Maar wist je dat zink ook een grote rol speelt in je slaap? Hoewel zink niet direct de slaap triggert blijkt uit onderzoek dat de aanwezigheid van het mineraal in je bloed je wel helpt sneller in slaap te vallen. Daarnaast kan zink je helpen zowel de slaapduur als de slaapkwaliteit te verbeteren.
Symptomen van een zink tekort: Als het lichaam niet voldoende zink binnenkrijgt treden problemen op met het genezen van wondjes of met het gezichtsvermogen. Ook kan het leiden tot diarree en verminderde weerstand tegen infecties.
Vitamine D en slaapproblemen. Vitamine D helpt bij het reguleren van het slaap-waakritme. Dit heeft recent onderzoek aangetoond. Hiermee is het verband aangetoond tussen vitamine D tekort en slaapproblemen.
Zink is belangrijk voor de werking van enzymen en voor de celgroei. Bij mensen met een zinktekort verbetert zinksulfaat de wondgenezing, vooral als er sprake is van chronische wonden, zoals doorligwonden. Het kan enkele weken tot maanden duren voor het effect merkbaar is.
In principe is de beste tijd om zink supplementen te slikken vooral gebaseerd op je eigen voorkeur, maar zink op een lege maag innemen kan sommige mensen misselijk maken. Daarom is de ochtend - voordat je iets gegeten hebt - misschien niet het beste moment.
Het houdt je haren sterk, draagt bij aan een normale haargroei en helpt bij het behouden van glanzend haar. Daarnaast voedt zink je huid van binnenuit wat helpt bij het gezond houden van de huid. Concentratie en geheugen. De vruchtbaarheid van mannen en vrouwen.
Tussen 1 en 3 uur: Als je in deze uren wakker wordt dan kan het zijn dat er iets mis is met je lever. Geestelijk gezien kan het betekenen dat je boos bent of veel woede hebt die je niet op een goede manier kan verwerken. Tussen 3 en 5 uur: Op dit tijdstip heb je te maken met je longen.
Zink is onderdeel van vele enzymen in het lichaam. Enzymen zijn stoffen die nodig zijn om processen in het lichaam mogelijk te maken. Zink zorgt voor de opbouw van eiwitten, groei en vernieuwing van weefsel, de stofwisseling en een goede werking van het afweer- en immuunsysteem.
Door elke dag voldoende vitamine D op te nemen, voorkom je slaapproblemen en daar wordt je nachtrust logischerwijs alleen maar beter van. Vitamine D kan de slaap gedeeltelijk beïnvloeden door te helpen bij het reguleren van je biologische klok, zodat je dagelijkse slaapcycli synchroon loopt.
Zink ondersteunt het herstellend vermogen van je huid, omdat het bijdraagt aan het proces van celvernieuwing. Omdat het een antioxidant is zorgt het ervoor dat cellen beschermd worden tegen vrije radicalen, die mogelijk schadelijk zijn voor je huid.
Gezondheidsclaim. Zink helpt gezonde cellen en weefsels te beschermen en is goed voor haren, huid en nagels. Daarnaast draagt het bij aan een normale vruchtbaarheid voor zowel man als vrouw.
Ga sporten en bewegen, overdag of vroeg in de avond. Neem 's avonds geen koffie, andere drank met cafeïne en nicotine. Stop een uur voor het slapengaan met kijken naar tv, tablet, computer en smartphone. Zorg een uur voor het slapengaan voor ontspanning (korte wandeling, warm bad, ontspanningsoefeningen, muziek).
Vitamine C heeft een positieve invloed op opname van seleen. Vitamine D bevordert calciumopname. Calcium heeft een belemmerende invloed op de opname van fosfor, magnesium, zink en ijzer (zowel heem als non-heem). Magnesium kan zich binden aan fosfor en zo de opname van magnesium belemmeren.
Natuurlijk slaapmiddel: magnesium
Net zoals het natuurlijke middel melatonine, is magnesium ook een slaapmiddel. Sterker nog, het kan met elkaar samenwerken. In combinatie met elkaar zorgen de twee stoffen voor een betere regulatie van je bioritme.
Functie van zink
Zink is nodig bij de celdeling, celgroei, wondgenezing, en de afbraak van koolhydraten. Zink is voorts zeer belangrijk voor de smaakontwikkeling en het nachtelijke gezichtsvermogen. Daarnaast is zink betrokken bij de aanmaak van insuline.
Zink en magnesium als voedingssupplement
Om gezond te blijven is het dus belangrijk om via evenwichtige en gevarieerde voeding voldoende zink en magnesium binnen te krijgen. VitOrtho kan daarbij een goede aanvulling zijn met de 4 in 1 mineraalformules.
De belangrijkste leverancier van het mineraal zink zijn dierlijke producten zoals vlees, zuivel en vis. Ook verschillende soorten noten bevatten zink. De meeste zink zit echter in schaal- en schelpdieren zoals oesters, garnalen en mosselen. In mindere mate komt zink voor in brood, peulvruchten en rijst.
“Mensen die niet diep genoeg slapen, voelen zich overdag niet goed uitgerust. Niet diep genoeg slapen kan te maken hebben met het gebruik van bepaalde middelen, zoals alcohol of slaaptabletten. Je slaapt dan wel, maar de kwaliteit is niet optimaal. Diep kunnen slapen hangt ook samen met de opgebouwde slaapdruk.
Door de cortisol (stresshormoon) in je lichaam zal je dus wakker worden. Als je dan rond 3-4 uur wakker wordt gaan we vaak kijken hoe laat het is. Deze lichtbron zorgt naast je alertheid dat je brein een seintje krijgt voor een nieuwe dag.
Oorzaken van het probleem te vroeg wakker worden
Soms ligt de oorzaak van het te vroeg wakker worden in eerste instantie bij een te drukke komende dag. Je gaat dan al naar bed met het gevoel dat morgen zo vol is. Door de verhoogde alertheid en je bezige brein zal je lijf de neiging hebben je al vroeg wakker te maken.
Zink, medicatie en alcohol
Een zinktekort wordt verergerd doordat een zinktekort de lever beschadigt terwijl daarnaast alcohol de lever aantast.
Wat is veilig
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zink per dag is 7mg voor een vrouw en 9mg voor een man. De maximale veilige dosis Zink voor een volwassene is 25mg per dag.
Het is een spoorelement die je in een kleine hoeveelheid nodig hebt om gezond te blijven. Zink is belangrijk bij veel verschillende processen in ons lichaam. Alle cellen in ons lichaam hebben zink nodig voor o.a. de opbouw van eiwitten, de groei en ontwikkeling van weefsel en een goede werking van het immuunsysteem.