'Wanneer je druk uitoefent op je gewrichten door je rug te draaien of te kraken, komt er gas vrij (dat is het krakende geluid)', legt hij uit. 'Zo nu en dan is dat geen probleem, maar als je dit dagelijks doet, kan je kraakbeen verslijten, wat leidt tot pijn of mogelijke pees- en ligamentscheuren.
Bij artrose kan het voorkomen dat de gewrichten een krakend geluid maken bij bewegen. Het krakende geluid wordt veroorzaakt doordat het kraakbeen en onderliggende bot van structuur veranderen. Het kraken is op zichzelf niet schadelijk of pijnlijk.
Een misvatting is vaak dat mensen denken dat botten over elkaar schuren, maar dat is niet het geval. Het geluid wordt veroorzaakt door vrijkomende gasbelletjes. Kraken is dus ongevaarlijk. Over het algemeen heeft kraken ook geen bijwerkingen.
Er wordt kracht uitgeoefend in de geblokkeerde bewegingsrichting. Het knakkende geluid dat je kunt horen heeft te maken met de luchtdruk in het gewricht. Wordt er druk op het gewricht uitgeoefend - en wordt deze druk snel heel hoog - dan knappen de gasbubbels in het kapsel van het gewricht als het ware uit elkaar.
Het knakkende geluid
Wat gebeurt er dan wel? In je gewrichten zit vocht dat er voor zorgt dat je je gewrichten soepel kunt bewegen. Wanneer je hard aan je vinger trekt ontstaat er een onderdruk in het vocht waardoor er een beetje verdampt. Daardoor wordt de druk weer normaal en dat zorgt voor de “knak”.
Knakken niet schadelijk
Dan meteen het goede nieuws: het kan geen kwaad. Uw gewrichten komen er niet losser door te zitten, u krijgt er geen artrose door en ze beschadigen er ook niet door. Wel kan het bij anderen een flinke aversie oproepen, maar dat is een ander verhaal.
Het kraken kan namelijk andere, soms ernstige, oorzaken hebben. Voorbeelden hiervan zijn slijtage, pezen of spieren die over een botuitsteeksel schuren of beschadigde pezen of spieren door reuma. Hoewel het geluid voor velen akelig is, kunnen knakkende gewrichten over het algemeen geen kwaad.
Het begrip “kraken” doet namelijk denken aan breken en uiteraard ook aan pijn en beide zijn onjuist. Het kraken zelf is een bijverschijnsel dat geen enkele betekenis heeft en geen pijn doet. Dus een chiropractor “kraakt” de patiënt niet, maar corrigeert. Sommige chiropractische technieken zijn zelfs geruisloos.
Wat gebeurt er precies bij het door de rug gaan? Als u door de rug gaat is er vaak sprake van een acute verkramping van de spieren die aan blijft houden. Dit is vergelijkbaar met een kramp in de kuit na een dag veel lopen of een stijve nek na een nacht niet goed te hebben geslapen.
"Kraken kan, vooral in de nek, zelfs gevaarlijk zijn. Het kan leiden tot verlammingen, herseninfarcten of een dwarslaesie." Hij krijgt elk jaar wel iemand in het ziekenhuis die verkeerd is gekraakt.
Het kraken van gewrichten is een veel voorkomende gewoonte. We kraken onze knokkels, vingers, tenen, rug en zelfs onze nek. Maar niet iedereen doet het om dezelfde reden. Sommigen van ons doen om de druk die we voelen in onze schouders of nek te verminderen of als reactie op stress.
'Wanneer je druk uitoefent op je gewrichten door je rug te draaien of te kraken, komt er gas vrij (dat is het krakende geluid)', legt hij uit. 'Zo nu en dan is dat geen probleem, maar als je dit dagelijks doet, kan je kraakbeen verslijten, wat leidt tot pijn of mogelijke pees- en ligamentscheuren.
