Neem de Lavandula dentata, die ook wel bekendstaat als tandlavendel of gekrulde lavendel.Of anders de Lavandula stoechas – de pluimlavendel, kuiflavendel of vlinderlavendel. Door deze lavendeltypes in een pot of bak te zetten, kun je ze naar binnen verhuizen voordat het te koud wordt.
Om samen te vatten, lavendel is een prachtige en geurige plant die een geweldige keuze is als kamerplant. Met de juiste verzorging en omstandigheden kan lavendel binnenshuis floreren en uw huis een heerlijke geur geven.
Olie van lavendelplant
Lavandin (Lavandula × intermedia) is de 'Franse lavendel'. Lavandin is een kruising tussen Lavandula angustifolia en spijklavendel (Lavandula latifolia). De soort is speciaal ontwikkeld voor een hoge opbrengst aan essentiële olie en ruikt veel sterker dan echte lavendel.
Wat zon betreft is de volle zon de meest ideale standplaats voor jouw Lavendel. Maar halfschaduw of een schaduw standplaats is ook geen enkel probleem. Wel moet je rekening houden met het feit dat jouw Lavendel minder uitbloeit zoals die dat wel doet in de volle zon. Ook zal de Lavendel minder bloemen bevatten.
Lavandula Angustifolia Hidcote:
Dit is veruit de meest verkochte lavendel soort, de Lavandula Angustifolia Hidcote is populair vanwege zijn rijkelijke, donkerpaarse bloemenpracht en zijn compacte groei.
De bekendste soort en het best geschikt voor ons klimaat. Aan te bevelen zijn Lavendel 'Dwarf Blue' (compact), Lavendel 'Hidcote' (donkere tint), Lavendel 'Munstead' (lichte tint), Lavendel 'Richard Grey' (donkere tint), Lavendel 'Alba' (wit) en Lavendel 'Rosea' (roze).
Lavendel staat het liefst op een zonnige en open plaats in je tuin. Zowel in je border als in een pot doet de lavendelplant het erg goed! Bij het planten van meerdere lavendelplanten moet je rekening houden dat je tussen de planten ongeveer 15 tot 20 cm ruimte houdt.
Er zijn namelijk planten die het in bepaalde periode prima doen binnen. Zo kunnen sommige buitenplanten in de winterperiode in huis overleven en zijn bollenplanten als narcissen, tulpen en hyacinten bekende buitenplanten die het binnenshuis enige tijd goed doen. In de zomer zou je lavendel binnen kunnen zetten.
Lavendel mag je (bijna) nooit water geven. Zelfs in droge periodes in de zomer vindt de plant zelf nog zijn water. Enkel bij nieuwe aanplantingen moet je water geven in droge lentes en zomers. Lavendel zal zelden afsterven vanwege te weinig water, echter wel bij teveel water.
Hoe vaak moet je lavendel water geven? Wanneer lavendel plant in de volle grond staat hoef je eigenlijk maar zelden water te geven. Alleen bij extreme droogte dient de lavendel plant wat vaker water te krijgen. Wanneer lavendel in een pot staat heeft deze iets vaker water nodig, maar geef nooit te veel water.
Om een lavendel mooi te krijgen en te houden is een beetje onderhoud noodzakelijk. Snoei en voed je planten twee keer per jaar en je lavendel ziet er veel mooier uit. Door het snoeien krijg je een compacte en volle plant.
Lavendel is een mediterrane heester die zonder snoei gemakkelijk 'verhout' aan de onderkant. Dat betekent dat de takken uitdrogen na de bloei en er geen nieuw groen meer aan kan groeien. De plant gaat op deze takken dus niet meer uitlopen, hij valt een beetje uiteen en wordt in zijn basis minder mooi.
Wij adviseren om de lavendel tweemaal per jaar te snoeien. De eerste keer na de bloei, waarbij je alleen de uitgebloeide bloemtakken wegsnoeit. De tweede keer na de winter (begin maart), waarbij de 1-jarige scheuten van vorig jaar tot bijna op het oude hout teruggesnoeid mogen worden.
Lavendel is bij uitstek geschikt als balkonbloeier omdat de plant goed tegen zon en wind kan en verkrijgbaar is in kleine formaten die passen in een bloembak tot de wat grotere die solo in een pot kunnen staan.
Een grote bos op tafel is al het halve werk - daar zit altijd wel iets tussen wat lekker ruikt. Dit zijn de geuren die je nodig hebt voor een écht lenteboeket: schik een sering, hyacint en narcis om het seizoen te verwelkomen. voor een heerlijk frisse, groene geur voeg je pioenroos toe.
Als ze goed gesnoeid worden, kunnen winterharde soorten ongeveer 15 jaar oud worden (in sommige gevallen zelfs 20 jaar). Je snoeit lavendel na de bloei, dat is zo rond augustus of september. Kies een moment waarop de bloemen nog geen zaad zetten. Dat betekent dat je af en toe nog een mooie bloem afknipt.
Plaats lavendel bij voorkeur op een zonnig plekje in uw tuin, in zanderige grond die het water goed doorlaat. Gebruik nooit bemeste tuinaarde als bodem.Daar gaat lavendel van dood.
Tip: gooi de uitgebloeide bloemen van de lavendel niet weg.Deze kan je laten drogen en bijvoorbeeld in een linnen zakje in je kleerkast leggen voor een heerlijke geur. Lees meer over hoe bloemen drogen.
In de zomerperiode kunnen lavendel, tijm, rozemarijn en andere kruiden uit een warm en droog klimaat ook naar binnen. Ze hebben het naar hun zin op een warme vensterbank. Als de buitenplanten te lang binnen staan, zijn ze wel extra gevoelig voor ziekten en plagen.
Verder heeft de plant nauwelijks verzorging nodig. Lavendel hoef je geen mest en ook geen water te geven. Geef alleen lavendel in pot af en toe water en planten in de volle grond alleen bij aanhoudend extreem warm en droog weer.
Waak over je planten
Hoe langer je planten binnen staan, hoe groter de kans wordt dat ze ziek worden. Door de hogere temperatuur zijn je buitenplanten een stuk gevoeliger voor plagen en ziektes. Onthoud dus dat, als je buitenplanten binnenhoudt, de planten niet in ideale omstandigheden leven.
Lavendel
Wanneer je deze geurstof inademt, heeft dit effect op je centrale zenuwstelsel en krijgen de hersenen kalmerende signalen binnen. Mensen houden dus ontzettend van lavendel. Vliegen, muggen, wespen, mieren, motten en slakken blijven liever weg van de plant.
Lavendelwit. Lavendel staat al lang niet meer alleen voor lavendelblauw: je hebt donkerpaarse, witte en roze lavendel. In een witte border staat de indrukwekkende Lavandula angustifolia 'Alba' erg mooi, heb je maar een klein tuintje kies dan de dwergvorm 'Nana alba', met sneeuwwitte bloemen.
Soorten wintergroene lavendel
Twee populaire soorten zijn de Lavandel Angustifolia, ook wel bekend als Engelse lavendel, en de Lavandula stoechas, ook wel bekend als Franse lavendel. Beide soorten zijn wintergroen en hebben de kenmerkende lavendelgeur en prachtige paarse bloemen.