Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er geen reden is om je zorgen te maken over mogelijke schadelijke stoffen die vrijkomen als je eten opwarmt in een magnetron. Het opwarmen van eten in de magnetron is net zo veilig als opwarmen in een pan of in de oven.
Een nadeel van een magnetron is dat het voedsel soms niet gelijkmatig verhit wordt. Daardoor kunnen eventuele schadelijke bacteriën overleven in het voedsel dat niet goed heet wordt. Het is daarom verstandig om het voedsel een aantal keer om te scheppen tijdens het verwarmen.
In een magnetron zit een onderdeel dat microgolfstraling produceert. Deze golven zetten de apolaire moleculen in het eten in beweging. Dit zijn water, koolhydraten en vet moleculen. De beweging of frequentie van de moleculen wordt door de straling opgevoerd.
De microgolfoven is veilig
De conclusies waren duidelijk: koken met de microgolfoven houdt geen groter risico in voor de gezondheid dan het traditionele koken. De microgolfoven is geen bron van schadelijke straling.
Al ons voedsel bestaat uit moleculen. Wanneer je voedsel in de magnetron verwarmt, gaan deze moleculen door elektromagnetische stralen sneller bewegen.Daardoor ontstaat warmte. Je kunt het vergelijken met wanneer je je handen heel snel langs elkaar beweegt, dan voel je ook dat deze warmer worden.
Het enige nadeel van een magnetron is dat de warmte soms niet helemaal gelijk wordt verdeeld over het gerecht.
Dek de schaal af met een deksel, bord of magnetronfolie. Zo blijft het vocht in de maaltijd en kan het goed heet worden. Schep het eten tijdens het verwarmen het eten 1 of 2 keer om. Ook als je een draaiplateau in je magnetron hebt is het nog steeds belangrijk goed te roeren tussendoor.
Een kant-en-klaarmaaltijd moet dus, net als een gewone maaltijd, voldoende voedingsstoffen bevatten. Het is belangrijk dat de maaltijd niet te veel ongezonde toevoegingen bevat, zoals veel zout of suiker. Met de gezonde kant-en-klaarmaaltijden van Uitgekookt weet je zeker dat je geen onnodige toevoegingen binnenkrijgt.
Een magnetron kan veilig gebruikt worden voor het ontdooien, verwarmen of bereiden van voedsel. Bij het verwarmen van voedsel in de magnetron worden geen nieuwe stoffen gevormd. Door het verwarmen kan er alleen wat water vrijkomen of verdampen, waardoor het eten een beetje kan uitdrogen als het niet wordt afgedekt.
Ioniserende straling is ook in de natuur aanwezig. Onze aarde en ook ons eigen lichaam bevatten radioactieve stoffen, die straling uitzenden. Iedereen staat voortdurend bloot aan natuurlijke stralingsbronnen. Alleen merk je dat niet; de mens heeft er geen zintuig voor.
De magnetron is niet alleen handig voor het opwarmen van kliekjes, het is ook veilig. Met de oven, pan of airfryer kan het ook ook. - Het antwoord op de vraag: hoe warm je eten weer veilig op? Je kunt eten veilig opnieuw opwarmen in de magnetron.
Hoe sneller je eten klaar is (hoe korter de kooktijd) hoe beter dat voor het vitaminebehoud van je voedsel is. Door je voedsel in de magnetron te stomen, blijven alle vitamines en mineralen behouden. Beter dan bij bakken, koken of verwarmen in de oven.
2. Ovenschotels. De restjes van die heerlijke ovenschotel hoef je niet zomaar in de vuilnisbak te kegelen, maar als je hem in de microgolfoven opwarmt, is hij veel te droog. Giet er daarom een beetje water over, dek hem af met aluminiumfolie en zet hem in de oven op 160 graden.
De witte Chinese bakjes zijn gemaakt van polypropeen, wat stevige en tegelijkertijd wendbare eigenschappen heeft. Hierin kunnen gerechten warm worden gehouden, bewaard of meegegeven worden. De Chinese bakjes zijn tevens magnetron bestendig en geschikt voor in de vriezer.
Ja kunt meer met een magnetron dan eten opwarmen. Al het eten wat je kookt, stoomt of pocheert, kan ook gaar gemaakt worden in de magnetron. Je kunt niet alleen groente of aardappelen koken in de magnetron. Je kunt er ook vlees of vis mee klaarmaken.
Doe de macaroni of spaghetti in een schaal, giet het water erbij en eventueel wat zout. Doe de deksel op de schaal. Kook de macaroni of spaghetti gaar in 6 minuten op HOOG (100%).
Bladgroenten zoals bijvoorbeeld sla, spinazie en andijvie bevatten nitraat en dat is een stof die kan omgezet worden in nitriet. Nitriet is een acuut gif en bindt zich met ons bloed, waardoor het bloed minder zuurstof kan vervoeren.
Bladgroenten zoals bijvoorbeeld sla, spinazie en andijvie bevatten het meest nitraat en dat is een stof die omgezet kan worden in nitriet. En net dàt nitriet is gevaarlijk voor de gezondheid."
Je kunt eten absoluut opwarmen in de oven, maar dat duurt wel langer dan in de magnetron. Bovendien wordt het eten, door de warme lucht, eerder droog. De magnetron is dus beter geschikt voor het opwarmen van maaltijden. Zet de temperatuur van de oven niet te hoog, bijvoorbeeld 110 of 120 graden Celsius.
De kilobakken die veel gebruikt worden door de Chinese restaurants hebben wij allen wel eens op tafel gehad! Babi Pangang met Bami, Nasi of witte rijst en een bakkie sambal... Stevige plastic containers in spuitgiet kwaliteit die zelfs in de oven kunnen tot 120 graden.