De hoofdregel is dat het recht om vrij te vragen, bij de werknemer zelf ligt. Wil een werkgever daarvan afwijken?Dan moet hij dat schriftelijk vastleggen en moeten beide partijen akkoord zijn. Staat het niet in je arbeidsovereenkomst of cao en moet je tegen je zin verplicht een vrije dag opnemen?
Een werknemer mag zelf bepalen wanneer hij vakantie opneemt, tenzij er bepaalde verplichte vrije vakantiedagen zijn vastgelegd in de cao of arbeidsovereenkomst. Bijvoorbeeld een periode aan collectieve vrije dagen tijdens een periode dat je bedrijf gesloten is, zoals tijdens de bouwvak of schoolvakanties.
Uw werkgever mag uw werktijden veranderen als dit in uw contract, cao of bedrijfsregeling staat. Deze afspraak heet een wijzigingsbeding.
Antwoord. Bij het ontbreken van een collectieve regeling geldt in principe 28 dagen van tevoren. Wanneer dit door de aard van het werk onmogelijk is, zoals vaak het geval bij een nulurencontract, geldt een minimum van 4 dagen van tevoren.
Weekenddienst. Uw werkgever kan u verplichten op zaterdag te werken in het belang van de organisatie. Uw werkgever kan u niet verplichten op zondag te werken, behalve als u en uw werkgever hierover afspraken maken. Organisatieomstandigheden kunnen werken op zondag echter nodig maken.
De werkgever mag zich namelijk beroepen op het instructierecht. Met dit recht mag de werkgever voorschriften opstellen waar een werknemer zich aan moet houden. ,,Dit geldt dus ook voor de verplichting om naar kantoor te komen”, aldus Van Es.
Een werkgever kan een verlofaanvraag voor werk alleen afkeuren met een gewichtige reden. Een gewichtige reden voor het afkeuren van verlof kan bijvoorbeeld zijn: (Verwachte) extreme drukte in de periode dat het verlof wordt aangevraagd. Reeds ingediend verlof van collega's in dezelfde periode.
Uw reistijd tussen huis en werk (en terug) telt niet als werktijd.Behalve als u activiteiten uitvoert in opdracht van uw werkgever. Voor beroepschauffeurs telt de reis tussen huis en standplaats niet mee voor het maximale aantal rij-uren per dag.
Arbeidsduur. De meeste voltijders hebben een arbeidsduur van 38 uur per week. 36 en 40 uur komen ook veel voor.
Voorkomen is beter dan genezen. Het is daarom te overwegen om in de arbeidsovereenkomst of het personeelshandboek een boete op te nemen voor werknemers die te laat komen. Ook is het mogelijk een boete vast te leggen als sprake is van meer dan bijvoorbeeld 3 keer per kalenderjaar te laat komen.
Volgens de wet is het de werkgever niet toegestaan te vragen naar medische klachten, symptomen of naar de aard of oorzaak van de ziekte. Griep, migraine, nekklachten, een blaasontsteking, een burn-out of iets anders ergs.
In de cao horeca staat vastgelegd dat je werkgever het rooster ten minste drie weken van tevoren bekend moet maken. Als je rooster bekend is mag deze niet zomaar gewijzigd worden. Als je werkgever het rooster toch wil wijzigingen, dan moet er een zwaarwegend bedrijfsbelang zijn.
Juridisch Loket en rechter
Als u er zelf met uw werkgever niet uitkomt, kunt u advies inwinnen bij het Juridisch Loket. In het uiterste geval moet een rechter uitspraak doen over uw meningsverschil.
Géén verplichting
Het antwoord daarop is nee. De werkgever heeft niet de mogelijkheid om een werknemer te verplichten zijn vakantiedagen op te nemen. Op de werkgever rust ook niet de verplichting om de werknemer op vakantie te sturen. Het opnemen van vakantie is de verantwoordelijkheid van de werknemer zelf.
Tijdens een collectieve bedrijfssluiting is het toegestaan om medewerkers te verplichten om hun vakantiedagen op te nemen. Maar een collectieve bedrijfssluiting kan niet zomaar worden ingevoerd. Dit moet duidelijk in de arbeidsovereenkomst en/of de cao zijn opgenomen.
Werknemers krijgen een wettelijk aantal vakantiedagen per jaar. In uren is dit 4 keer het aantal uren dat u per week werkt. Als u bijvoorbeeld het hele jaar 25 uur per week werkt, heeft u recht op 100 vakantie-uren per jaar. Daarmee kunt u in ieder geval 4 weken vakantie per jaar opnemen.
Minder werken heeft altijd financiële impact.Je krijgt minder salaris en je bouwt minder pensioen op. Je kunt dat opvangen door te (be)sparen, beleggen, te onderhandelen over je salaris of je kunt met deeltijd pensioen gaan. Mogelijk krijg je ook recht op toeslagen.
Je bruto-inkomen is € 2.500,- voor 40 uur. Netto komt dat neer op € 2.112,-. Ga je 32 uur werken, dan is je parttime percentage 80%.
Tijdens pauzes werkt u niet en heeft u geen recht op loon. In uw arbeidsovereenkomst of cao kunnen afspraken staan over doorbetaling van loon tijdens de pauze.
Wanneer douchen en omkleden verplicht is voor de werknemer, bijvoorbeeld omdat het noodzakelijk is in het kader van goed arbobeleid – de werknemer werkt bijvoorbeeld met gevaarlijke stoffen – dan zal douchen en omkleden tot de arbeidstijd horen.
Conclusie. De voorzichtige conclusie die je uit dit overzicht kunt trekken, is dat je van een werknemer een reistijdvermeerdering tot drie uur per dag wel mag vragen (afwijkende (individuele of collectieve) afspraken daargelaten). Je moet daar dan wel een goede reden voor hebben.
Voor het opnemen van vakantiedagen geldt dat een werknemer altijd eerst zijn vakantiedagen opneemt die als eerste voor verval of verjaring in aanmerking komen. Voor de meeste mensen zijn dit de wettelijke vakantiedagen. U moet wettelijke vakantiedagen opnemen in het opbouwjaar of in de eerste 6 maanden daarna.
in uw cao of bedrijfsregels staat dat u niet mag thuiswerken. uw werkgever een goede reden heeft om uw verzoek te weigeren. Bijvoorbeeld als er grote problemen ontstaan in het rooster. Of als er een onveilige situatie ontstaat op uw werk.
Werkgevers kunnen de behoefte hebben om hun werknemers te controleren. Bijvoorbeeld als mensen thuiswerken. Monitoring van personeel is niet altijd verboden. Maar werkgevers moeten wel rekening houden met de privacy van hun werknemers.