Een oplossing voor het behoud van uw kwasten is door ze in de rauwe Lijnolie te zetten. Een laagje rauwe lijnolie in een pot en de kwasten er gebruikt in zetten. Mocht u een volgende keer de kwasten willen gebruiken, veeg deze dan goed schoon met een katoenen doek. Daarna kunt u de kwasten gewoon gebruiken.
Voeg 2 theelepels wasverzachter in een glas water - laat de kwasten 10 minuten weken en spoel ze daarna heel goed uit met warm water! De wasverzachter maakt de kwasten heel zacht en lost ook de zo opgedroogde verf in de kern van de kwast op, die nu heel gemakkelijk kan worden uitgespoeld.
Door middel van een kwastinette kan je een kwast bewaren in een potje met rauwe lijnolie. Een kwastinette is een hulpmiddel dat er voor zorgt dat je de kwast bewaren kan in een potje zonder dat de haren de bodem raken. Ze hangen als het ware aan de kwastinette.
* Het te behandelen oppervlak kun je goed beschermen / impregneren door aan de gekookte lijnolie zo'n 20 % tot 30 % terpentine toe te voegen. De terpentine zorgt ervoor dat het lijnolie diep intrekt. Hoe meer terpentine, hoe dieper de indringing. De terpentine verdampt, waarna het lijnolie achterblijft.
Na het verven verpak je kwasten het beste in huishoudfolie of in een afgesloten plastic zakje. Bewaar de kwasten het liefst op een koele plaats. Zo zijn ze de volgende dag nog goed en kun je er gemakkelijk mee verven.
De Parel Lijnolie rauw - Welkoop.
Kwasten die gebruikt zijn in een terpentine verdunbare verf kan je makkelijk een tijdje in een pot met water bewaren. Wel een kunststof pot want metaal gaat snel roesten. Als je weer ga schilderen sla je het water er uit, werk hem goed in de verf en klaar voor gebruik.
De volledige naam van lijnolie is lijnzaadolie. Lijnzaadolie komt uit de vlasplant, deze bloem bevat ongeveer 40% olie. De vlasplant groeit in Europa, Canada en Rusland. Rauwe lijnolie krijg je door deze bloem te persen.
U kunt hierover zowel beitsen als dekkend schilderen. Gebruik wel alkydharsverf ( terpentine gedragen ). Oppervlak eerst goed reinigen met een biologische verfreiniger. Daarna opschuren, gronden en aflakken ( of enkele lagen beits aanbrengen).
De droogtijd van gekookte lijnzaadolie is ongeveer een dag. Door aan rauwe Lijnzaadolie circa 1% siccatief toe te voegen kan ook daarvan de droogtijd aanmerkelijk verkort worden.
Breng de (Restol of Koopmans) olie onverdund of verdund aan op het hout (dit wordt op de verpakking aangegeven). Schilder het hout altijd met de nerf mee, veeg druppels direct weg. Na de eerste laag moet je het hout 24 uur laten drogen.
Gekookte lijnzaadolie is uitstekend geschikt voor het impregneren van hout om dit te conserveren maar kan daarnaast ook prima gebruikt worden voor het bewaren van kwasten, het oliën van ladders en dergelijke. Lijnzaadolie kan desgewenst verdund worden met Terpentijnolie.
Zo gebruik je lijnzaadolie
Als je het verhit, gaan de gezonde stofjes namelijk verloren en komen er ongezonde stoffen vrij. Je kunt de olie wel gebruiken als dressing over een salade. Of doe eens een scheutje door de yoghurt of smoothie. Kies het liefst voor een eerste koude persing: deze vorm behoudt de meeste smaak.
Schenk dan een kleine hoeveelheid terpentine in een klein schoon potje of blikje en druk de kwast tegen de zijkanten zodat de terpentine tot onderaan de haren komt. Laat de kwasten twee uur weken. Droog ze vervolgens af met een schone doek en bewaar ze op een droge plek.
Schilders adviseren soms om nieuwe kwasten eerst in lijnolie te bewaren. Maar de meest praktische tip is door een nieuwe kwast eerst te gebruiken bij het aanbrengen van een laag grondverf. Na gebruik moet je natuurlijk wel de kwast wassen.
Kwasten en verfrollers bewaren
Dan hoef je deze niet grondig schoon te maken. Wikkel om het uiteinde van de kwast of verfroller aluminiumfolie en bewaar deze in een luchtdichte plastic zak. Plak wat tape om het handvat en bewaar de plastic zak met kwasten en verfrollers op een droge plek gedurende maximaal twee dagen.
Dus gaat het onbehandeld al 10-15 jaar mee. Dubbel zo lang als vuren en grenen.
Lijnolieverf beschermt je hout (of andere ondergrond) heel goed, van binnenuit en omdat het geen afsluitende laag geeft zoals reguliere verven dat wel doen kan je hout (of andere ondergrond) blijven ademen. Lijnolieverf voorkomt dat hout gaat rotten, pleisterwerk afbrokkelt en ijzer gaat roesten.
Lijnzaadolie is een beproefd middel voor het impregneren en behandelen van hout. De eigenschappen van de olie zorgen voor een duurzame bescherming tegen weersinvloeden, zoals vocht. Behandeling met lijnzaadolie zorgt ervoor dat hout niet gaat rotten.
Gekookte lijnzaadolie is uitstekend geschikt voor het impregneren van hout om dit te conserveren maar kan daarnaast ook prima gebruikt worden voor het bewaren van kwasten, het oliën van ladders en dergelijke. Lijnzaadolie kan desgewenst verdund worden met Terpentijnolie.
Gekookte lijnolie haalt de mooie structuur in blank hout op en is dus erg geschikt als houtbeschermer. Het wordt dan ook veel gebruikt voor het impregneren en onderhouden van houten voorwerpen als trappen, vloeren en meubels. Daarnaast kan het gebruikt worden om staal dat al roestig is te beschermen tegen doorroesten.
Gekookte lijnolie is rauwe lijnolie welke een extra behandeling heeft ondergaan. Door verhitting en toevoeging van siccatief is het een drogende olie geworden en mede daardoor geschikt als bindmiddel waarmee een traditionele vernis of dekkende verf (met toevoeging van pigmenten) kan worden gemaakt.
Schilderen met een kwast.
Doop een kwast in tot ongeveer 1/3 van de haarlengte. Strijk de kwast niet af. Door de kwast te draaien, druipt de verf niet. Houd een kwast vast als een pen, maar druk niet te licht; werk de verf met lange soepele streken a.h.w. in het hout.
De kwast houd je vast als een pen. Voor een mooier resultaat kan je met een roller één richting narollen, dit doe je altijd van de beugel af. Bij het verven van een groter vlak, verdeel je het oppervlak in vakken en werk je per vak van boven naar onderen.