Ga uit van een minimum inwendige hoogte van 1,80 meter. Zo hebt u genoeg ruimte voor uw hoofd maar kunt u ook het plafond eenvoudig schoonmaken. De afmetingen van het huisje hangt af van het aantal katten dat het moet huisvesten en de inrichting.
De basis van de afrastering
Als basis heb je voor alle oplossingen een schutting, muur of hek nodig rondom de tuin. Maak deze zo hoog als toegestaan is in de gemeente waar je woont. Vaak is dit maximaal 1.80 meter hoog.
Wanneer jouw kat op de schutting probeert te klimmen, zal hij door de meedraaiende buis geen houvast vinden en zijn evenwicht verliezen. Zo wordt het onmogelijk voor jouw kat om over de schutting, de muur of het hek heen te klimmen. Dit is eenvoudige manier om ervoor te zorgen dat je kat binnen jouw tuin blijft.
Over het algemeen klimt een kat probleemloos in het gaas maar ook in de houten staanders, of deze nu v��r of achter het gaas staan. Laat het gebeuren en zie het als een voordeel van dit soort gaas dat uw kat het kan gebruiken als een speeltoestel.
Op onbekende plaatsen kan een kat net zo goed verdwalen als mensen. Dichtbij huis onthouden katten waar ze lopen. Net als bij mensen zien ze waar ze zijn, en weten dus zo de weg naar huis. Ook maken ze gebruik van geuren.
Katten kunnen veel redenen hebben om te rollen, zij lijken te rollen als uitnodiging tot interactie, zelf verzorgingsgedrag, markeergedrag, voortplantingsgedrag, stressreductie, spelgedrag, defensief gedrag, agressiedempend gedrag, rollen in catnip etc.
De kat kan dan wel naar buiten, maar alleen in de eigen (achter)tuin. Zo heeft de kat wel wat meer vrijheid dan de binnenkat, maar loopt hij toch geen gevaar. Je moet wel wat aanpassingen doen in de tuin om je kat in eigen tuin te houden. Je hebt dan tuinbeveiliging voor katten nodig.
Voordelen van het binnenhouden van uw kat zijn er ook: Minder gezondheidsrisico's. Een binnenkat heeft een uitstekende kans op een lang leven en een goede lichamelijke gezondheid, zonder de ziekten en gevaren van de buitenwereld. Minder kans op parasieten.
Om te voorkomen dat de kat wegloopt of terugloopt naar de oude woning, is het verstandig om de kat 2 tot 6 weken binnen te houden. Let hierbij wel op het gedrag van de kat tijdens deze weken. Gedraagt de kat zich als vanouds, dan kan de kat eerder naar buiten om te ontdekken.
Een schutting van 2 meter of meer is geen probleem voor een kat. Zeker als het hout is sprong nagels in het hout en klimmen.
Denk aan lavendel- of pepermuntgeur. Maar ook van citroen, sinaasappel en koffie zijn katten vaak geen fan. Je kunt een kant-en-klare flacon met zo'n geur kopen, maar je kunt natuurlijk ook zelf een paar takjes lavendel, koffiedik of schillen van een citroen tussen de planten leggen.
Kippengaas
Als je dit toepast op plaatsen waar de grond los en aantrekkelijk is voor een kat, zal de onwelkome bezoeker het al snel opgeven. Door het gaas kan de kat niet graven en het voelt onprettig aan de poten zonder dat het dier daardoor pijn lijdt.
Naast jou, op de grond op in op onbekend terrein voelt de kat zich van nature dus eigenlijk onveilig. Zomaar ineens je kat uitlaten is daarom geen goed idee, maar je kunt het zeker wel langzaamaan proberen. Veel katten zijn uiteindelijk prima te trainen en zullen met veel plezier met je mee naar buiten willen.
Een van de belangrijkste hulpmiddelen om een balkon veiliger te maken is het kattennet. Dat beschermt je kat namelijk tegen vallen. In principe moet het net scheur-, weer- en uv-bestendig zijn. Daarnaast mogen de gaten niet zo groot zijn dat je viervoeter ertussendoor kan vallen.
Zijn binnenkatten zielig? We geven je gelijk antwoord: nee, je kat is niet zielig. Wel zijn er een aantal zaken waarop je wilt letten: Laat je kat als kitten al wennen aan het binnenleven als dit mogelijk is.
Ongeacht hoe onafhankelijk uw kat is, adviseren we u om uw kat niet voor meer dan twee of drie dagen alleen te laten zonder dagelijkse bezoeken van een vriend(in) of een professionele kattenoppas. Tegenwoordig zijn er veel verschillende opties om uw kat te verzorgen terwijl u weg bent.
Wie z'n kat 's nachts binnen wil houden moet hier rekening mee houden: in de nacht gaat hij namelijk het allerliefst jagen, rennen en spelen: dat kan slecht voor je nachtrust zijn :-) Want waar de kat 's nachts op jacht gaat, daar slaapt hij overdag vooral. Uren achtereen kan je kat heerlijk in dromenland zijn!
Een kat kan gerust buiten blijven, maar het is wel gewenst dat hij 's avonds ergens comfortabel weg kan kruipen. Om je kat een beschutte plek te geven kun je overwegen om de garage- of schuurdeur te voorzien van een kattenluik. Zo hoef je de kat niet in huis te nemen, maar kan hij wel naar binnen.
De katten brachten gemiddeld 79 procent van hun tijd buitenshuis door op een afstand van minder dan 50 meter van het huis van hun eigenaar. De gemiddelde maximum afstand voor alle katten was 352 meter.
"Overdag ligt hij te spinnen in de vensterbank, maar 's nachts leggen ze makkelijk 3 of 4 kilometer af." Iets wat veel kattenbaasjes volgens de boswachter niet altijd weten. Veel mensen geloven niet dat hun kat op jacht gaat 's nachts. "Dat komt omdat het een kant is die we niet kennen.
Nee, zegt de wetenschap, het is niet gezond om hond of kat op je bed te laten slapen. De reden is eenvoudig: dieren - en dus ook huisdieren - dragen in hun vacht, onder hun poten en in hun bek bacteriën met zich mee die je flink ziek kunnen maken. Beruchte voorbeelden zijn Q-koorts en vogelgriep.
Je kat knipoogt met beide ogen
Je lieve kat knipoogt met beide ogen naar je. Dat is kussen met de ogen en betekent "ik hou van je". Als je in kattentaal op je kat wilt reageren, knijp dan beide ogen langzaam dicht in haar richting. Jouw kat zal dit begrijpen.
De kat stelt zich extra kwetsbaar op door zijn buik te tonen. Een kat zal daarom niet op deze manier gaan liggen wanneer er roofdieren in de buurt zijn. Alleen wanneer de kat helemaal ontspannen is en zich veilig voelt, gaat hij op zijn rug liggen met zijn buik omhoog.