In principe is zowel een primer als grondverf bedoeld om een laag aan te brengen tussen het te verven oppervlak en de kleurverf of laklaag. Hoewel ze dezelfde functie hebben, zijn er tóch een aantal verschillen merkbaar. Het verschil primer en grondverf zit voornamelijk in de substantie.
Veel doe-het-zelvers gaan ervan uit dat dit dezelfde soort verf is. En dat is ook zo, primer is eigenlijk de Engelse term voor grondverf. Verder zit er geen verschil in primer of grondverf en kunnen beide dus prima gebruikt worden.
Een primer bevat dezelfde ingrediënten als andere verf. In tegenstelling tot een gewone gedunde verf, biedt een primer vele voordelen aan zoals de hechting van de verf op gladde vlaktes (glas, beton, PVC…), de bescherming van het oppervlak (antiroest primer) of nog de isolatie (vlekken, vochtigheid,…).
Breng de primer in de hoeken aan met een borstel. Verf de grote oppervlakken met een muurverfrol. Voor een bakstenen muur gebruik je een langharige rol, voor pleisteren en gipskarton ondergronden een kortharige muurverfrol. Doe dit steeds kruiselings: zet enkele verticale strepen en rol deze horizontaal uit.
Niet iedere schilderklus heeft een primer of grondverf nodig. Met name bij 'zuigende' of onregelmatige ondergronden wordt het gebruik ervan sterk aangeraden. Denk daarbij aan beton, steen, gipsplaten en stucwerk. Nieuwere muren hebben over het algemeen een grotere zuigende werking en nemen daarom meer vocht op.
Grondverf dient dus als een goede ondergrond voor de rest van het schilderwerk. Grondverf is belangrijk wanneer u nieuw hout gaat schilderen. Een aflak zou zonder grondverf te snel in het hout trekken. De verf beschermt de ondergrond door er geen vocht doorheen te laten dringen.
Je kunt starten met schuren en overschilderen na zo'n 5 uren, waarbij het volledig is uitgehard na 2 dagen. Grondverf op basis van terpentinebasis heeft iets langer nodig om stofdroog te worden, namelijk 2,5 uur.
Een primer stopt het opzuigen van je verf
voor dat de 'inzuiging' van de ondergrond wordt tegengegaan. Breng je geen primer aan, dan moet je soms wel 4 lagen verf schilderen voordat de muur helemaal gedekt staat omdat de verf te hard wordt 'ingezogen'.
Een primer stopt het opzuigen van je verf
Schilder je een muur, plafond of kast eerst met een primer, dan voorkom je dat de verf van je eindlaag te veel wordt geabsorbeerd door de ondergrond. De samenstelling van een primer zorgt er nl. voor dat de 'inzuiging' van de ondergrond wordt tegengegaan.
Vlekken en andere oneffenheden worden zo voorkomen. Niet alleen op hout is schuren na grondverf een goed idee. Zo kun je ook schuren na een primer op metaal te hebben aangebracht. Zo wordt het metaal opgeruwd en kan de volgende verflaag zich beter hechten.
De exacte oppervlakte die je kan schilderen met een liter staat doorgaans aangegeven op de verfpot. Grondverf of primer is doorgaans iets duurder.
Niet enkel zorgt een primer voor een betere, egalere dekking en een optimale hechting van de verflagen, ook is je ondergrond beter beschermd en komen de kleuren beter tot hun recht. Het is dus altijd een goed idee om voor het schilderen een grondverf aan te brengen.
Wist je dat je tegenwoordig ook je primer kan laten aankleuren naar het kleur van je eindlaag? In de meeste gevallen volstaat dan 1 afwerkingslaag en spaar je zo een laag uit. Dat scheelt in hoeveelheid verf, tijd én werk.
Grondverf verven over een laag bestaande verf is in de meeste gevallen niet nodig. Zolang er sprake is van een goede hechting van de verflaag is gronden niet nodig. Zorg we wel voor dat je ontvetten en opschuren niet vergeet als stap vóórdat je de bestaande verflaag gaat overschilderen met een laklaag.
Op onbehandeld hout gebruik je altijd grondverf. Onbehandeld hout heeft namelijk een zuigende werking. Hierdoor wordt verf snel in het hout gezogen. Dat zorgt ten eerste voor een minder mooi resultaat en ten tweede kost het je veel meer verf, omdat de lak niet goed hecht op onbehandeld hout.
Voor een optimaal resultaat stem je best de kwaliteit van de primer af op de eindlagen. Combineer dus liefst een watergedragen primer met een watergedragen verf en een solventgedragen primer met een solventgedragen verf. Let op: Uitzonderingen hierop zijn mogelijk, afhankelijk van de aard van de ondergrond.
Als je met gewone verf op een bepleisterde muur schildert, zonder dat je een primer gebruikt, dan zuigt de muur die verf volledig op. Op die manier zal je bij de tweede laag verf nooit een mooi resultaat behalen. Een primer gebruiken is overigens zeer handig omdat je die kan aankleuren met de kleur van je eindlaag.
De primer breng je pas aan nadat je je dagcrème hebt aangebracht. Een dun laagje primer is al voldoende. Dit doe je afhankelijk van het soort primer met een kabuki kwast of gewoon met je vingers. De primer verspreid je over je gehele gezicht, inclusief rondom je ogen.
Indien de geverfde muur in goede staat is, is het niet noodzakelijk een primer te gebruiken behalve indien vaststelt dat harnekkige vlekken aanwezig zijn, of indien de muren die u wilt verven reeds geverfd zijn met felle kleuren of overdekt zijn met behangpapier.
De gemiddelde voorstrijk op stucwerk droogtijd is 12 uur, maar er zijn ook sneldrogende producten waarbij je al na 2 uur kunt beginnen met het aanbrengen van een stuclaag.
De beste voorstrijk voor uw muur is de Little Greene Wall Primer Sealer. Deze voorstrijk verf heeft het beste rendement en is al na 4 uur over te schilderen. Deze primer is water gedragen.
Wanneer je geen gebruik maakt van grondverf, kan de laklaag worden opgezogen door het hout. Dit is zonde, want zo zul je meerdere lagen verf aan moeten brengen voordat je het gewenste resultaat krijgt. Daarom kun je dus beter eerst grondverf gebruiken, waardoor je ook minder kleurverf nodig hebt.
Voor velen vanzelfsprekend, maar toch wordt ons vaak de vraag gesteld waarom grondverf nou zo belangrijk is. Dat vertellen we je graag. Grondverf vormt gewoon de beste basislaag voor je verfklus. Het is de allereerste laag die je opzet, om te zorgen dat je daarna zo strak mogelijk kunt aflakken.
Het antwoord is: voor het verven eerst ontvetten en dan schuren. Voor het schilderen eerst ontvetten en dan schuren zal een positief effect hebben op het eindresultaat. Zowel ontvetten als schuren zorgt voor een betere hechting van de verf.
Als de verf plakkerig blijft en niet volledig wil drogen, is er altijd een reactie die voortkomt uit de ondergrond of de omstandigheden. Eén van die oorzaken kan liggen aan het niet goed ontvetten van het oppervlakte. Dit effect zie je vooral bij het verven of lakken van meubeltjes.