Het is aan te raden om een baby zeker tot 6 maanden en bij voorkeur tot 1 jaar slaapt in de ruimte waar de ouders ook zijn. Het kindje moet wel in een eigen bedje liggen en niet tussen de ouders in hetzelfde bed slapen.
Zichzelf kalmeren. Ik denk dat kinderen die van jongs af aan alleen leren slapen, zichzelf in de nacht beter kunnen kalmeren als ze niet kunnen slapen of wakker worden dan kinderen die dit niet van jongs af aan geleerd hebben. Best een waardevolle tool om te hebben in je leven. Mijn dochter kan dat althans best goed.
Eerst ga je naast het bed zitten en zo elke keer een stukje verder tot je bij de deur zit, en daarna buiten de kamer op de trap bijvoorbeeld. Deze manier werkt goed als je kind veel last heeft van verlatingsangst. Je leert je kind dan zelf in slaap vallen, maar wel in aanwezigheid van jouw veiligheid.
De Nemours Foundation, een Amerikaans instituut voor kindergeneeskunde, vindt dat je je kind aan een eigen bed en kamer moet laten wennen voordat het een half jaar oud is. Anders raakt het gewend aan samen slapen en creëer je scheidingsangst.
Uit onderzoek blijkt dat steeds meer ouders ervoor kiezen samen met hun kinderen te slapen. Dit wordt co-sleeping of samen slapen genoemd. Vanuit het kind gezien kan dat het tot vijf jaar heel goed bij zijn ouders slapen. Een kind kan zich er veiliger door voelen.
Eerst ga je naast het bed zitten en zo elke keer een stukje verder tot je bij de deur zit, en daarna buiten de kamer op de trap bijvoorbeeld. Deze manier werkt goed als je kind veel last heeft van verlatingsangst. Je leert je kind dan zelf in slaap vallen, maar wel in aanwezigheid van jouw veiligheid.
Spreek met jezelf (en je partner) af, hoe lang jullie het kind laten huilen. Een richtlijn is minimaal 3 tot maximaal 10/15 minuten.
Het gaat erom hoe het gezin het ervaart', zegt slaapcoach Ewelina de Groot van Eindelijk Slapen. In sommige huishoudens is samen slapen een bewuste keuze, omdat de ouders bijvoorbeeld geloven in de 'natuurlijk ouderschap'-stroming die borstvoeding op verzoek en co-sleeping stimuleert.
Breng je kind direct en op een neutrale manier terug naar bed. Wees heel duidelijk en rustig en zeg bijvoorbeeld: 'Ik wil dat je lekker gaat slapen, welterusten', gevolgd door: 'Elke keer als je weer uit bed klimt, breng ik je weer direct terug naar bed.
Gemiddeld heeft een peuter van twee jaar dertien uur slaap per dag nodig, inclusief het middagslaapje. Een kind van drie heeft zo'n twaalf uur slaap per etmaal nodig. Maar misschien heeft jouw kind juist meer of minder behoefte aan slaap. Maak je dus geen zorgen als je kind meer of minder dan het gemiddelde slaapt.
Bij rooming-in slaapt je baby bij jou op de kamer. Een baby vindt het prettig om dicht bij zijn ouders te zijn. Hierdoor voelt hij zich veilig en geborgen. Bovendien is het handig om je baby dicht bij je te hebben als je borstvoeding geeft.
Wiegendood of in medische kringen SIDS ( Sudden Infant Death Syndrome ) genoemd, is het plots overlijden van een ogenschijnlijk gezonde baby ,waarbij geen andere aantoonbare doodsoorzaak kan worden gevonden. Kenmerkend voor wiegendood is dat dit tijdens de slaapperiode gebeurt.
Handig is het wel om het middagslaapje af te bouwen zodra je kindje 4 jaar wordt, zodat hij er geen behoefte meer aan heeft zodra hij naar de basisschool gaat. Het beste begin je hier al mee een aantal maanden voordat je kind 4 jaar wordt.
Zorg voor een rustige omgeving en laat hem niet naar beeldschermen kijken vlak voor bedtijd. Misschien wil je peuter nog even spelen, of kan je hem een boekje voorlezen. Zeg op tijd dat het bijna bedtijd is, zodat je peuter weet dat het einde van de dag eraan komt.
Al vanaf 6 maanden kan je baby de eerste tekenen van verlatingsangst en eenkennigheid laten zien. Sommige baby's laten het al wat eerder zien. Je kindje heeft er vaak het meest last van als hij tussen de 8 en 18 maanden is. Meestal zijn de ergste klachten verdwenen als je kind 3 jaar is.
Er zijn veel verschillende redenen waarom het slapen plots anders gaat dan ervoor: ziek worden. drukke periodes thuis en op het werk. een peuter die volop experimenteert met neen-zeggen.
“Houd je aan een duidelijk bedritueel en maak er niet meer of minder van. Als je kind 's nachts huilend wakker wordt, controleer je natuurlijk of er iets aan de hand is. Is dat niet het geval, hou je dan aan de vaste structuur. Geef een aai over de bol, zeg dat je in de buurt bent, maar ga ook weer weg.”
Na de eerste paar weken kan een baby zijn eigen temperatuur al veel beter reguleren en is een mutsje veel minder nodig. Laat hem daarom binnenshuis af, zodat je baby de warmte ook kwijt kan! Als je naar buiten gaat met je baby en het is fris, dan mag hij gerust weer op.
We spreken van wiegendood of het 'Sudden Infant Death Syndrome (SIDS)' als je kind onder de leeftijd van één jaar plots onverwacht komt te overlijden, zonder dat je kind duidelijk ziek was of er bij hem/haar een afwijking werd vastgesteld die het overlijden zou kunnen verklaren.
Slapen op de buik
Als je baby op zijn buik ligt kan hij met zijn neus en mond tegen het matras liggen. Daardoor kan de lucht die hij inademt niet goed weg, en kan hij die deels opnieuw inademen (rebreathing).
Laat je baby in eigen bedje slapen:
Vooral overdag hebben ouders dan de neiging maar wat toegeeflijk te zijn en het kindje in de box of op schoot te laten slapen. Het gevaar daarvan is dat de baby helemaal niet meer in zijn eigen bedje wil slapen en bovendien ook overprikkeld raakt.
Tot je kindje echt een duidelijk dag en nachtritme heeft ontwikkeld maakt het niet zoveel uit waar je kindje slaapt overdag. Volg hier vooral je eigen gevoel in. Slaapt je kindje fijn bij jou in de draagzak of doek, bovenop jou in jouw armen, of juist in zijn eigen bedje. Het is allemaal goed.
Nergens ter wereld is het aantal gevallen van wiegendood zo laag als in Nederland, mede dankzij strenge richtlijnen. Maar zelfs die kunnen niet voorkomen dat het toch nog 10 tot 15 keer per jaar gebeurt.