Nachtangsten ontstaan wanneer een deel van de hersenen van je kind uit de diepe slaap gewekt wordt, terwijl het andere deel nog in diepe slaap blijft. Meestal gebeurt dit tijdens de overgang van diepe non-REM slaap naar de REM-slaap.
Wat de oorzaak is voor nachtangst is onbekend.Er lijkt een erfelijke aanleg mee te spelen. Kinderen die aan nachtangst lijden hebben vaak een ouder die hier ook last van heeft gehad. De overgang naar de diepe slaap lijkt niet goed te verlopen bij mensen met nachtangst.
Spanning en slaaptekort kunnen ervoor zorgen dat je kind nachtangsten krijgt. Zorg daarom voor vaste bedtijden en genoeg nachtrust. Rust en regelmaat overdag kunnen ook helpen. Als het vaak voorkomt, haal je kind dan een kwartier voordat het meestal gebeurt even uit bed om bijvoorbeeld te plassen.
Dat is vooral in de eerste helft van de nacht en vaak op een vaste tijd. Kinderen tussen 3 en 12 jaar kunnen er last van hebben, maar soms komt het ook voor bij jongere of oudere kinderen. Bij nachtangst is je kind niet wakker, maar lijkt het ergens van overstuur.
Het kind kan er zelf niets aan doen dat het hier last van heeft. Het belangrijkste is om de omgeving te vertellen wat er 's nachts kan gebeuren, zodat zij niet schrikken en het kind gewoon met rust laten, zodat de symptomen van pavor nocturnus weer zo snel mogelijk verdwenen zijn.
Door elke avond op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan, kan je het slapen vergemakkelijken en de kans op nachtmerries verminderen. Probeer ontspannende activiteiten voor het slapen gaan, zoals lezen, ademhalingsoefeningen of meditatie. Dit kan helpen om de geest te kalmeren en de kans op nachtmerries te verminderen.
Hoe komt dat? Lisanne: 'Night terrors kunnen ontstaan bij de overgang van de diepe non-rem slaap, naar de rem-slaap. Hierbij is het gedeelte dat verantwoordelijk is voor het geheugen, horen of voelen nog in diepe rust en het deel dat verantwoordelijk is voor bewegen en geluid is wakker.
Paniekaanval in slaap
Als je veel last hebt van stress komen je hersenen ook 's nachts niet tot rust. Je schiet dan ineens wakker, helemaal in paniek. Hartkloppingen, zweten, hyperventileren: allemaal symptomen van een nachtelijke paniekaanval.
Een nachtmerrie (ook bekend als angstdroom) is elke droom die je een angstig of verontrust gevoel geeft. Nachtmerries kunnen behoorlijk verontrustend zijn. Bovendien word je overstuur of angstig wakker wat je slaap verstoort. En dan moet je nog maar weer proberen in slaap te vallen.
Zo voorkom je dat je ongewenst wakker wordt
Houd je vast aan een slaapritme waar je lichaam en geest aan kunnen wennen. Drink niet te veel voordat je naar bed gaat, zodat je niet wakker wordt omdat je moet plassen. Vermijd stress om op die manier optimaal te kunnen slapen. Draag geen te strak zittende nachtkleding.
Het spreken tijdens de slaap vindt meestal plaats tijdens de overgang tussen de diepe slaapfase en de REM-slaapfase. Tijdens de REM-fase is de hersenactiviteit het meest levendig, waardoor het spreken in de slaap hier het waarschijnlijkst optreedt.
Bij nachtschrik komt u tijdens diepe slaap plotseling overeind.Vaak gaat dit samen met gillen, huilen, een snelle ademhaling en zweten. Het lijkt alsof u zeer angstig bent.
Nachtangsten komen regelmatig voor bij kinderen. Er wordt geschat dat één op de vijftien tot dertig kinderen wel eens één of meerdere keren last heeft (gehad) van nachtangsten. Sommige kinderen hebben elke nacht last van nachtangsten. Dit zijn periodes die weken kunnen duren en daarna weer verdwijnen.
Angstaanvallen zijn vergelijkbaar, maar de angstgevoelens ontstaan geleidelijk en zijn minder intens dan bij een paniekaanval. Mensen die regelmatig paniekaanvallen of angstaanvallen ervaren, kunnen hierdoor beperkt worden in hun dagelijks leven en hebben mogelijk professionele hulp nodig om hiermee om te gaan.
Bij een paniekaanval kun je een snelle hartslag hebben, zweten, duizelig zijn en trillen. Het komt door moeheid, spanning of angst. Adem rustig: in 3 seconden in en langzaam in 6 seconden uit.Of ga even iets doen waardoor je minder let op je hart en ademhaling.
#103 - Kan je een trauma krijgen van je nachtmerrie? (S04)
"Van een nachtmerrie krijg je geen trauma.
Paniekaanvallen 's nachts
Ook mensen zonder paniekaanvallen overdag kunnen 's nachts een soort paniekaanvallen hebben. Dit wordt ook wel pavor nocturnus, nachtangst of nachtterreur genoemd. Pavor nocturnus behoort tot de slaapstoornissen en komt vaak bij kinderen voor.
Maar wat is een nachtmerrie nou eigenlijk? Noordman: “Nachtmerries zijn verstorende dromen met een afschuwelijke inhoud waaruit mensen kunnen ontwaken en waarbij intense negatieve emoties overheersen. Vaak is dit angst; mensen schrikken wakker uit een nachtmerrie, maar ook walging, verdriet of woede.
Als je 's nachts wakker wordt door een nare droom, kan je best proberen te ontspannen door bijvoorbeeld iets warms te drinken, te lezen, naar rustige muziek te luisteren, te mediteren of ademhalingsoefeningen te doen. Houd het licht gedimd en blijf weg van televisie, laptop en telefoon.
Stress en angst
Vaak begint een nachtmerrie na een periode waarin je veel stress ervaren hebt. Omdat je waarschijnlijk in je slaap verwerkt wat je op een dag meemaakt, kan deze stress in een nachtmerrie tot uiting komen.
Antwoord: Soms kan je wakker worden door hevige emoties in je droom waardoor je de rest van de dag van slag bent. Maar met lichamelijke pijn is het anders; het is vaker zo dat een pijnsignaal van je lijf gebruikt wordt in je dromen.
Een nachtmerrie kan zowel bij kinderen als bij volwassenen voorkomen. Bij kinderen komt het vooral veel voor bij kinderen tussen de leeftijd van 3 en 6 jaar. Zowel jongens als meisjes kunnen last hebben van een nachtmerrie, het lijkt vaker voor te komen bij meisjes dan bij jongens.
Gillend of huilend wakker worden
Dat komt doordat de slaap van je kind zo diep is dat hij of zij zelf niet door heeft dat het lichaam overstuur raakt. Volwassenen slapen iets minder diep en het is voor hun lichaam intenser om voluit te gillen, huilen, trappen of slaan.