Met behulp van je nekspieren druk je je hoofd tegen je handpalmen en vergeet niet om je handen te gebruiken om elke beweging te voorkomen. Doe dit voor 5 seconden. Als je klaar bent, druk je je handen voorzichtig tegen de achterkant van je hoofd en duw je vervolgens naar achteren om tegendruk te geven.
Geluksgevoel door kraken
Door je nek te kraken, komen ook endorfines vrij in het gebied van de nekgewrichten. Endorfines worden geproduceerd door je hypofyse (voorste deel van de hersenen) en worden door je lichaam afgegeven om pijn te beheersen. Wanneer je je nek kraakt, komen er endorfines vrij in het gebied.
Iedereen kan te allen tijde een bezoek brengen aan een chiropractor. Chiropractie, ook wel bekend onder de term “kraken” is een alternatieve zorgmethode en bestaat inmiddels al ruim 100 jaar. Bij klachten rondom de wervelkolom, zoals pijn in de rug, kunt u terecht bij de chiropractor.
Wat doet een chiropractor? Een chiropractor werkt de pijnpunten weg door middel van impulsen op het lichaam waarbij het zenuwstelsel en de gewrichten worden gemanipuleerd. Bij Rug- en Nekcentrum zal op basis van de door u verkregen medische gegevens de chiropractor een eerste onderzoek instellen.
Krakende knieën: de oorzaak
De oorzaak zit 'm meestal in 2 structuren die over elkaar heen schuiven. “Bijvoorbeeld kraakbeen en bot, pees en bot of 2 pezen. Soms blokkeert een los stukje bot of kraakbeen het gewricht. Zodra het gewricht weer loskomt, geeft dat een krakend of knakkend geluid.
Vanuit de Nederlandse Chiropractoren Associatie (NCA) wordt een prijsindicatie afgegeven. Een eerste consult (anamnese, lichamelijk onderzoek en opstellen behandelplan) 75-85 euro, vervolgconsulten à 50-60 euro. Voor meer informatie kunt u de praktijk bellen of de website bezoeken.
Wanneer een chiropractor bijvoorbeeld de balans van de wervelkolom wil corrigeren, kan er wat lucht ontsnappen uit de gewrichtjes, wat resulteert in een luid hoorbaar geluid. Dit geluid kan vergeleken wordt met een knak. Van dit geluid kun je best even schrikken, maar dit is geheel ongevaarlijk.
Chiropractor of Bottenkraker
De chiropractor is een expert met zeer veel kennis van het menselijk lichaam en kraakt dus zeker geen botten. De term komt waarschijnlijk van het ploppende geluid dat gewrichten soms maken wanneer een chiropractor de stand van het gewricht corrigeert.
Van artrose verwachten we over het algemeen dat oudere mensen van boven de vijftig eraan lijden. Dat klopt natuurlijk ook, maar voordat mensen last krijgen van artrose, zijn er vaak al decennia lang allerlei factoren aan het werk geweest die de artrose in de hand gewerkt hebben.
Wat is de oorzaak van knakkende enkels? De oorzaak van knakkende enkels heeft te maken met de opbouw en werking van het enkelgewricht. Dit bestaat uit het kuitbeen, het scheenbeen en het sprongbeen. Kraakbeen en gewrichtssmeer zorgen dat de delen 'soepel' ten opzichte van elkaar kunnen bewegen.
Een knak of kraak in de schouder treedt vaak op tijdens het belasten van de schouder of het 'ronddraaien' van de schouder. Vaak gaat een krakende, of knakkende schouder gepaard met een instabiele schouder, of met slijtage van het schoudergewricht.
Veel mensen knakken met hun vingers, al of niet dwangmatig, terwijl anderen juist gruwen van het knakgeluid. Mogelijk is de fabel dat je reuma krijgt van knakken met je gewrichten de wereld in gebracht door de laatste groep. Er is in elk geval geen wetenschappelijk onderzoek dat deze theorie steunt – integendeel.