Hoe vaak kan ik van leverancier wisselen? U mag zo vaak veranderen van energieleverancier als u wilt. Let op wel op de duur van het energiecontract dat u met de nieuwe leverancier afsluit en de daarin opgenomen opzegtermijn.
Verander elk jaar van energieleverancier
Je hoeft zeker niet ieder jaar van leverancier te veranderen. Wel is het aan te raden om één keer per jaar de CREG Scan te doen, zodat je weet of je nog goed zit. Maak er een vaste gewoonte van wanneer je je jaarlijkse afrekeningsfactuur ontvangt.
In principe kun je van energie overstappen naar een andere energieleverancier wanneer je wilt. Wij helpen je bij het overstappen van energiecontract. Verbreek je het contract voortijdig? Dan kan een leverancier je wel een boete, ook wel opzegvergoeding, geven.
De meeste huishoudens hebben een energiecontract voor onbepaalde tijd en kunnen elk moment overstappen van energieleverancier. Heb je echter een contract voor bepaalde tijd (met einddatum), dan kun je pas overstappen als je energiecontract bijna afloopt.
U moet rekening houden met een opzegtermijn van 1 maand. Na het opzeggen van het contract bij uw oude leverancier blijft u nog 1 volledige maand klant. Uw nieuwe leverancier begint te leveren na 1 volledige maand. Er zijn energieleveranciers met een wachttijd voor nieuwe klanten.
Zo hoort energiedirect.nl dus altijd tot de goedkoopste energieleveranciers van Nederland.
Energiecontract: 1 of 3 jaar? Wij raden je aan te kiezen voor een jaarcontract. De tarieven van een drie jarig contract zijn lager, dus gunstiger, maar helaas krijg je bij een drie jarig contract maar 1 keer de welkomstkorting. Bij een 1 jarig contract krijg je ieder jaar deze welkomstkorting.
Het beste kun je net voor de winterperiode of 1 maand voordat je de jaarnota ontvangt overstappen. Als je bijna je jaarafrekening ontvangt, heb je praktisch het jaar vol gemaakt. Je hebt dan hoogstwaarschijnlijk je hoge energiekosten in de winter gecompenseerd met de lagere energiekosten in de zomer.
Mensen die jaarlijks overstappen naar de goedkoopste energieleverancier van dat moment zijn voordeliger uit dan mensen die meerdere jaren bij dezelfde leverancier blijven plakken. Als je na afloop van je 1-jarige contract niet opnieuw overstapt, val je automatisch terug op de standaardtarieven van een leverancier.
Er is een kans dat de energieprijzen in 2023 weer 'normaal' worden. Dus dat de energieprijzen weer gelijk worden aan de energieprijzen in 2019/2020. Dit hangt af van verschillende factoren, zoals leveringen van gas uit het buitenland, de temperaturen in de winter, emissierechten en nog veel meer.
U kunt kiezen voor uw huidige leverancier op uw oude adres en een andere leverancier op uw nieuwe adres. U hebt dan tijdelijk twee energiecontracten. Vergeet niet uw oude contract op te zeggen wanneer u verhuisd bent.
Er zijn verschillende mogelijkheden als je energiecontract afloopt, maar houd er rekening mee dat deze mogelijkheden per energieleverancier verschillen. Je kunt je huidige contract automatisch laten omzetten in een variabel contract of je stelt zelf een nieuw vast contract samen bij je huidige energieleverancier.
Gezinnen en kmo's kunnen op elk moment gratis van contract en leverancier veranderen. Als u verhuist, kan u uw energiecontract gewoon mee verhuizen naar uw nieuwe adres. Via het energieovernamedocument regelt u – net als na een echtscheiding of overlijden – snel en efficiënt uw verhuis.
Opzeggen kan, maar de energieleverancier mag u om een opzegvergoeding vragen. Dat moet hij u wel vertellen bij het afsluiten van het contract. Wilt u weten of u moet betalen? Kijk in uw energiecontract of in de algemene voorwaarden van uw energieleverancier.
Grafiek stroomprijs per kWh
Op dit moment is de gemiddelde stroomprijs per kWh €0,885. Dit betreft de stroomprijs in euro's, inclusief 9% BTW, energiebelasting en ODE.
Mensen die een uitkering ontvangen, krijgen deze compensatie (als het goed is) in het eerste kwartaal van 2022 op hun rekening. De uitbetaling gaat via de gemeente waarin je woont; deze weet of je een uitkering krijgt of niet. Kom je in aanmerking, maar zit je niet in de bijstand? Meld je dan aan bij de gemeente.
De belangrijkste verandering voor 2022 is dat de energiebelasting op gas stijgt en de energiebelasting op stroom daalt. De energiebelasting op stroom wordt met 7 cent (incl. btw) verlaagd. De energiebelasting op gas stijgt met 2 cent per kuub.
De energiemarkt is voortdurend in beweging. Dat betekent dat de prijs voor gas en de prijs voor elektriciteit continu kunnen stijgen of dalen. Om je energierekening zo laag mogelijk te houden, kun je het beste kiezen voor een vaste energieprijs. Zo ben je gegarandeerd van een voordelige energieprijs.
Een vast energiecontract biedt meer zekerheid, maar is in normale omstandigheden iets duurder dan een variabel energiecontract. Omdat de energieprijzen continu variëren, zal de leverancier bij een vast contract meer aanrekenen om zich in te dekken tegen het risico van een mogelijke prijsstijging.
Een voordeel van een variabel energiecontract is dat je het kunt opzeggen wanneer je wilt. Je hoeft geen opzegboete te betalen als je wilt overstappen naar een andere energieleverancier. Je zit dus eigenlijk nergens aan vast.
Als een energiecontract afloopt, dan is het wettelijk zo geregeld dat je contract automatisch wordt omgezet in een contract voor onbepaalde tijd dat maandelijks opzegbaar is. Je gaat dan meestal wel een duurder, variabel tarief betalen.
In augustus 2021 was de gemiddelde gasprijs nog 0,95 euro per m3 gas. In 2022 is de gasprijs flink opgelopen. Momenteel betreft de gasprijs gemiddeld 3,83 euro per m3. Dit tarief is inclusief energiebelasting, ODE en 9% BTW.
Dat zegt Gerben Hieminga, econoom bij ING en specialist op het gebied van de energiemarkt. "Dit is geen tijdelijk probleem meer. De verwachting in de markt is nu dat stroom- en gasprijzen ook in 2023 en 2024 relatief hoog blijven."
De energieprijzen in jouw situatie
Je betaalt in 2022 ongeveer 0,80 euro per kubieke meter gas en 0,15 euro per kWh stroom (inclusief energiebelastingen en btw). Voor gas is dat vrijwel hetzelfde als vorig jaar. Voor stroom is het zo'n 7 cent minder, omdat er in 2022 een lagere energiebelasting voor stroom is.