De test gaat om de uitstraling, de augurk, de beet en de smaak van de verschillende augurken. Kesbeke komt in alle categorieen als beste uit de "pot"! En mag zich daarmee eervol winnaar bekronen tot de lekkerste augurk van Nederland!
Wat dat betreft is een augurk absoluut een gezonde optie. Vergis je echter niet, je kunt ze niet eindeloos blijven eten. Dit komt omdat er relatief veel natrium in zit. Per 100 gram augurken zit je al aan 350 mg natrium, terwijl het Voedingscentrum maximaal 2,4 gram per dag adviseert.
Er zit veel vitamine K in augurken. Vitamine K ondersteunt onder andere een normale bloedstolling. Wanneer je hier een tekort van hebt, kan zelfs een klein wondje lang blijven bloeden. Eén augurk kan al 15% van de dagelijkse hoeveelheid vitamine K leveren.
Er wordt wel eens gezegd dat augurken helpen bij afvallen. Augurken bevatten weinig calorieën zo een 14 calorieën per 100 gram augurken. Je kunt er daarom veel van eten zonder dat je aankomt. Maar gezond zijn ze helaas niet.
De lekkerste groenten en fruit koop je bij Groentebroer.nl. Wij bezorgen supersnel door heel Nederland en een deel in België.
Augurken hoef je niet te koken, stomen, verwarmen of bakken om ze te kunnen eten. Rauw zijn ze heel goed eetbaar, bijvoorbeeld als tussendoortje. Een bekend gerechtje met augurk is de rolmops, een gefileerde haring gevuld met augurk wordt opgerold en in azijn gelegd.
Augurken zijn over het algemeen in elke supermarkt te koop, je vindt ze vaak bij de conserven in glazen potten. Naast de zilveruitjes en Amsterdamse uien, die overigens allebei ook onmisbaar zijn in de keuken als het aan mij ligt.
De gezondste keuze is de natriumarme augurk van het merkt Kesbeke. Je hebt bij deze soort geen nadelen van het overtollige natrium wat in de meeste andere merken wel zit. Ter vergelijking wordt de natriumarme versie van Kesbeke met de normale soort van het huismerk AH vergeleken.
Is de augurk gezond? Komkommers zijn gezond, dus het originele vruchtje waarvan de augurk gemaakt wordt ook! Er is echter een grote maar: de augurk wordt bewerkt met zout en soms met suiker, wat het natuurlijk een flink stuk minder gezond maakt. Desondanks blijft de augurk relatief arm aan calorieën.
Er zit 1 gram vet in 1 stuk (35 gram) augurk met plakje ham, waarvan 0,3 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Boost voor je immuunsysteem
Die elektrolyten zouden namelijk ook een fijn medicijn tegen een kater zijn. En het sap van augurken barst bovendien ook van de antioxidanten en vitamine C en E. Augurkensap zou daarmee een warme immuunsysteem-booster zijn.
Augurkensap is een goede bron van vitamine A en E. Het bevat ook onwijs veel antioxidanten die je lichaam beschermen tegen ziektes en kwaaltjes.
Waarom de cravings naar augurken? Ben jij een van de vele vrouwen die tijdens de zwangerschap niet weg kan blijven van augurken? Dat kan komen door de sterke smaak van zuur van augurken, waar veel zwangeren behoefte aan hebben. Dit kan ook helpen tegen ochtendmisselijkheid.
Voldoende water drinken voor, na en tijdens het sporten is daarom van belang, maar het vocht uit een pot augurken zou voedingswetenschapper Liesbeth Smit niet aanraden. “Het sap bevat water, suiker, azijn, zout. Dit drinken is op geen enkele manier gezond.
Een augurk is een kleine komkommer. Met het verschil dat een augurk rauw niet lekker is. Daarom worden augurken ingelegd in azijn, eventueel met kruiden en/of suiker. Er zijn vele verschillende soorten augurken: van zeer klein (cornichons) tot heel groot (zure bommen).
Paprika's bevatten veel gezonde voedingsstoffen. De paprika is rijk aan vezels en een natuurlijke bron van vitamine E, folaat (vitamine B11) en vitamine B6. Ook is de paprika een goede bron van plantaardig eiwit. De gele en roodoranje kleur duidt op een grote hoeveelheid bètacaroteen.
Mosterd bevat per 100 gram bijna 3,5 gram zout, dat is relatief veel. Het advies voor volwassenen is om niet meer dan 6 gram per dag binnen te krijgen. Omdat er veel zout in zit, is mosterd een minder gezonde keuze.
Zuurkool combineert een van de gezondste groenten (kool) met een van de gezondste manieren om voedsel te bereiden: fermentatie. Dit samen maakt dat zuurkool ontzettend gezond is. Hoog tijd dus om weer eens te genieten van deze winterse kost.
Er zitten niet veel voedingsstoffen in de augurk, behalve vitamine K (1 augurk bevat 15% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid). Daarnaast bevat de augurk veel zout. Conclusie: een augurk is een prima tussendoortje en altijd beter dan een zak chips, maar beter niet een hele pot leegeten.
Augurk met ham. Meestal wordt augurk met boterhamworst gecombineerd, maar een augurk smaakt ook prima met een plakje ham eromheen. Boterhamworst is namelijk vet varkensvlees; terwijl ham weinig calorieën en vetten bevat.
Er zitten 5 kilocalorieën in 1 grote (20 gram) augurken. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'augurken'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
In het geval van de zoetzure augurk worden er suiker en vaak nog wat specerijen aan toegevoegd. De laatste variant is zout, vanwege het zoutbad, maar ook een beetje zuur, vanwege de melkzuurfermentatie. Omdat het een gefermenteerd product is, heeft het ook een wat complexere smaak dan de 'gewone' ingelegde augurken.
Augurk invriezen? Het kan wel, maar we raden het af omdat je de augurken na ontdooien niet meer op de gebruikelijke wijze kunt eten.