Johann Wolfgang von Goethe = Johann Wolfgang von goethe (spreek uit als: ˈgøːtə) (Frankfurt am Main, 28 augustus 1749 – Weimar, 22 maart 1832) was een Duits wetenschapper, toneelschrijver, romanschrijver, filosoof, dichter, natuuronderzoeker en sta...omkukelen = Voorbeeld: `Naar Frankfurt.
Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832) was een beroemde Duitse schrijver. Hij is bekend als auteur van invloedrijke romans als Die Leiden des jungen Werthers (1774), Faust (twee delen, 1808 & 1832) en het boek Zur Farbenlehre (1810).
Na een leven van buitengewone productiviteit overleed hij op de leeftijd van 82 jaar in Weimar. Nadat zijn laatste kleinzoon was overleden, werden zijn boeken eigendom van Sophie van Oranje-Nassau, de groothertogin van Saksen-Weimar-Eisenach. Zij richtte het Goethe-Schiller-Archiv op.
Faust is een heel bekende vertelling. Het gaat over de Duitse dokter Johann Faust, die in het begin van de zestiende eeuw leefde. De duivel heeft met God een weddenschap afgesloten dat de duivel in staat zou zijn om Faust tot het kwade te verleiden. Faust wil namelijk het werkelijke leven leren kennen.
Maar om nou alle aandacht op de nazi-tijd te gooien, dat zou ook weer een vertekend beeld geven. Want Weimar is natuurlijk ook de stad van Goethe, die er van 1775 tot zijn dood in 1832 woonde, van Schiller, die er in verschillende periodes verbleef, van Bach en Gropius, van Strauss, Liszt en Nietzsche.
Heerlijk museum en mooi huis! Kwam Johann Wolfgang von Goethe al tegen in Weimar en Rome, nu dan eindelijk ook in Frankfurt ... zijn geboortestad. Deze geleerde en veelzijdige man werd in het museum mede door de tentoonstelling "Goethe und >Rembrandt der Denker< heel mooi belicht.
Met deze onmogelijke liefde als inspiratiebron schrijft Goethe in slechts vier weken Die Leiden des jungen Werthers, hierin combineert hij zijn liefdesverdriet met een zelfmoord waarvan hij gehoord had. Het boek wordt anoniem gepubliceerd, maar Goethes naam wordt al snel bekend.
Van het einde van de Tweede Wereldoorlog tot 1949 lag Weimar in de Sovjet-bezettingszone en van 1949 tot de Duitse hereniging in 1990 lag de stad in de DDR. In 1999 was Weimar Culturele hoofdstad van Europa.
Grietje heeft haar ziel weten te redden; ze verkoos te boeten en ze heeft zich bewust losgemaakt van Faust, wiens ziel beloofd is aan de duivel. Hier eindigt Faust I.
Faust = Een ambitieuze geleerde (uit een laatmiddeleeuwse legende) die in ruil voor kennis zijn ziel aan de duivel (Mephisto) verkoopt.
Faust had een afspraak gemaakt met de duivel, die zich Mephistopheles noemt. Deze beloonde Faust door hem te voorzien van alle rijkdom, kennis en geneugten van het leven. Faust stelde daar tegenover dat hij na zijn dood zijn ziel opgaf.
Faust werd het symbool voor de naar onbegrensde wetenschap en onbeperkt genot strevende mens, die zichzelf vrijelijk weet te ontplooien. De Faustproblematiek werd vervolgens een geliefd thema van verschillende auteurs. Eén van deze auteurs was Goethe, die veel aan de bekendheid van het Faustmotief heeft bijgedragen.
Die Leiden des jungen Werthers (NL: Het lijden van de jonge Werther; gezien het Duitse meervoud eigenlijk 'De kwellingen') is een briefroman van Goethe. Het boek, uitgegeven in 1774, was Goethes eerste roman. Het maakte hem meteen tot een van de meest gevierde schrijvers van Duitsland.
Buchenwald was tijdens de Tweede Wereldoorlog een concentratiekamp in nazi-Duitsland in een bosrijke omgeving nabij de stad Weimar. Het bijna volledig van de buitenwereld afgesloten kamp werd in 1937 aangelegd door SS'ers en gevangenen.
De term Reichstag (Rijksdag) is een samenstelling van Reich (rijk) en tag (vergadering, vergelijk met dagen) en zou vertaald kunnen worden als 'Rijksvergadering'.
Inleiding. De republiek was de opvolger van het half-democratische Duitse Keizerrijk (1871-1918), dat ophield te bestaan toen aan het einde van de Eerste Wereldoorlog keizer Wilhelm II afgezet werd. De naam verwijst naar de stad Weimar, waar de republiek in 1919 haar grondwet kreeg.
Begin januari 1923 besloot Frankrijk het Ruhrgebied, het belangrijkste Duitse industriegebied, te bezetten om nieuwe herstelbetalingen af te dwingen. Arbeiders en ambtenaren in dit gebied gingen uit protest in staking en werden toch doorbetaald door de Duitse overheid. De inflatie werd hierdoor volstrekt onbeheersbaar.
Op zaterdag 9 november 1918 bereikte de Duitse revolutie Berlijn. Vanuit een raam van het Rijksdaggebouw riep de SPD'er Philipp Scheidemann ten overstaan van massa's demonstranten de Duitse republiek uit.
Het Reichstagsgebäude (of kortweg Reichstag, in het Nederlands: Rijksdag) is een van de beroemdste bezienswaardigheden van Berlijn. Sinds 1999 zetelt hier het Duitse parlement, de Bundestag, zodat de meeste Berlijners het over de Bundestag en niet over de Reichstag hebben.
Sinds 1990 is de Bondsdag het parlement van gehéél Duitsland en werd duidelijk uitgebreid. In Bonn had de Bondsdag een eigen gebouw als deel van het Bundeshaus, in 1999 verhuisde hij naar Berlijn en is sindsdien gehuisvest in het (gerenoveerde) Rijksdaggebouw.