoeken. Was handdoeken apart van andere kleding om deze niet te beschadigen. Check altijd het label voor wasinstructies.
Een wasdroger centrifugeert de was in een droogtrommel. Dit betekend dat de droogtrommel rond draait door de aandrijving met een elektromotor. Dit gebeurt met ongeveer 5 omwentelingen per minuut, afwisselend linksom en rechtsom om te voorkomen dat het wasgoed volledig in de knoop raakt.
Schoon filter en condensor
De condensor van je wasdroger onttrekt vocht uit de warme vochtige lucht. Wanneer de condensor vies is, kan het vocht niet uit de warme lucht worden gehaald. Dit zorgt ervoor dat je was niet meer goed wordt gedroogd.
Katoen kan in de droger, maar houd wel rekening met de temperatuur. Wil je krimp voorkomen? Zet de droger dan maximaal op 40 tot 60 graden. Hogere temperaturen leiden tot meer krimp.
Handdoeken en ondergoed samen wassen
Sommige mensen vragen zich af of je ondergoed apart moet wassen, maar handdoeken en ondergoed kunnen prima samen in de wasmachine en dat geldt ook voor sokken. Let er wel op dat je de juiste kleuren bij elkaar in de wasmachine doet.
Doe ondergoed en sokken niet bij handdoeken of andere kledingstukken; de vieze geur van sokken en ondergoed kan doordringen in de handdoeken. Een nieuwe wasmachine kopen is doorgaans niet goedkoop, daarom moet je deze goed onderhouden.
Wanneer je je standaard katoenen shirts of broeken droogt, gebruik je het katoenprogramma. Dit is het meest gebruikte programma van een wasdroger. Om je veelgebruikte kleding goed te verzorgen en energie te besparen, kies je voor droogtegraad 'kastdroog'.
Wat betekent kastdroog nu precies? Vanaf nu weet je het: Kastdroog betekent dat je was droog genoeg is om direct opgeborgen te worden in je kast, maar…de was is nog niet helemaal kurkdroog, dus het is slim om je was niet te lang in de kast te laten liggen.
Te veel of te weinig wasmiddel tijdens het wassen, kan tijdens het drogen een onaangename geur afgeven. Door een reinigingsprogramma te draaien met een machinereiniger, kan de verontreiniging uit de wasmachine verdwijnen, waardoor er geen onaangename geur tijdens het drogen kan ontstaan.
Handdoeken was je voor het zachtste resultaat op een lage temperatuur. Een hoge temperatuur kan namelijk de katoenvezels beschadigen. Wassen op 30 of 40 graden is echt voldoende, je handdoeken worden net zo goed schoon, gaan langer mee en als bonus is wassen op een lage temperatuur ook nog eens beter voor het milieu.
Eigenlijk is het zelfs heel erg logisch. Handdoeken zijn nou eenmaal gemaakt om vocht op te nemen. Dus ook als je een droge handdoek in de droger doet, neemt de handdoek vocht op. Daardoor hoeft de droger minder hard te werken en is de rest van jouw wasgoed eerder droog.
Als je merkt dat het steeds langer duurt voordat je wasgoed droog is, kijk dan of je het probleem op een van de volgende manieren kunt oplossen. De droogtijd kan langer zijn als het pluizenfilter verstopt is. Het pluizenfilter vangt pluis en vezels van kleding op en moet na elke droogcyclus worden gereinigd.
Katoen-droog: algemeen programma voor het drogen van het wasgoed. Synthetisch-droog: een droogprogramma op een lage temperatuur voor zeer tere stoffen. Kast-droog: de was wordt gedroogd op basis van de detectie van het aantal wasgoed en het gewicht dat in de trommel zit.
De nadelen van warmtepompdrogers
Warmtepompdrogers zijn duur. In veel gevallen verdien je die investering weer terug met een lagere energierekening, zo zie je op de website van Milieu Centraal. Verder duurt het drogen langer, omdat de lucht waarmee gedroogd wordt tot 20 graden lager ligt.
Wanneer een verkeerd droog programma gekozen wordt, kan de kleding krimpen in de droger. Wanneer er kleding in de droger gedroogd wordt, wat niet geschikt is voor drogen in een droger, dan kan de kleding krimpen.
Katoenen shirts en broeken drogen
Ook katoenen shirts en broeken kun je veilig drogen met het katoenprogramma. Katoen is beter bestand tegen een wat hogere temperatuur dan andere soorten kleding, waardoor je het veilig kunt drogen in de droger.
Een handdoekdroger is gemaakt om efficiënt handdoeken te drogen. De restwarmte sijpelt de badkamer in. Grote handdoeken passen netjes op de horizontale buizen van een handdoekdroger. Een badkamerradiator verwarmt met zijn kenmerkende verticale buizen zo snel mogelijk de volledige ruimte.
Handdoeken wassen op zo'n 30 – 40 graden is voldoende. Zo worden ze goed schoon en gaan ze langer mee. Bij nieuwe handdoeken en bij erg vuile handdoeken kunt u wel kiezen om ze op 60 graden te wassen.
Handdoeken kun je het beste op 60 graden wassen. Een temperatuur van 60 graden doodt bacteriën, waardoor de handdoeken hygiënisch schoon uit de wasmachine komen.