In schooljaar 2021-2022 is gemiddeld 94% van alle kandidaten voor het eindexamen voor de middelbare school geslaagd. Op het VMBO was het percentage geslaagden 98%, op de HAVO was dit 91% en op het VWO is gemiddeld 93% geslaagd.
Het landelijk slagingspercentage voor het vwo examen is 92,0%. En daar wil jij natuurlijk bij horen!
Voor de meeste scholieren niet, al komen hierdoor natuurlijk wel meer leerlingen in de gevarenzone. Dat levert meer herkansers en ook meer zakkers op. Want helaas: ook het aantal geslaagden op havo en vwo is de laatste vijf jaren gedaald: van 93% naar 89% op het vwo en van 89% naar 85% op de havo.
14 september 2023
In examenjaar 2023 slaagde 89,4 procent van alle kandidaten voor het eindexamen. Dat is 2,6 procentpunt lager dan in 2019, het laatste jaar voor de jaren met coronamaatregelen. Toen slaagde 92,0 procent van alle examenkandidaten.
Vwo. Het vwo heeft een lager slagingspercentage dan vorig jaar, maar een hoger slagingspercentage dan in het laatste 'normale' jaar 2019. In 2022 slaagde 92,8% van alle eindexamenleerlingen op het vwo.
Nee, je mag maximaal 2 vijven OF 1 vijf en 1 vier OF 1 vier hebben op je eindlijst.
2 keer gezakt voor vwo examen
Ben je 2 keer gezakt voor je vwo examen? Dan beslist de school hoe zij met deze situatie omgaat. Bijvoorbeeld door samen met de leerling tot de conclusie te komen dat het beter is om naar een andere school te gaan.
Wil je cum laude slagen in het vwo? Dan moet je een 8,0 of hoger hebben voor het gemiddelde van de eindcijfers voor:de vakken in het gemeenschappelijk deel van het profiel. het combinatiecijfer.
Het slagingspercentage voor het theorie-examen B ligt bij het herexamen fors lager dan het percentage kandidaten dat meteen de eerste keer slaagt. Waar vorig jaar 49,9 procent van de kandidaten de eerste keer voor de theorietoets slaagde, was het percentage bij een herkansing nog maar een magere 40,7 procent.
Geen regels studieduur vmbo, havo, vwo
In het schoolreglement van de meeste scholen staat dat leerlingen: maximaal 1 keer mogen blijven zitten in dezelfde klas;1 keer mogen zakken voor het examen;of 2 keer mogen blijven zitten in verschillende klassen.
Je mag twee keer een 5 hebben of één 5 en één 4, maar dan moeten al je andere eindcijfers 6 of hoger zijn en het gemiddelde van al je eindcijfers ten minste 6,0 zijn. Let op dat geen enkel eindcijfer (afgerond) lager mag zijn dan een 4.
Zakken voor de havo of het vwo
De meest gangbare optie is om het examenjaar opnieuw te doen. Het jaar daarop zal je dan weer het volledige centraal examen doen. Je kan er ook voor kiezen om alleen de vakken waar je voor bent gezakt opnieuw te halen via het staatsexamen.
Als je voor je 1ste examenkans niet geslaagd bent, moet je je dus het volgende academiejaar opnieuw inschrijven voor dat opleidingsonderdeel.
Slagingspercentage
In examenjaar 2023 slaagde 89,4% van alle kandidaten voor hun eindexamens. Dit percentage is lager dan de periode waarin er extra examenmaatregelen getroffen waren vanwege de coronapandemie (examenjaren 2020, 2021 en 2022).
U bent geslaagd als u 50% hebt behaald op het examen of de indicator geslaagd hebt gekregen.. Als u een examen meerdere keren aflegt (bv. als u nog eens wilt deelnemen in de hoop een betere score te behalen) behoudt u het hoogste resultaat, ook als u bij een volgende poging slechter scoort.
Op het vwo wordt zowel het hoogst gemiddelde schoolexamencijfer (gemiddeld 6,74) als het gemiddelde eindcijfer (gemiddeld 6,76) behaald van alle niveaus.
De drie makkelijkste steden om het rijbewijs te halen zijn Maastricht, Deventer en Weert, allemaal met een slagingspercentage van meer dan 60%. Dus de tip van de dag is: wil je in 1 keer slagen, ga dan in Limbabwe wonen.
Er zit altijd verschil tussen de examens uit het eerste en tweede tijdvak. Maar het is niet gezegd dat een herexamen moeilijker is dan het originele examen. Beide examens worden zorgvuldig samengesteld. Wat voor de meeste leerlingen een groot voordeel is, is dat je bij een herexamen maar voor 1 vak hoeft te leren.
In Nederland slaagt 51 procent van de mannen in één keer voor het rijexamen.Bij vrouwen is dit 48 procent. Dat lijkt misschien op het oog geen groot verschil. Maar bij 1000 examens zakken er 30 vrouwen meer dan mannen.
Het vwo is niet veel moeilijker dan havo
De meerderheid vindt het vwo niet veel moeilijker dan de havo, al neemt de moeilijkheidsgraad wel iets toe naarmate je verder komt. Er wordt dieper op de stof ingegaan en je hebt meer inzicht nodig, ondervond Hugo.
Je mag één centrale examen herkansen, als je denkt dat je het beter kunt. Ook als je een voldoende hebt gehaald voor dat vak.
Is een 5.5 voldoende? Ja, alle cijfers boven een 5.5 zijn voldoende. Wat is de 5.5 regel? Gemiddeld moeten alle resultaten van je centraal examen minimaal een 5,5 (voldoende) zijn.
u bepaalt hoe lang u over het halen van een diploma doet: de certificaten voor losse vakken zijn 10 jaar geldig; u college-examens heeft in plaats van schoolexamens; u alleen een staatsexamen kunt herkansen in het jaar dat u dat staatsexamen maakte.
Samengevat zijn de opties als volgt: Het hele jaar overdoen: alle vakken opnieuw volgen en het examen opnieuw maken. Dit kan op een middelbare school, bij het vavo of op een privéschool. Deelcertificaten halen: het examen opnieuw maken voor de vakken die je onvoldoende hebt afgesloten.
Diploma halen en studeren tegelijk. Ben je nét gezakt voor je havo- of vwo-examen en moet je nog één of twee vakken halen? Dan kun je op het VAVO Lyceum je havo- of vwo-diploma halen én beginnen met een (versnelde) mbo-opleiding of een hbo-studie.