In de eerste maanden slapen baby's om de paar uur. Vanaf de 3 maanden wordt het slapen steeds iets minder en zal je baby ook vaker gezellig wakker zijn. Meestal hebben baby's van 3 maanden 3 dutjes op een dag nodig. Tussen de 6 en 8 maanden gaat je baby langzaam van 3 naar 2 dutjes.
Vanaf 6 maanden: je baby heeft vanaf 6 maanden zo'n 14 uur slaap per dag nodig, met 2 slaapjes overdag van in het totaal 4 uur. Vanaf 9 maanden: je baby heeft vanaf 9 maanden ook zo'n 14 uur slaap nodig, met 2 slaapjes overdag van 4 uur in het totaal.
Eerst gaat je hij van om de paar uur slapen naar 3 vaste dutjes op een dag. Hierna maakt je kindje de overgang van 3 naar 2 slaapjes en daarna komt dus het moment dat hij nog maar 1 slaapje nodig heeft. Op welke leeftijd je kleintje van 2 naar 1 slaapje overgaat is ongeveer rond de 15 – 18 maanden.
Een kind van 1 jaar slaapt ongeveer 11 tot 13 uur per nacht. Overdag slaapt hij meestal een uurtje 's ochtends en een uurtje 's middags. Een kind van anderhalf jaar doet vaak alleen aan het begin van de middag één slaapje. Veel kinderen van deze leeftijd vinden afscheid nemen bij het naar bed gaan moeilijk.
Vanaf de 3 maanden wordt het slapen steeds iets minder en zal je baby ook vaker gezellig wakker zijn. Meestal hebben baby's van 3 maanden 3 dutjes op een dag nodig. Tussen de 6 en 8 maanden gaat je baby langzaam van 3 naar 2 dutjes. Hoe ouder je kindje wordt, hoe minder ze slapen overdag.
Peuters tussen 1 en 3 jaar: hebben gemiddeld 12 tot 14 uur slaap nodig (inclusief een dutje). Meestal gaan ze tussen 19.00 en 20.00 uur naar bed. Kleuters tussen 3 en 6 jaar: hebben gemiddeld 10 tot 12 uur slaap nodig. Dat betekent dat zij net als peuters tussen 19.00 en 20.00 uur gaan slapen.
Het 2-3-4 ritme betekent dat je op een dag achtereenvolgens rekening houdt met 2 uur, 3 uur en 4 uur tussen dutjes: 2 uur: tel 2 uur op bij het moment van wakker worden om het tijdstip van het eerste dutje te bepalen.
Afhankelijk van de leeftijd van je baby of kind adviseren wij meestal om de middagdut tussen 11.30-13:00 te laten beginnen.
Ons advies is om de ochtenddut niet te lang te laten duren. Met een kort ochtendslaapje zorg je ervoor dat je baby nog voldoende slaap over heeft voor een langer middagdutje. Is het ochtendslaapje te lang? Dan hebben baby's vaak meer moeite met een (langere) middagslaap.
Dutjes schema baby 4 maanden
Voor het ochtenddutje is 1 uur vaak genoeg en het namiddagdutje mag het minst lange dutje zijn: een half uur tot een uur. Dit is het eerste dutje dat komt te vervallen wanneer je baby een dutjesovergang maakt van 3 naar 2 dutjes. Kleine sidenote: kijk altijd goed naar jouw baby.
Middagdutje baby: gemiddeld 2 tot 2,5 uur. Middagdutje dreumes: gemiddeld 2 uur. Middagdutje peuter: gemiddeld 1,5 tot 2 uur.
Idealiter wil je gaan voor 3-5 uur slaap overdag, waarbij het eerste en tweede dutje gemiddeld minstens een uur zijn en dan nog een powernap die ongeveer 45 minuten duurt. Als uw baby niet al in zijn bedje slaapt voor alle dutjes, is dit de ideale leeftijd om de overgang te beginnen maken.
Wil je baby overdag niet slapen? De dutjes overdag zijn erg belangrijk voor de ontwikkeling van je kindje. Daarnaast raakt je kind oververmoeid als hij overdag niet goed slaapt, wat weer nadelig kan zijn voor zijn (en jouw) nachtrust.
Baby's van 6 tot 12 maanden slapen vaak nog twee keer overdag, in totaal ongeveer 3 uur. 's Nachts slapen ze vaak 12 uur.
Je voelt je fitter
Een middagdutje wordt niet voor niets een powernap genoemd. Twintig minuten is al genoeg om even bij te tanken en je minder slaperig te voelen. Na zo'n dutje kun je er weer fris tegenaan. Je bestrijdt hiermee niet alleen je vermoeidheid: je zorgt zo ook dat je je mentaal beter voelt.
Ontwikkeling baby 11 maanden oud
Sprong zeven alweer. Hierdoor kan hij wat sneller moe en huilerig zijn. Tijdens deze 11 maanden-sprong leert je baby opeenvolgingen van verschillende gebeurtenissen en de relaties daartussen herkennen en deze zelf te beheersen.
Je kunt je baby een beetje helpen door hem in je armen wat slaperig te maken en hem neer te leggen als hij bijna in slaapt valt. Later kun je dit moment van neerleggen dan steeds iets gaan vervroegen, totdat je je baby wakker in het bedje kunt leggen en hij zelf in slaap valt.
Van het laatste slaapje in de middag tot bedtijd in de avond kun je nu 3 uur aanhouden. Die 3 uren zijn in het begin misschien nog wat lang, dan bouw je dit gewoon langzaam op. Belangrijk is om je kindje vanaf nu niet meer te laten slapen tussen 17 en 18 uur 's middags.
Spreek met jezelf (en je partner) af, hoe lang jullie het kind laten huilen. Een richtlijn is minimaal 3 tot maximaal 10/15 minuten.
Soms is er een verband met hoge koorts of verwondingen. Nachtangst kan ook vaker voorkomen als een kind erg gespannen is of moe is of als het kind overdag veel prikkels heeft gehad. Mocht je het gedrag van je kindje hierin herkennen, dan is de kans groot dat het gedrag van je kindje 's nachts vanzelf zal gaan afnemen.
Slaaptijden dreumesen en peuters
Wanneer je dreumes ongeveer 1,5 jaar oud is, kan hij of zij het ochtenddutje overslaan, om 's middags 1 lang slaapje te doen, die ongeveer 1 tot 3 uur duurt. Peuters gaan gewoonlijk tussen 19:00 en 20:00 naar bed en worden tussen 6:00 en 8:00 uur weer wakker.
Tussen de drie en vier maanden dient een slaapje overdag verdeeld te worden over drie dutjes. Het gaat om zo'n 3,5 uur per dag aan slapen. Dat betekent ongeveer drie kwartier tot een uur per keer. De meeste baby's slapen rond de 3 tot 5 maanden volgens een vast schema.