Zij overwinteren als volwassen kever, nooit als ei of larve, in spleten hout, tussen boomwortels, achter loszittend boomschors, onder bladeren of mos en andere plaatsen waar zij kunnen schuilen tegen de kou, zoals zolders en schuurtjes.
Ruim bladeren en stengels niet op, voor lieveheersbeestjes is dit de ideale beschutting tijdens de winter. Zorg voor een gevarieerde beplanting in je tuin. Meidoorn, linde en hazelaar zijn populair bij lieveheersbeestjes.
Ze mogen nog zo schattig zijn, niemand wil zo'n zwerm in huis. Vooral Aziatische lieveheersbeestjes kunnen in grote zwermen voorkomen, zeker nu het kouder wordt. Ze gaan op zoek naar lichtgekleurde en warme oppervlakken zoals de betonmuren van een bunker of de gevelbepleistering van een huis.
Zoals bij veel insecten en plaagdieren is het belangrijk om kiertjes, gaatjes en ingangen van buiten naar binnen af te dichten. Voor insecten zoals het lieveheersbeestje zijn het vaak de ruimtes onder de deuren en rond leidingen waardoor zij naar binnen kunnen kruipen.
Waarom zitten er lieveheersbeestjes in mijn huis? De kans is groot dat u lieveheersbeestjes in uw huis hebt aangetroffen tijdens de koudere maanden. Dat komt omdat ze in de winter een winterslaap houden, maar in de lente komen ze tevoorschijn als de temperaturen geleidelijk aan warmer worden.
Bescherming. Men zegt dat lieveheersbeestjes de parasieten op planten eten om anderen ertegen te beschermen. Daarom kan het zien van veel lieveheersbeestjes betekenen dat je bescherming nodig hebt. Probeer je muur te laten zakken en laat dierbaren je beschermen.
Waarom zie je ze nu ineens heel veel? Als jij nu ineens opvallend veel lieveheersbeestjes in je huis ziet, dan 'betrap' je ze waarschijnlijk op hun tocht terug naar buiten. Lieveheersbeestjes kiezen er namelijk vaak voor om in het voorjaar weer naar buiten te gaan en soms, als het lekker weer is, al iets eerder.
Mieren zijn voor de meeste larven en volwassen lieveheersbeestjes geduchte vijanden.
Ei. Eieren worden meestal in groep afgelegd, geel-oranje rechtopstaande eitjes, enkele millimeters groot, in een cluster aan de onderkant van bladeren, in de buurt van bladluizen. Een vrouwelijk lieveheersbeestje kan 20 tot 50 eitjes per dag afleggen.
Verder zijn de lieveheersbeestjes dol op de pollen van verschillende kruiden, zoals bieslook, dille, knoflook, munt, mosterd en nog veel meer.Maar ook op paardenbloemen en klaprozen. Dit noem je een echte win-winsituatie. Zo heb jij namelijk verse kruiden en de lieveheersbeestjes die de bladluizen eten!
Op zonnige dagen in het najaar (vooral in oktober) gaan volwassen lieveheersbeestjes massaal op de vleugels, op zoek naar plaatsen om te overwinteren. Daarbij landen ze op door de zon beschenen oppervlakken waarbij ze een voorkeur hebben voor lichtgekleurde, hoge gebouwen, in buitengebieden, maar ook in de stad.
Dit is voornamelijk bladluis en schildluis maar andere kleine diertjes zoals kleine larven van andere insecten, bladhaantjes, trips en spintmijten worden eveneens gegeten. Ook eieren van vlinders en jonge rupsen kunnen op het menu staan.
Een hongerig volwassen lieveheersbeestje kan per dag zelfs 50 bladluizen eten! Wetenschappers schatten dat ze in hun leven maar liefst 5000 bladluizen verslinden en aangezien een lieveheersbeestje maar ongeveer een jaar leeft is dat behoorlijk wat.
Op zoek naar kieren en naden. Huizen zijn voor de beestjes een perfecte overwinterplaats, het is er lekker warm en beschut. Tijdens het overwinteren eten de lieveheersbeestjes niks en planten zich ook niet voort. Het grootste deel van de tijd zitten ze stil en teruggetrokken in een hoekje.
Plant kruiden: Lieveheersbeestjes zijn dol op kruiden met gele of witte bloemen. Overweeg het planten van peterselie, bieslook, koriander, dille en venkel, die ze graag zullen bezoeken. Oregano en tijm zijn twee planten waar de beestjes zich graag in nestelen, dus deze kunnen ook helpen ze naar jouw tuin te lokken.
Er wordt gezegd 'hoe feller de kleur, hoe giftiger het lieveheersbeestje'. Rode lieveheersbeestje zijn dus zelfs giftiger dan de gele want ze vallen met hun knalrode kleur harder op in de natuur. De gele beestjes zijn dan wel minder opvallend maar hebben dus ook minder gif in zich.
Een volwassen lieveheersbeestje eet gemiddeld 80 bladluizen per dag en zijn larve maar liefst 120! Lieveheersbeestjes grijpen een bladluis met hun kaken vast en zuigen deze leeg. De oudere larven en de volwassen lieveheersbeestjes eten een niet al te grote bladluis zelfs volledig op.
Bij de paring klimt het mannetje half op het vrouwtje waar naar enig gefriemel de inseminatie plaatsvindt. Het vrouwtje gaat er daarna alleen vandoor om ergens – vaak in de buurt van bladluizen – de eitjes af te zetten. De larven kruipen na enkele dagen uit het ei en gaan dan op zoek naar prooi, meestal bladluizen.
Het goede nieuws is dat lieveheersbeestjes in de winter niet eten, dus geen schade zullen aanrichten in huis. Ze zullen in de lente uit eigen beweging weer vertrekken, naar buiten vliegen. Wil je toch nu al van ze af, dan is een groepje opvegen met stoffer en blik en ze buiten zetten de beste oplossing.
Lieveheersbeestjes kunnen alleen met de wind mee vliegen. Als die wind richting het strand staat, kunnen ze daar dus terecht komen. "Ze komen dan voor een onoverzichtelijke plas water uit. Daar willen ze niet boven vliegen.
Het aantal stipjes blijft hun hele leven hetzelfde. Er zijn soorten die 2 stipjes hebben maar ook die er wel 24 op hun schildje hebben. Hoeveel stipjes hebben de lieveheersbeestjes bij jou in de tuin?
Kantoorgebouwen en woningen vormen welkome overwinterplekken voor één van onze lievelingen: lieveheersbeestjes. Op zoek naar beschutting om de kou te overleven vinden ze altijd wel een plekje waar ze niemand kwaad doen. Als het weer kouder wordt kunnen zij soms wel met honderden tegelijk aangetroffen worden in huis.
Het heeft nog geen stippen en de vleugels zitten opgevouwen onder de dekschilden. Dit is een jong lieveheersbeestje. Het lijkt nog niet op de ouders. Daarom noem je het een larve.
De meeste lieveheersbeestjes eten bladluizen.Dat zijn kleine diertjes die plantensap drinken. Een lieveheersbeestje lust er wel 100 per dag. Maar er zijn ook soorten die schimmels of planten eten.